Barça

¿Es poden refer els ponts entre Laporta i Messi?

El president del Barça s'obre a un possible retorn de l'argentí el 2023

3 min
Laporta abraça Messi abans de rebre la Copa del Rei.

BarcelonaA Joan Laporta no li agrada gaire admetre-ho, però la relació amb Leo Messi va quedar totalment deteriorada quan l'argentí va deixar el Barça. El president, que feia uns mesos que havia guanyat les eleccions, s'havia passat la campanya assegurant que era l'únic candidat capaç de convèncer Messi perquè seguís al club. I, en efecte, ho va fer. Però quan ja estava tot preparat per prorrogar el contracte, Laporta va haver de claudicar per les pressions internes que va rebre.

Des de llavors no s'ha produït cap acostament entre el Barça i Messi, tal com confirmen des del club i des de l'entorn del futbolista argentí. Laporta, però, voldria refer ponts i ja ha llançat algun missatge en positiu cap al futbolista, que té contracte amb el París Saint-Germain fins a l'estiu del 2023. L'últim, des de Nova York, on va dir obertament que li agradaria que el davanter de Rosario tornés a vestir la samarreta del Barça.

“Esclar que l'etapa del Leo al Barça no va acabar com tots hauríem volgut. Em sento corresponsable d'aquest final. Crec que és un final provisional i que aconseguirem que aquesta aspiració sigui una realitat. Tenim clarament un deute moral amb ell i m'agradaria que el final de la seva carrera fos amb la samarreta del Barça i sent aplaudit a tots els camps", deia Laporta. El president, doncs, obria de bat a bat les portes al retorn del que ha estat el millor jugador de la història del club. Una altra cosa és que aquest somni pugui fer-se realitat.

Des de l'entorn de Messi segueixen reconeixent que l'argentí té una espina clavada. No per haver deixat el Barça, que és un fet que s'hauria produït tard o d'hora, sinó per les circumstàncies que van envoltar la sortida. I, també, per no haver-se pogut acomiadar de l'afició en un Camp Nou ple de gom a gom. Però, un any després, també admeten incredulitat per la situació econòmica de l'entitat: si l'estiu del 2021 el Barça no tenia ni un ral per poder inscriure jugadors, aquest 2022 ja ha invertit entre 160 i 170 milions per fitxar Raphinha, Lewandowski i Koundé. "Messi es quedava cobrant 10 milions el primer any, i ara actives palanques i portes Lewandowski per 50 milions", diuen fonts pròximes al futbolista de Rosario.

Esclar que era un altre Barça i un context ben diferent de l'actual. Javier Tebas, president de la Lliga, havia llançat a última hora un flotador per renovar Messi: l'acord amb CVC, que Laporta estava disposat a acceptar. Ara bé, encara hi havia l'exigència de l'aval, i van ser precisament els avaladors els que van oposar-se a la continuïtat de Messi. No per qüestions futbolístiques, sinó purament econòmiques. Tothom sap com va acabar la història. El club anunciava oficialment que renunciava a Messi i l'argentí s'acomiadava entre llàgrimes en un acte improvisat a l'Auditori blaugrana. Una setmana després signava per al PSG.

Laporta va arribar a dir, uns mesos després, que li hauria agradat que Leo Messi s'oferís a jugar de franc. Unes declaracions que no va encaixar gens bé el futbolista, que insistia que ja s'havia rebaixat el sou a la meitat amb la negociació del nou contracte. Va ser aquí on va començar el canvi de discurs del president, que en les vegades que s'ha tornat a referir a l'argentí ho ha fet en positiu, intentant refer uns ponts que van quedar totalment dinamitats.

Messi, que enceta el seu segon -i, molt probablement, últim- any a París, ha esquivat parlar del Barça i del seu futur. "No hi ha hagut cap contacte i segueix amb l'espina clavada. De moment se centra en el Mundial i després, ja es veurà", segons el seu entorn. Inicialment, el projecte del jugador passava per esgotar la seva carrera esportiva a la MLS nord-americana, jugant a l'Inter Miami, per després ocupar el càrrec de secretari esportiu en algun club de primer nivell.

Tard o d'hora, el Camp Nou retrà homenatge a Leo Messi. El dubte és si serà com a jugador blaugrana, com desitjaria Laporta, o com a convidat.

stats