Ciclisme
Esports 16/07/2021

Matej Mohorič allarga la festa eslovena al Tour de França

El ciclista de l'equip Bahrain guanya després d'una llarga fuga en un dia calmat per als favorits

2 min
Mohoric, guanyant la penúltima etapa del Tour

Barcelona¿S'ha convertit Eslovènia en la nova Bèlgica? Durant anys, un país menut com Bèlgica aconseguia dominar el ciclisme mundial. Ara ha arribat el torn dels eslovens. Si Tadej Pogacar entrarà aquest diumenge en la primera posició a París i guanyarà el seu segon Tour consecutiu amb tot just 22 anys, a la 19a etapa li ha tocat alçar els braços al ciclista de l'equip Bahrain Matej Mohorič. El segon triomf en aquesta edició del Tour d'un ciclista combatiu que ha tret el cap en gairebé totes les escapades de les últimes setmanes de la prova, i es va endur la segona etapa ara fa dues setmanes.

Mohorič, campió d'Eslovènia, ha format part d'una gran escapada que ha atacat ja als dos quilòmetres de l'etapa, quan un grup prou gran de corredors ha provat sort en una etapa molt llarga, de 207 km, entre Morencs i Liborna. L'etapa era una de les últimes oportunitats per als esprintadors, juntament amb l'etapa final de diumenge. De fet, el protagonista del dia era el britànic Mark Cavendish, que podia superar el rècord de 34 triomfs d'etapa al Tour del llegendari Eddy Merckx. Cavendish, que havia evitat arribar fora de temps en unes etapes de muntanya en què alguns companys d'equip tenien com a única tasca acompanyar-lo perquè pugui arribar viu al final, havia sentit els últims dies com Merckx treia valor als seus èxits, recordant com el britànic guanya sempre a l'esprint. I el belga, prou és ben cert, guanyava la general, en muntanya i en qualsevol terreny. Sigui com sigui, Merckx ha acabat saludant, finalment, Cavendish a la sortida de l'etapa i l'ha felicitat. No li ha portat sort.

Ja en els primers quilòmetres més de 30 ciclistes s'han escapat. Un grup que, en part per culpa del vent, s'ha trencat en dos i ha deixat fora de la lluita per l'etapa els ciclistes del Movistar com Alejandro Valverde, que estaven llestos per donar guerra. Amb els favorits relaxats, els escapats han entès que tenien una gran oportunitat per tocar el cel. I qui millor ha jugat les seves cartes ha sigut Mohorič, que ha entrat amb el cap alt i ensenyant el nom del seu equip, recordant com fa dos dies la policia va entrar a l'hotel del seu equip investigant si hi havia alguna sospita de dopatge. "He guanyat pensant en aquells fets. Fa mal quan la policia entra a la teva habitació i t'ho toca tot, buscant coses. No tinc res a amagar. Estic a favor que s'investigui, però quan et passa a tu et fa mal que es dubti, especialment pensant en els meus familiars", ha raonat Mohorič, que ha entès en tot moment com gestionar la fuga, per evitar que el Deceuninck-Quick Step, l'equip de Cavendish, els pogués enxampar. Al final, l'eslovè li ha tret gairebé un minut al danès Pedersen i al francès Laporte. Amb 26 anys, l'eslovè ja pot treure pit perquè ha guanyat dues etapes del Tour, però també una al Giro el 2018 i una a la Vuelta del 2017.

El gran grup ha arribat a més de 20 minuts, passejant amb calma. Només els queda la contrarellotge individual entre Liborna i Sent Milion de 30,8 km, on s'hauria de confirmar el podi, amb el danès Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) i l'equatorià Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) acompanyant el mallot groc. I l'última etapa de diumenge, en què Pogacar serà testimoni en directe de l'últim intent de Cavendish de superar el rècord d'Eddy Merckx.

stats