Esports 10/02/2021

Lewis Hamilton, preparat per superar Schumacher a l'Olimp de la F1

La implicació en la lluita pels drets humans ha sigut un punt clau en l'acord que lliga el pilot britànic amb Mercedes un any més

i
Laia Bonals
4 min
El pilot britànic, Lewis Hamilton, aixeca el puny dalt del podi al final de Gran Premi d'Estíria

BarcelonaLa renovació de Lewis Hamilton amb Mercedes s'ha fet esperar. Després que aquesta temporada el pilot hagi aixecat el seu setè Mundial –igualant el rècord històric de Schumacher–, el seu del no estava encara en l'aire. Tot i que poques eren les veus que dubtaven que Hamilton marxés de Mercedes i es retirés de la Fórmula 1, el neguit per la demora en la seva renovació va encendre totes les alarmes. Primer, la pandèmia va dificultar la trobada cara a cara entre les parts i, després, Mercedes i Hamilton van decidir ajornar les converses per centrar-se en la consecució del títol mundial. A final de temporada va ser quan Hamilton va donar positiu per covid-19 i això va obligar a endarrerir encara més les converses. Per tant, no va ser fins un cop acabat el Mundial que les dues parts es van asseure a negociar. L'acord, al qual no s'ha arribat fàcilment, mantindrà el pilot britànic al voltant del seu Mercedes una temporada més.

"La renovació és una cosa que tothom donava per feta. La sorpresa ha sigut que ho hagin comunicat tan tard i que sigui només per un any. D'un campió del món i d'un equip com Mercedes, tothom s'esperava una renovació de dos o tres anys com a mínim", explica Pedro Martínez de la Rosa, expilot de Fórmula 1. "És una renovació molt bona per a Hamilton, per a Mercedes i, sobretot, per a la Fórmula 1", afegeix. Tots els contractes que havien signat fins avui dia les dues part havien estat plurianuals, tradició que canviarà amb aquest nou acord, en què el pilot britànic no es lliga ni amb l'equip ni amb la competició, de moment, més enllà de 2021. Tot i això, "encara tenim Hamilton per molts anys". "Quan arribes a aquesta edat i amb l'èxit que ha tingut Hamilton, probablement és una bona via renovar any a any. És una bona estratègia per tal que es marqui objectius a curt termini", opina l'expilot català.

Hamilton envoltat d'altres pilots s'agenollen al pit lane del circuit de Yas Marina d'Abu Dhabi

La seva figura transcendeix l'esport

Com a principal abanderat de la lluita pels drets humans, Hamiton ha sigut molt crític –especialment enguany– amb la implicació de l'organització de la F1 en diferents causes. "La lluita aferrissada pels drets socials l’ha fet diferent de la resta. És el primer pilot rellevant que ha intentat utilitzar la plataforma de la F1 per donar visibilitat a tots aquests projectes", explica Albert Fàbrega, actual comentarista tècnic de Movistar F1. No només per les samarretes que ell ha mostrat o les activitats en què ha participat; Hamilton ha encetat un nou camí per al món de l'automobilisme. El de Stevenage ha aconseguit que Mercedes canvies el color del seu cotxe –de l'històric platejat al negre– i que la F1 organitzés abans de cada cursa un acte en contra del racisme. "Ell és capaç d’estar lluitant pel Black Lives Matter instants abans de ficar-se al cotxe i guanyar un Gran Premi. La gent necessita persones com ell, que els facin somiar amb el canvi. L’esport ha de ser l’eina per fer-ho i ell ens ha obert els ulls a molts", confessa Martínez de la Rosa.

Aquest ha sigut un factor determinant en la negociació amb Mercedes. "La implicació de Hamilton en causes socials, de les quals ha volgut fer partícip l’equip i el mateix campionat, contractualment no són gens fàcils de posar a sobre un paper", reflexiona Fàbrega. Per tal de donar cabuda a aquesta la lluita latent de Hamilton, en el nou contracte s'ha establert la creació d'una fundació dedicada a la diversitat i la inclusió en la F1 com a projecte a llarg termini.

Lewis Hamilton durant el Gran Premi d'Abu Dhabi al circuit de Yas Marina el 13 de desembre de 2020

Mercedes és una part clau per entendre la llegenda que és Hamilton

L'últim cap de setmana de març, a Bahrain, es tornaran a engegar els motors i el Mundial es posarà en marxa. Aquesta serà la novena temporada que el pilot dirigeixi el volant d'una fletxa platejada. Són set els Mundials que Hamilton té al seu palmarès, sis aconseguits dins d'un Mercedes. "Quan ell era a McLaren, li va arribar l’oferta de Mercedes i la va agafar. Tothom al pàdoc va dir que estava boig, que no s'entenia com podia marxar a Mercedes. Ell va seguir el seu instint i va veure que el millor equip de cara al futur era Mercedes", relata l'expilot català. "Sense Mercedes seguiria sent un pilot rapidíssim i guanyador, sent un gran pilot de Fórmula 1, però no hauria tingut la possibilitat d'acumular aquest gran nombre de títols i rècords. No només el cotxe, sinó també l’equip, són molt importants per poder aconseguir campionats, i ell ho ha sabut aprofitar", explica Fàbrega.

Hamilton ha donat un cop de puny sobre la taula, i no només pel seu domini cursa rere cursa. El pilot britànic ha fet veure a molts que la lluita pels drets individuals i socials és innegociable i cal que l'esport s'hi impliqui de forma contundent. No sabem si aquesta serà l'última temporada que veiem el britànic dins d'un monoplaça de la F1. Ara, si ho és, Hamilton pot marxar per la porta gran –encara més– proclamant-se campió i superant Schumacher com el pilot amb més Mundials de la història.

stats