Mateu Alemany i Víctor Valdés acompanyen Laporta, que també pica l’ullet a Carles Puyol

L’ex director general del València i l’exporter, presents en l’acte de presentació del projecte esportiu de l’expresident blaugrana

i
Albert Nadal
3 min
Jordi Mompart, Joan Laporta, Rafael Yuste i Xavier Budó

La candidatura de Joan Laporta, que fins ara havia apostat per no fer públics alguns dels noms que han ajudat a formar el seu projecte esportiu, ha presentat en societat algunes de les cares que l’acompanyen en aquest camí. D’aquesta manera, exjugadors del Barça com Víctor Valdés, Alexanko, Víctor Muñoz, Pichi Alonso i Sergi Barjuan han estat presents en l’acte d'aquest dijous. Així com Albert Benaiges, excoordinador de La Masia i pare futbolístic d’Andrés Iniesta; l’esportista Àlex Roca, a qui han esmentat com un exemple de superació; Xavi Llorens, exentrenador del Barça femení, i l’exdirector general del València Mateu Alemany, un dels noms que ja s’havia vinculat amb la candidatura de Laporta. Exfutbolistes de la seva etapa com a president, com Rafa Márquez, Samuel Eto’o i Deco, també han expressat el seu suport al candidat amb missatges de vídeo.

Preguntat per com es repartirien en un organigrama esportiu les personalitats presents a l'acte, Laporta ha preferit no concretar rols: "Per respecte als professionals que estan treballant al club i per coherència amb la línia de la nostra campanya. Però és evident que hi haurà canvis i avui estem acompanyats de gent que, en cas de guanyar, ens ajudaran". "No farem una estructura sobrecarregada", ha volgut matisar Rafael Yuste, encarregat de la parcel·la esportiva a la candidatura d'Estimem el Barça.

Presentació del projecte esportiu

L'exvicepresident esportiu durant el mandat de Laporta ha començat la seva exposició amb un record per a Johan Cruyff: “Jo penso que els que ja no hi són d’alguna manera continuen presents”. De fet, Yuste ha acompanyat la seva presentació amb diverses referències a Cruyff i amb el reforç d’imatges de moments triomfals del Barça mentre Laporta era president i ell directiu, apel·lant als sentiments i demanant sort per al dia de les eleccions, el 7 de març. En aquest moment Laporta ha deixat anar “i per al dia 10 també”, fent referència al partit que el Barça disputarà al Parc dels Prínceps contra el PSG. 

Yuste també ha lloat Carles Puyol i li ha demanat un retorn al club en cas que ells guanyin les eleccions: “Fan falta valors com tu, estic convençut que ens ajudaràs molt”. L’exvicepresident esportiu no ha concretat si la presència de Puyol està assegurada en cas que guanyin les eleccions, però ha assegurat que els "uneix una gran amistat" i ha esmentat possibilitats com ajudar en tasques de la Fundació Barça. Yuste també ha reafirmat el compromís d’Estimem el Barça per convèncer, amb el seu projecte esportiu, Leo Messi que es quedi. Pel que fa a les línies mestres de la seva aposta de “model futbolístic cruyffista”, ha encomanat a Alexanko, Benaiges i Llorens la tasca d’ajudar-lo a treballar amb La Masia. 

Estructura piramidal

L’explicació de l’estructura i la metodologia per “tornar a l’excel·lència” ha anat a càrrec de Xavier Budó, especialitzat en esport d’alt rendiment i entrenador de tenis, que ho ha esmentat una estructura piramidal que connecti els equips de la base amb el primer equip, citant conceptes i departaments com el vincle entrenador-jugador, coneixement i big data, valors i cultura esportiva i scouting. Budó també ha insistit en seguir potenciar molt el futbol femení, anunciant que volen que les jugadores també puguin tenir la seva Masia i la creació d’un departament exclusiu de l’esport femení. Amb tot, l'expert en alt rendiment ha reiterat la idea de la candidatura de Laporta de definir La Masia com un "Centre d'Excel·lència Esportiva".

L'equip de Laporta també ha presentat en societat el professor universitari de física i expert en tecnologies quàntiques Jordi Mompart, que s'encarregaria d'aportar coneixement en "l'ús de la intel·ligència artificial".

Controvèrsia amb el nom de Benaiges

Albert Benaiges, present en l'acte de presentació del projecte esportiu de la candidatura de Joan Laporta, també ha estat associat a la candidatura de Víctor Font, amb un rol de director de La Masia juntament amb l'exresponsable de metodologia del planter, Joan Vilà. Des de Sí al Futur, la candidatura de Font, que oferirà una roda de premsa aquesta tarda (16.30 hores), s'ha denunciat via Twitter que s'ha posat Benaiges "entre l'espasa i la paret".

Laporta, per la seva banda, ha dit que respecta tot el que puguin dir els altres candidats, però que ell "no ha posat ningú entre l'espasa i la paret" i que fa temps que coneix Benaiges. Els dos candidats, juntament amb Toni Freixa, debatran a partir dels pròxims dies, quan la campanya electoral prendrà embranzida abans del dia de les eleccions, el 7 de març.

stats