ATLETISME
Esports 11/10/2019

Eliud Kipchoge persegueix el repte de baixar de les dues hores en una marató

La marca del kenyà no seria homologada perquè correrà amb l'ajuda de 'llebres' (dissabte, 08.15 h)

Efe
3 min

VienaEl kenyà Eliud Kipchoge vol entrar aquest dissabte a la història de l'atletisme i ser el primer atleta a completar una marató en menys de dues hores.

El fondista, rècord mundial de marató (2 h 1 min 39 s), serà el protagonista en solitari d'una carrera feta a la seva mida, en què comptarà amb ajudes externes no permeses per la Federació Internacional d'Atletisme i, per tant, la seva marca no serà homologada.

Malgrat això, Kipchoge diu que aquest desafiament és més important que l'estratosfèrica plusmarca que va aconseguir l'any passat a Berlín i que li va valer comparacions superlatives com "l'Usain Bolt de la llarga distància".

El kenyà, de 34 anys, assegura que a Berlín va córrer per trencar un rècord, però que a Viena ho farà per entrar a la història i per inspirar tota una generació.

"Córrer a Berlín i a Viena són dues coses diferents. A Berlín vaig córrer i vaig trencar un rècord del món. A Viena, rotllana per fer història", resumia Kipchoge, que ha renunciat als Mundials de Doha i a la marató de la capital alemanya per aquest desafiament.

Per batre la llegendària barrera de les dues hores, Kipchoge espera córrer des del principi a un ritme constant de 2 minuts 50 segons per quilòmetre. Això suposa fer cada 100 metres en 17 segons. Una mitjana de més de 21 quilòmetres per hora.

Malgrat que no sigui un rècord mundial oficial, córrer a un ritme tan brutal i fer miques el mur de les dues hores permetrà a Kipchoge tenir un lloc a l'olimp de l'esport.

El fondista ha dit que vol que la seva gesta sigui una font d'inspiració per als joves i compara la possible fita amb l'arribada de l'home a la Lluna. "Corro per fer història, per avançar, per mostrar que no hi ha límits a tota una generació al món, espero que ho vegin 3.000 milions de persones dissabte. No es tracta de diners, sinó de córrer, fer història i canviar la vida de la gent".

Aquesta serà la segona ocasió en què Kipchoge intenti ser el primer a córrer una marató per sota de les dues hores. El 5 de maig del 2017, al circuit italià de Monza, Kipchoge ja va córrer la marató més ràpid de la història amb una marca no homologable de 2:00:25.

Aquell fracàs li ha donat l'experiència necessària per córrer ara amb més confiança, perquè sap a què es va a enfrontar. "Em sento més preparat i més confiat. He corregut a aquesta velocitat (per trencar les dues hores) durant els passats dos anys, així que no és que m'hagi de preguntar com ho faré", resumeix sobre els canvis respecte al 2017 .

Per aconseguir el seu objectiu el fondista ha de ser 26 segons més ràpid que a Monza i 100 segons més veloç que a Berlín.

Kipchoge no va voler abordar les crítiques d'alguns que consideren que la cursa de demà no és una marató malgrat els seus 42.195 metres a causa de les ajudes externes amb què comptarà. Entre elles, un vehicle tallavents, un avituallament a mida i la rotació de les 41 llebres amb què comptarà, a més d'un circuit sense desnivells.

La prova tindrà lloc al parc vienès del Prater, en un circuit completament pla de 9,6 quilòmetres, del qual la immensa majoria del recorregut és recte.

Seran 4,3 quilòmetres d'anada i els mateixos de tornada. Als dos extrems hi ha dues àmplies rotondes que han sigut adaptades per evitar qualsevol desnivell.

El moment de la sortida, a les 08.15 hora local (06.15 GMT), és també el més adequat per absència de pluges, vent i amb una temperatura d'entre 7 i 14 graus en tot el recorregut, segons els pronòstics dels meteoròlegs.

L'atleta només ha estat derrotat en una ocasió d'un total de 12 maratons –un segon lloc a Berlín 2013–. Aquest dissabte, amb llebres de categoria, no tindrà un altre competidor més que el crono.

stats