EUROPA LEAGUE
Esports 21/05/2019

El futbolista que no jugarà una final per un conflicte polític

L’Arsenal no convoca l’armeni Mkhitaryan per jugar a l’Azerbaidjan

Toni Padilla
2 min
Mkhitaryan  (Arsenal)

BarcelonaEl jugador armeni de l'Arsenal Henrikh Mkhitaryan no podrà jugar la final de l'Europa League contra el Chelsea d'aquest proper dimecres 29 de maig a causa del conflicte polític que hi ha entre l'Azerbaidjan, país amfitrió, i Armènia.

L'Arsenal ha anunciat la seva absència davant la impossibilitat de garantir la seguretat del jugador: "Estem molt decebuts d'haver d'anunciar que Mkhitaryan no viatjarà amb l'equip per a la final de l'Europa League contra el Chelsea. Hem explorat a fons totes les opcions perquè Micki formi part de la convocatòria, però, després de discutir-ho amb el jugador i amb la família, hem decidit que no formi part de l'expedició. Hem escrit a la UEFA expressant la nostra profunda preocupació per aquesta situació. Micki ha sigut un jugador clau en el nostre camí fins a la final –ha jugat 11 partits en els quals ha repartit 3 assistències–, per la qual cosa és una gran pèrdua per a l'equip".

El govern àzeri havia explicat que “el jugador pot entrar al país i li garantirem la seguretat si no utilitza el partit per fer política”. La UEFA de la seva part, va afirmar “respectar” la decisió de l’Arsenal, afegint que el govern de Bakú els havia garantit la seguretat del futbolista, de 30 anys.

L'Azerbaidjan i Armènia mantenen un conflicte pel territori del Nagorno-Karabach, tal com l'anomenen els àzeris, o República d'Artsakh, per als armenis. Aquest territori, de majoria armènia, va passar a formar part de la República de l'Azerbaidjan el 1920, per ordres de Moscou. Els àzeris, d'ètnia turca i musulmans, i els armenis, cristians, ja s'havien enfrontat amb morts abans del 1920, en un conflicte que va quedar soterrat durant els anys soviètics.

El 1989 els armenis de la regió es van aixecar i amb ajuda d'Armènia van proclamar la República de l'Alt Karabakh o de l'Artsakh, no reconeguda per cap país del món. L'Azerbaidjan no renuncia a un territori que segons la legislació internacional li pertany, però que està integrat a Armènia 'de facto'. De tant en tant, es produeixen enfrontaments armats. El govern àzeri prohibeix l'entrada a l'Azerbaidjan als ciutadans, tant armenis com d'altres estats, que han visitat aquesta regió, com és el cas del futbolista. El govern de Bakú afirma que “es tracta de casos de persones que han entrat a una zona militar sense demanar permís” referint-se a una regió que no controlen. El 2015, esportistes armenis sí que van poder competir als Jocs Europeus de Bakú, sent escridassats per l’afició local, ja que no havien visitat el Nagorno-Nagorno-Karabach. Mkhitaryan no només l’ha visitat, també ha promocionat el turisme a la zona i donat diners per construïr-hi escoles.

La final ha provocat un gran enrenou, ja que el Chelsea i l'Arsenal només han rebut 6.000 entrades per a un estadi amb capacitat per a 60.000 espectadors, ja que el govern àzeri afirma que no pot acollir més espectadors estrangers amb la infraestructura actual.

stats