Messi paga amb suspensos la tírria que desperta el PSG

'L'Équipe' ha avaluat l'argentí amb dos 3 sobre 10 consecutius i puntua la seva aportació a la Ligue 1 per sota del 5 de mitjana

Jordi Cardero
4 min
Leo Messi durant un partit amb el PSG.

BarcelonaQuan el París Saint-Germain va fer oficial l'arribada de Leo Messi, a la redacció de L’Équipe –referent de la informació esportiva a França– es va desplegar una imatge a escala real del davanter argentí i més d’un periodista s'hi va fotografiar. Tot era il·lusió per un fitxatge històric. Mig any després, la línia editorial del prestigiós rotatiu traspua una certa decepció amb el rendiment de l'exblaugrana. El 3 sobre 10 que li va posar per la seva actuació contra el Reial Madrid es va fer viral. Però la dinàmica ve de lluny, perquè la mitjana de totes les puntuacions entre lliga, Copa i Champions no arriba al 5.

A París es miren Messi amb ulls del passat, com si s’hagués empassat la fórmula secreta de l’eterna joventut i hagués aterrat al Parc dels Prínceps per convertir un conjunt de cromos galàctics pagats amb petrodòlars en un equip campió. Les altes expectatives pel seu fitxatge li han negat qualsevol marge d’adaptació al PSG. Tot i derrotar el Madrid a l’anada dels vuitens de final de la Champions (1-0) i comandar la Ligue 1 amb absoluta superioritat, el conjunt de Mauricio Pochettino continua sense transmetre bones sensacions.

“Ningú és intocable per a L’Équipe”, reflexiona Quentin Ballue, periodista de So Foot, sobre el criteri avaluador del diari esportiu, que ja va ser molt crític amb l'estil de joc de la selecció francesa que va acabar guanyant el Mundial del 1998 i també amb el seleccionador actual, Didier Deschamps, campió del món el 2018. Aquests posicionaments fiscalitzadors l'han portat a rebre comentaris negatius des de l’altra banda. Sense anar més lluny, el mateix PSG va fer un comunicat qualificant-lo de “mitjà de desinformació” arran d’una notícia en què s'explicava que el club havia de vendre alguna de les seves estrelles per no incomplir el fair play financer. “Tots els grans clubs critiquen L’Équipe en algun moment”, explica Ballue.

Les puntuacions de Messi a la Ligue 1.

El mitjà ha seguit la mateixa línia a l’hora de valorar les actuacions de Messi. La seva puntuació mitjana a la lliga és d’un 4,92 i està per sota de la del PSG, sisena marca estatal malgrat tenir el liderat de la competició amb 13 punts d'avantatge sobre el Marsella. El del Madrid no va ser el primer suspens de la temporada per a l'argentí. De fet, era la quarta vegada que L'Équipe el valorava amb un 3. A la Ligue 1, el diari l’ha suspès més cops (7) de les que l'ha aprovat (6). La setmana passada va descriure el partit contra el Madrid com a “molt decebedor” perquè “no va donar cap passada decisiva” ni ha aconseguit marcar en els últims vuit enfrontaments amb els blancs. “No vaig entendre la puntuació. Va fallar el penal, però col·lectivament va ser un jugador clau per guanyar”, diu Antoine Donnarieix, periodista esportiu francès.

Consultat per l'ARA, l'entorn de Messi manifesta sorpresa relativa amb les notes que li posen a l'argentí després dels partits. "La dinàmica de L'Équipe amb el PSG ve de lluny. I el que ara passa amb el Leo va passar també amb Neymar o Cavani. Amb tots els no francesos, vaja. És una guerra d'ells", assegura una font molt pròxima a l'exjugador del Barça, que viu centrat en recuperar el seu millor nivell per ajudar el club a regnar per fi a la Champions.

"El líder és Mbappé"

“Messi no és un jugador qualsevol, però se’l jutja com a tal. A París se n’espera molt i per això se’l puntua amb duresa. De moment és una decepció, perquè és el jugador que ha de portar el PSG al nivell següent i no està tenint la influència esperada. El líder és Mbappé”, diu Ballue. I Donnarieix interpreta que el diari, amb aquesta deriva, "està fent tot el possible perquè Mbappé es quedi al PSG i no marxi al Madrid".

Messi porta 7 gols i 9 assistències en 22 partits. “No m’imaginava una campanya fantàstica en termes de xifres, perquè crec que encara s'ha d'adaptar a París, cosa que no és fàcil”, apunta Donnarieix. Tot i que Messi sigui lluny de les seves xifres habituals de gols i assistències, hi ha estadístiques que reflecteixen el seu impacte en el joc. És el futbolista de la Ligue 1 que més valor afegeix a les jugades a través de la passada i el que més vegades fa arribar la pilota a l’àrea de tot Europa. A més, és el segon futbolista del continent que més accions de xut genera, amb gairebé set per partit. La suma de qualitat, això sí, és menys vistosa.

L'ecosistema Barça és impossible de replicar al Parc dels Prínceps. El PSG, malgrat que Pochettino li permet algunes llicències, no li pot construir un entorn a mida. Messi ha perdut explosivitat i cada vegada és més calculador quan ha de fer grans esforços. No obstant això, manté una imaginació i execució superlatives. El gran problema dels parisencs és que guanyar la lliga a mig gas no els posa a punt per a la Lliga de Campions. Europa posa al seu lloc tothom. I la mirada a curt termini des de la qual Qatar intenta construir un projecte guanyador a còpia de talonari és la mateixa que exigeix que Messi, amb 34 anys, jugui com si encara estigués al zenit de la carrera.

stats