BARÇA
Esports 08/07/2016

El jutge arxiva sencer el cas DIS i tanca la carpeta del fitxatge de Neymar

Es tractava de la denúncia del fons brasiler DIS, propietari del 40% dels drets del jugador quan era al Santos

T.p. / A.l.
3 min
Neymar el dia que va declarar davant del jutge José de la Mata a l’Audiència Nacional.

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional De la Mata ha decidit arxivar sencer el cas DIS, branca del cas Neymar. Es tractava d'una querella del fons d'inversió brasiler DIS, propietari del 40% dels drets del jugador quan va ser traspassat del Santos al club català. El jutge considera que no hi ha motiu per portar endavant el cas, i exculpa tant el jugador com el club. Sobre aquesta decisió, que s'ha fet pública aquest divendres amb un document de 45 pàgines, hi pot haver recurs.

La decisió, favorable al club i Neymar, tanca per fi les carpetes relacionades amb el fitxatge del jugador, ja que ara fa pocs dies la junta directiva del Barça, després de més de sis hores de reunió, va ratificar l'acord que els serveis jurídics van tancar amb la Fiscalia i l'advocacia de l'estat pel cas Neymar, que exonerava Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell de qualsevol responsabilitat, mentre el club assumia dos delictes fiscals dels exercicis 2011 i 2013, i pagarà 5,5 milions d'euros de multa.

Si en el primer cas Neymar va acabar pagant, el segon acaba sense multa ni sentència. Tal com va explicar l'ARA accedint al contracte original, el 2009 el jugador va signar, conjuntament amb el seu agent Wagner Ribeiro, un contracte amb el fons d'inversió brasiler pel qual cedia el 40% dels drets federatius que Neymar havia aconseguit del Santos uns mesos abans. Era una operació perfectament meditada, dissenyada pel mateix pare del jugador. Neymar era encara una promesa, acabava de fer 17 anys, just un mes abans, i no havia debutat amb el Santos –ho va fer l'endemà d'estampar la signatura–. El brasiler acceptava tenir una fitxa baixa a canvi de poder tenir un percentatge d'un futur traspàs i poder explotar els drets d'imatge.

Neymar Jr. surt dels jutjats acompanyat del seu pare

En una hipotètica futura venda, el Santos percebria el 60% del traspàs i Neymar cedia a DIS la seva part, aquest 40%, a raó de cinc milions de reals, que al canvi d'aquella època eren 1,7 milions d'euros. DIS considerava el jugador com una de les "grans promeses del futbol brasiler", sobre el qual hi havia una "gran expectativa" perquè es convertís en "un jugador consagrat i destacat en l'escenari mundial". L'aposta era forta, perquè pagava una suma important per un futbolista que formava part del filial del Santos, "un jove en fase de transició de les categories inferiors a la plantilla professional". DIS ho tenia clar: en els propers "dos anys", per les característiques de Neymar, es faria "efectiva la seva consagració i transferència a un dels grans clubs de futbol d'Europa".

En el document es fixaven les quantitats que l'empresa hauria de cobrar en funció de com fos la venda del jugador o en el cas que Neymar, si es trunqués la seva prometedora carrera, no arribés a ser una estrella. La quantitat més alta que hi apareix és la que percebria DIS en cas que el futbolista es desvinculés del Santos, sense consentiment per escrit del mateix fons d'inversió. Si això hagués passat, Neymar hauria d'haver pagat una indemnització de 10 milions de reals, que llavors representaven gairebé 3,5 milions d'euros.

Un cop el jugador va fitxar pel Barça el 2013, DIS –que va portar el cas a l'Audiència Nacional després que la querella fos rebutjada inicialment al Brasil–, va obtenir pel traspàs el doble d'aquesta indemnització fixada l'any 2009, és a dir, 19.980.000 milions de reals, 6,84 milions d'euros –el valor del real brasiler ha variat molt aquests tres anys–. Per això, a l'entorn del futbolista –i així ho defensen a l'Audiència Nacional– es desentenien de la querella que va presentar el fons d'inversió: DIS va cobrar més del que estava estipulat en el contracte del 2009.

stats