Motor

Aleix Espargaró guanya el GP de l'Argentina i aconsegueix la recompensa que portava temps mereixent

El pilot català aixeca per primer cop el trofeu en els més de vint anys en totes les categories del Mundial des que va debutar

3 min
Aleix Espargaró celebrant la seva primera victòria a MotoGP

BarcelonaAleix Espargaró és l'home més feliç del món. El català ha coronat el cim més alt des que és pilot de MotoGP. En el seu Gran Premi número 200, en la seva 18a temporada a MotoGP, el germà gran dels Espargaró ha guanyat la cursa del GP de l'Argentina. Han sigut molts anys de lluita, d'esforços sense recompensa i, per fi, el vallesà ha pogut celebrar una victòria que és històrica per a ell, però també per a Aprilia, marca que ha ressorgit amb el granollerí. Han hagut de passar 18 anys del seu debut a MotoGP perquè Aleix Espargaró pugi a l'esgraó més alt del podi. El pilot català, entre llàgrimes, ha travessat la línia de meta. Primera victòria d'Aleix Espargaró, primera victòria d'Aprilia. La marca italiana torna a la part alta del Mundial gràcies a l'exhibició d'il capitano.

La travessia del desert fins a la victòria ha sigut duríssima per al pilot català. Hi ha hagut moments d'esgotament, de tristesa, d'enuig, de veure que no sortia res i en què les ganes cada cop s'anaven diluint i el futur sobre la MotoGP evaporant. Hi va haver moments en què va es va plantejar deixar-ho, però juntament amb la seva dona, Laura, pilar fonamental del pilot, es va donar una última oportunitat sobre les dues rodes la temporada passada. La dinàmica va canviar totalment i les sensacions, de mica en mica, es van convertir en positives. Els canvis en la nova moto, en gran part gràcies a l'experiència d'Espargaró sobre l'asfalt, han portat l'Aprilia a una nova dimensió.

Rendir-se no era una opció

Era el dia d'Aleix Espargaró. El català té 32 anys i, en les 16 temporades completes que han passat des que va debutar en el campionat del món, mai havia guanyat una carrera. L'any 2004, com a convidat, va pujar per primer cop en una MotoGP i, des de llavors, no havia trobat la seva millor versió. El 2017 va arribar a Aprilia i allà va formar la seva segona família. En un box unit, amb l'objectiu clau, tot l'equip es va conjurar per tornar la marca italiana a l'esgraó més alt. En el Gran Premi tumultuós de l'Argentina Espargaró ha sigut líder dels primers entrenaments lliures.

En el moment de la cursa, des de la pole, tenia pista lliure per sortir directe cap al liderat. Un cop s'han apagat els semàfors, però, no ha sabut mantenir l'Aprilia enganxada a l'asfalt. Jorge Martín, que era a la segona posició, en canvi, ha sortit com un míssil. No hi ha hagut un ball de posicions en la primera volta, i totes les mirades estaven fixades en el germà gran dels Espargaró. El de Granollers ha agafat la roda de Martín i, mentre anava millorant els temps i ha conduït la moto més ràpid que el madrileny, ha anat cuinant l'avançament. Volta a volta, gir a gir, ha anat estudiant els moviments del de Ducati. Les debilitats i les fortaleses de la moto i del pilot espanyol en cada revolt eren claus per saber on atacar. En dues ocasions, en el mateix revolt, el de Granollers ha intentat avançar el madrileny. En el revolt més llarg del circuit, el d'Aprilia no ha pogut mantenir-se líder un cop superat Jorge Martín i ha tornat al segon lloc de la classificació. A la tercera, però, ha anat la vençuda.

Amb la sang freda d'un veterà, Aleix Espargaró ha superat la Ducati. Un cop s'ha consolidat com a líder, no ha tingut opositor. Martín no li ha pogut seguir el ritme i el català, amb la vista posada sobre la línia de meta, ha tirat de l'Aprilia amb totes les seves forces. Els mecànics i gent del box d'Aprilia han sortit corrents cap al mur quan ha superat l'últim revolt en primera posició. Amb el casc recolzat sobre la moto i rebent l'estima de tots els seus companys i rivals, Aleix Espargaró ha creuat la línia de meta per primer cop com campió. En el seu primer podi l'han acompanyat el seu rival en la cursa, Jorge Martín, i Álex Rins, que s'ha retrobat amb la seva millor versió aquesta temporada.

Amb la victòria al GP de l'Argentina, Aleix Espargaró es col·loca primer en la general del Mundial. "Estic molt content. M'ha costat molt arribar fins aquí. És una cursa molt especial perquè és la meva cursa número 200 a MotoGP", ha dit entre llàgrimes el català al baixar de la moto. "És un somni", concloïa el líder del Mundial i campió del Gran Premi de l'Argentina. Rendir-se no ha sigut mai una opció per a Espargaró i al circuit de Termas de Río Hondo, per fi, ha tingut una part de la gran recompensa que es mereix.

El valencià Sergio García Dols s'imposa a Moto3

L'italià Celestino Vietti (Kalex) s'ha adjudicat la seva segona victòria de la temporada a Moto2 i es consolida com a líder en la general del Mundial. Vietti s'ha imposat al tailandès Somkiat Chantra (Kalex), vencedor a Indonèsia, mentre que s'han disputat la tercera posició en l'últim gir el japonès Ai Ogura (Kalex) i el català Aron Canet (Kalex), amb avantatge final per a l'asiàtic.

A Moto3, la victòria ha sigut per Sergio García Dols, per davant de l'italià Dennis Foggia (Honda) i del japonès Ayumu Sasaki (Husqvarna).

stats