Esports 08/08/2019

Rakitic i Neto es reivindiquen a Miami

Victòria del Barça contra el Nàpols (2-1) gràcies a un gol del croat i a les aturades del brasiler

Xavi Hernández Navarro
Rakitic, al partit contra el Nàpols.

BARCELONANova victòria del Barça a la pretemporada. Al Hard Rock Stadium de Miami, amb un clima quasi tropical, els blaugranes s'han imposat al Nàpols en el primer dels dos partits que jugaran contra el subcampió de l'Scudetto als Estats Units. Sergio Busquets i Ivan Rakitic han neutralitzat el gol italià, obra de Samuel Umtiti en pròpia porteria. Neto, titular sota pals al Barça, ha evitat amb grans intervencions un marcador negatiu per als interessos del seu equip.

A l'estrena d'una gira promocional que l'incomoda, Valverde no s'ho ha pensat a l'hora de fer debutar la nova adquisició blaugrana, Junior Firpo. El lateral dominicà, que ve rodat de la pretemporada amb el Betis, ha completat el partit a l'esquerra de la defensa, amb Wagué obert a la banda contrària i Todibo i Umtiti consolidant societat francesa a l'eix. Al mig, el Txingurri ha tornat a separar d'entrada Busquets i De Jong: el català ha sortit d'inici amb Riqui Puig (titular als quatre partits de preparació) i Rakitic als interiors. I a la davantera, rodatge interessant de Griezmann amb la referència clara de Luis Suárez. A l'espera de Messi, i amb Carles Pérez ocupant el perfil dret (on més li agrada), el francès ha actuat de fals extrem esquerre, amb llibertat de moviments i molta implicació en la pressió defensiva.

De Griezmann, que millora considerablement les seves prestacions quan té atacants per davant, han sigut les primeres ocasions del partit. Primer ha empalat fora per poc una pilota que venia rebutjada d'una rematada de Suárez, i poc després ho ha provat des de fora de l'àrea, exigint l'estirada llarga d'Alex Meret per evitar l'1-0. Tot i aquests intents matiners, el Barça ha tingut problemes per controlar el joc, neutralitzar l'expressió entre línies de jugadors com Fabián Ruiz i defensar els moviments a l'espai de Callejón. D'aquesta falta de cohesió, derivada en malentesos defensius del debutant Junior i dificultats a l'esquena tant dels centrals com de Busquets, ha nascut la reacció del Nàpols. Més treballats físicament, els d'Ancelotti han tingut dues ocasions molt clares. La primera, d'Insigne a boca de canó, ha posat a prova els reflexos de Neto, que també ha reaccionat a la segona, obra de Mertens. El brasiler ha jugat tot el partit i ha confirmat a Miami el que va dir a la seva presentació: no es conformarà només amb la Copa del Rei. Ter Stegen n'ha pres nota.

Quan més patia el Barça les envestides italianes ha arribat el gol de Busquets. Al minut 39, després d'una de les poques progressions encertades de Junior per l'esquerra, la pilota ha passat per Riqui Puig abans d'arribar als peus del migcentre de Badia del Vallès, que en posició de 'deu', a la frontal de l'àrea, ha definit al pal llarg de Meret amb l'interior de la bota. La seqüència era injusta per al Nàpols, que dues jugades més tard ha equilibrat el marcador gràcies a l'enèsim desmarcatge de Callejón per la dreta. L'ex del Reial Madrid ha fet una centrada per baix que Umtiti, ofegat per la xafogor de Florida i el mal balanç defensiu dels seus companys, ha rebutjat cap a la pròpia xarxa. Abans del descans, Neto ha hagut de tornar a intervenir amb mèrit per evitar l'1-2.

Homes importants sense participació

Ja a la segona part, Valverde ha enviat Griezmann i Suárez a prendre mate en benefici d'Abel Ruiz, que ha debutat a la pretemporada, i de Rafinha, que a l'espera de resoldre el seu futur segueix demostrant la seva vàlua. Precisament Ruiz, que arriba amb la moral alta després de proclamar-se campió d'Europa sub-19, ha estat a punt de moure l'igualada al minut 7 de la represa després d'una gran progressió de Riqui Puig i Carles Pérez. El seu doble intent en posició de davanter centre l'ha avortat Meret.

Passat el minut 60, el Txingurri ha fet el gruix dels canvis, tot i que ha mantingut Umtiti, Junior, Busquets i Rakitic durant tot el partit i ha deixat sense participar homes importants com Jordi Alba, Lenglet, Arthur o Sergi Roberto (Coutinho i Arturo Vidal, curts de preparació, ni tan sols s'han canviat). De Jong, interior en aquesta ocasió, ha coincidit per fi amb Busquets, mentre que Dembélé ha caigut a l'esquerra, des d'on ha protagonitzat una jugada de fora a cap a dins amb xut final al pal. L'acció del francès ha coincidit amb un moment de desgavell propiciat pels canvis, la falta de rodatge i l'abundància d'espais. En aquest context, Milik ha estat a punt de tornar a avançar el Nàpols en dues ocasions, però entre Neto i l'excés de confiança han evitat l'èxit del polonès. Més oportú i precís ha sigut Rakitic, autor del gol de la victòria blaugrana al minut 79 amb un llançament ras i dur. El croat, a la rampa de sortida, torna a reivindicar-se amb una de les seves especialitats.