Jocs Olímpics
Esports 21/03/2013

Madrid presumeix de ciutat olímpica al final dels quatre dies d'examen del COI

El responsable de la comissió d'avaluació del COI, el britànic Sir Craig Reedie, ha dit que ha quedat "impressionat" amb la candidatura de la capital d'Espanya per al 2020

Efe
3 min
El secretari d'estat de l'esport, Miguel Cardenal, l'alcadessa de Madrid, Ana Botella, i i el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco

MadridMadrid ha tancat aquest dijous la defensa de la seva candidatura olímpica davant la comissió d'avaluació del COI amb una òptima impressió, convençuda que ha presentat un projecte sostenible, compacte i il·lusionant, que encaixa amb el que vol la família olímpica i el que convé a la societat espanyola.

El president de candidatura, Alejandro Blanco, l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, i els seus equips mostraven al final de les sessions de treball cares d'esgotament però també de manifesta satisfacció perquè, han dit, se senten "amb les màximes opcions".

"Contentíssims", "orgullosos", "satisfets", "preparats", han sigut alguns dels adjectius utilitzats pels responsables de Madrid 2020, que poc abans havien sentit amb alegria les paraules que els ha dedicat en la seva única conferència de premsa el responsable de la comissió, el britànic Sir Craig Reedie.

"Molt professional", "candidatura ben preparada", "bon projecte", "estic impressionat", "una ciutat preciosa", ha enumerat Reedie, que ha posat sobre la taula dues idees molt clares: que aquest tercer intent consecutiu de Madrid és el millor i que la crisi econòmica no serà un factor que determini el seu futur olímpic, perquè queda poc per invertir.

Ningú sabrà, però, en quina mesura els ha agradat fins que publiquin el seu informe d'avaluació. Aquest es farà públic abans de la reunió que les tres candidates –Madrid, Istanbul i Tòquio– mantindran amb tots els membres del COI els dies 3 i 4 de juliol a Lausana. Encara no s'ha especificat quan serà, però el document s'espera a finals de juny.

Un aspecte sobre el qual els delegats del COI no poden tenir dubte és el suport popular i institucional amb què compta la candidatura. La comissió va encarregar la seva pròpia enquesta, que ha xifrat en un 76% els madrilenys i en un 81% els espanyols que donen suport al projecte. Reedie ha esmentat l'"entusiasme" dels espanyols per l'esport, que ha atribuït als grans resultats dels seus atletes.

La titularitat de l'estadi de La Peineta, el cost de cobrir la plaça de Las Ventas i el nombre de places d'allotjament barat en els col·legis majors són les úniques preguntes concretes de la comissió que han sortit a la llum.

Els examinadors han sigut informats amb detall de les gairebé 45.000 habitacions d'hotel que té Madrid, de la seva extensa xarxa de transport i del disseny funcional de la futura Vila Olímpica.

En l'aspecte econòmic, se'ls ha explicat que la inversió aproximada de 1.500 milions d'euros que resta pendent per a infraestructures, repartida entre les administracions estatal, autonòmica i local durant set anys, és "perfectament assumible" malgrat la crisi.

En una carrera olímpica per primera vegada sense l'ombra d'ETA, el ministeri de l'Interior ha tret a la llum la seva experiència en la cobertura de grans esdeveniments multitudinaris per assegurar que està preparat per anticipar-se a qualsevol amenaça terrorista.

Si d'alguna cosa ha presumit Madrid durant aquesta setmana ha sigut de les seves instal·lacions esportives: de les ja acabades i en ús, com el Palacio de los Deportes, l'estadi Santiago Bernabéu, el Madrid Arena o el Club de Campo, de les que té en construcció, com La Peineta o el centre aquàtic, i de les que construirà si li donen els Jocs, com el canal de rem o el velòdrom.

Fins i tot de les que 's'inventarà', com aquesta plaça de Las Ventas convertida en pavelló de bàsquet, o l'estany d'El Retiro, sobre el qual 'surarà' l'estadi de vòlei platja.

El 80% de les instal·lacions estan ja acabades o en construcció, tot i que falta emprendre grans obres com la finalització de l'estadi d'atletisme i de les piscines o l'edificació de la Vila Olímpica i del pavelló de gimnàstica.

La visita de la comissió d'avaluació ha coincidit amb tres jornades d'aturades parcials al metro i amb una vaga d'empleats del Club de Campo.

Les 17 persones enviades pel COI a examinar Madrid abandonen la capital d'Espanya rumb a Istanbul, on conclouran la seva gira per les ciutats aspirants. A les seves maletes s'emporten el secret de la veritable impressió que els ha causat Madrid i que només revelaran al juny, quan publiquin el seu informe d'avaluació. Les seves opinions no són vinculants, però sí que poden orientar el sentit del vot en l'assemblea del 7 de setembre a Buenos Aires.

stats