BARÇA
Esports 08/07/2016

L''omertà' dels vestidors de futbol

Les apostes il·legals i la compra de partits, a debat a Barcelona

Albert Llimós
2 min
L'alegria del Granada després de derrotar el Las Palmas

BarcelonaLa principal amenaça al món de l'esport és el negoci il·legal, cada cop més gran, que gira a l'entorn de la compra de partits. Ni el dopatge representa un perill tan gran. És la conclusió a la qual han arribat els diferents ponents d'un debat que ha muntat l'oficina del Parlament Europeu a Barcelona. "En els vestidors se sap quan un jugador baixa la intensitat, si està apostant per un resultat", ha explicat el president de la Lliga, Javier Tebas: "Inclús aposten des del vestidor, al descans".

Tebas no parla només del futbol amateur, sinó també de Primera i Segona A, un futbol professional on aquest problema està "més controlat", però hi continuen havent casos cada any de compra de partits i apostes il·legals. "Quan ho dic és perquè ha vingut un jugador a dir-m'ho. Però quan li dic 'anem al jutjat a denunciar-ho', em diuen que no", ha dit el màxim dirigent de la LFP: "El problema és l''omertà', els silencis del vestidor per cobrir-se entre companys.

Els exemples de Tebas són nombrosos, tot i que admet que falta "veritat jurídica" per provar-ho i que hi hagi una condemna. "A vegades, deu minuts abans del començament d'un partit, ens arriba que un jugador marcarà 2 gols i hi haurà 11 córners. I passa", ha explicat el dirigent, que ha dit que la LFP ha fitxat dos apostadors professionals per lluitar contra aquest tipus de corrupció, infiltrats en grups d'apostes que cada cap de setmana, per exemple, creen un grup de WhatsApp per passar-se informació sobre el que passarà en diferents esdeveniments esportius. Al cap d'unes hores el grup s'esborra.

Cada dia es disputen cinc o sis esdeveniments esportius on el resultat està arreglat, segons ha explicat Tebas. Alguns al màxim nivell, com ha reconegut Rodrigo Arias, de la divisió de seguretat de la FIFA. En un partit de classificació per al Mundial, dos equips van pactar un 5 a 0. Al minut 87 un jugador, amb 5 a 0 al marcador, va marcar el gol que trencava el pacte entre els dos vestidors. Mesos després aquest jugador internacional seguia repudiat pels seus companys: ho va fer perquè no va voler participar d'aquesta il·legalitat.

Un dels grans problemes per lluitar contra les màfies que hi ha darrere aquest negoci és que moltes operen fora d'Europa o en països poc propensos a col·laborar. Així ho ha explicat l'eurodiputat Santiago Fisas, que ha posat l'exemple de Malta, un país que frena l'aprovació d'un conveni internacional sobre aquesta qüestió a la Unió Europea. A Malta, després del turisme, el segon negoci més important és el de les apostes.

stats