05/09/2022

Laporta i els tres capitans

2 min
Jordi Alba i Gerard Piqué lluitant per una pilota durant un entrenament.

El barcelonisme ha recuperat la il·lusió. Fa ben pocs mesos era impensable intuir que el Camp Nou tornaria a ser una festa contra clubs modestos com el Valladolid i el Rayo. Laporta va decidir apostar-ho tot perquè la roda torni a girar i el Barça s’ha reforçat molt bé i ha tancat un mercat de fitxatges de nota. La cirereta hauria estat poder prescindir d’algun dels futbolistes amb els sous més alts, fora de mercat, que s’arrosseguen del mandat anterior. I aquí vaig.

Després de vendre actius –les famoses palanques– per poder donar oxigen a la institució i afrontar la renovació de la plantilla, el Barça deixarà d’ingressar més de 50 milions anuals els cursos vinents. Diners que havien d’arribar, però que no arribaran. Això, exhaurides les palanques, comportarà la necessitat imperiosa de millorar els ingressos de manera immediata: en el match day (entrades, tours...), patrocinadors, ingressos derivats de resultats esportius i noves vies de finançament. Però la clau no serà únicament guanyar més, sinó sobretot gastar menys, el gran pecat capital de Bartomeu, encegat per aconseguir arribar als 1.000 milions a tot preu i oblidant la cultura de la contenció que havia instaurat –de la mà del director general, Antoni Rossich– el seu predecessor i amic Sandro Rosell. I aquí, una nova bombolla d’oxigen s’albira no gaire lluny.

Laporta i Alemany han ordenat l’escala salarial. Els nous contractes són de mercat, fins i tot el de Lewandowski, tal com ha revelat Què t’hi jugues (almenys els primers dos anys: els dos últims no). Però hi ha excepcions: els capitans, De Jong, Umtiti... Si el club pogués donar sortida a algun d’aquests jugadors, la massa salarial cauria en picat. Seria l’escenari ideal. Això, o una renovació a la baixa. Però, si això no passa, el Barça veurà, com a màxim d'aquí dos anys, com aquests 50 milions que deixarà d’ingressar es compensaran per la finalització dels contractes de Piqué, Alba i Busquets. De fet, entre sous i primes, la xifra que s’estalviarà el club en aquests tres jugadors duplicaria aquest forat.

Piqué i Alba acaben contracte el 2024 i Busquets l'estiu vinent. Aquesta temporada el Barça ja té el pressupost salvat gràcies a les palanques, mentre que la temporada que ve s’hauran de fer mans i mànigues per no tornar a caure en números vermells. Això implica, per tant, que al Barça li aniria molt bé solucionar el cas dels tres capitans aquest mateix exercici. Les suplències d’Alba i de Piqué hi poden ajudar. Això sí, passi el que passi, els mals no desapareixeran d’un dia per l’altre: el deute continua disparat, s’ha d’afrontar l’Espai Barça i l’equilibri entre ingressos ordinaris i despeses continuaria desfasat tot i l’adeu dels capitans.

stats