Mundial d'handbol 2023
Esports 10/01/2023

Mundial d'handbol 2023: tot el que has de saber

Les dates importants, els candidats al títol, el rendiment dels catalans i el toc blaugrana a la selecció espanyola

Carlos Ticó
4 min
Dani Fernández, provant un llançament en l'amistós del passat dissabte contra Argentina, previ al Mundial

BarcelonaEls pavellons més imponents de Polònia i Suècia donaran la benvinguda a milers de visitants a partir d'aquest dimecres 11 de gener, quan començarà el Mundial d'handbol masculí 2023. Aquests són els elements i factors que cal tenir més en compte de cara al torneig.

Quan es disputen els partits del Mundial d'handbol de Polònia i Suècia?

Els tres primers equips de cada grup es classificaran per a la segona fase. Els altres equips lluitaran per les posicions 25 a 32.

  • Grup A: Espanya, Montenegro, Xile i Iran.
  • Grup B: França, Polònia, Aràbia Saudita i Eslovènia.
  • Grup C: Suècia, Brasil, Cap Verd i Uruguai.
  • Grup D: Islàndia, Portugal, Hongria i Corea del Sud.
  • Grup E: Alemanya, Qatar, Sèrbia i Algèria.
  • Grup F: Noruega, Macedònia del Nord, Argentina i Països Baixos.
  • Grup G: Egipte, Croàcia, Marroc i els Estats Units.
  • Grup H: Dinamarca, Bèlgica, Bahrain i Tunísia.

La primera jornada es disputarà entre els dies 11 (partit d'obertura entre França i Polònia), 12 (partits del grup A, B, C i D) i 13 (grup E, F, G i H) de gener. La segona jornada es disputarà els dies 14 i 15 de gener. La tercera jornada de la fase de grups ocuparà els dies 16 i 17. Espanya jugarà tots els seus partits a les 20.30 a Cracòvia.

Quins són els favorits del Mundial d'handbol 2023?

"Una cosa que passa a l'handbol és que la llista de candidates al títol és molt àmplia –diu Paco Caro, narrador de partits d'handbol a RTVE–. Dinamarca és la que té més números d'aixecar el títol. França, Espanya, Noruega o Suècia també donaran lluita", considera el periodista.

Laia Coll, de RAC1, ho resumeix amb una sentència: "Les dues eternes, Dinamarca i França". Dinamarca va guanyar les dues últimes Copes del Món i disposa d'una molt bona carta, la de Landin –considerat un dels millors porters del món–. D'altra banda, França té un equipàs d'estrelles, com els culers Dika Mem i Ludovic Fàbregas, i malgrat haver fet un mal paper en els últims campionats, "més aviat que tard tornarà al graó més alt del podi", assegura Coll.

"Hi ha una semblança entre la selecció espanyola i el Barça, perquè tots dos combinats tenen entrenadors espanyols des de fa anys i això es nota en l'estil de joc col·lectiu", analitza la periodista. Tot i que el Barça només té un jugador a la selecció (Pérez de Vargas), una assignatura pendent és incorporar més jugadors espanyols a l'equip. 

Quines seleccions poden donar la sorpresa al Mundial d'handbol?

Una selecció que arriba amb moltes ganes és la d'Hongria. Segons Paco Caro, "és un equip molt treballat des del Campionat Europeu de l'any passat", en què van fer un paper molt pobre. Polònia és un equip que també podria donar la sorpresa: tot i ser una selecció poc fiable, té l'arma de ser l'amfitriona i està dotada de recursos.

"Hi ha expectatives per veure fins on arribarà Islàndia", opina Laia Coll. Sèrbia, equip entrenat pel català Toni Gerona, ja ha estat a l'altura davant de seleccions més potents, i Coll espera que sigui una de les revelacions d'aquesta Copa Mundial. També serà interessant veure el Qatar de Valero Rivera, que s'enfrontarà a Sèrbia a la fase de grups.

Quins són els catalans que més rendiran al Mundial d'handbol?

Adrià Figueras i Ferran Solé són sempre una garantia. Ian Tarrafeta serà clau en la direcció del joc: "L'Ian té un talent descomunal i des del Campionat Europeu de l'any passat ha demostrat una maduresa impecable", afirma la periodista de RAC1, que també veu molt important Joan Cañellas, que té 36 anys i aportarà experiència.

Altres jugadors que seran importants durant el torneig, i que lluitaran per ser coronats com l'MVP de la competició, seran Sander Sagosen (Noruega), Alex Dujshebaev (Espanya), Dika Mem (França) i Mikkel Hansen (Dinamarca), entre molts altres. Paco Caro es mulla i admet que el seu favorit és Mattias Gidsel (Dinamarca).

Aleix Gómez, una baixa molt sensible al Mundial d'handbol

El sabadellenc del Barça Aleix Gómez (25 anys), un dels millors homes del moment, està de baixa a causa d'uns problemes que arrossega des de fa setmanes al tendó d'Aquil·les, lesió que l'ha deixat fora del Mundial. "És evident que la baixa d'Aleix Gómez, el millor extrem dret del món, es notarà molt a la selecció espanyola", diu Caro.

Laia Coll hi està d'acord. "És una baixa sensible, tot i que la posició d'extrem dret queda ben coberta amb Ferran Solé i Kauldi Odriozola", opina. Això no impedeix que es trobi a faltar Aleix Gómez, "un geni amb una sang freda i una infal·libilitat en els moments calents úniques", conclou.

Aleix Gómez, jugador del Barça d'handbol

Els joves de la selecció espanyola

Un aspecte realment positiu de la selecció espanyola és que té una estructura consolidada. L'any passat, Espanya va assolir el subcampionat de l'Europeu amb un equip molt jove. El català i exculer Dani Fernández, l'asturià Abel Serdio i els bascos Kauldi Odriozola i Imanol Garciandia són els joves que destaquen a l'equip.

Paco Caro els analitza un per un: "Dani Fernández (21 anys) –juga a l'Stuttgart de la Bundesliga– és un jugador molt ràpid al contraatac. Abel Serdio, pivot, és molt intens en defensa i suma molt en atac, cosa que el convertirà en un jugador important. Kauldi serà important i sap respondre a reptes molt complicats –ja s'ha vist en el seu bon rendiment a la lliga francesa, una de les més complicades–. Imanol Garciandia és un jugador alt i té capacitat de llançament".

Laia Coll té clar en qui s'ha de posar la lupa: "El jugador a seguir és el català Dani Fernández (extrem esquerre). Es va formar al Barça i té una tècnica especial, està rendint a molt bon nivell a la Bundesliga", afirma.

stats