"I llavors no juga Messi, papa?"

Els socis blaugranes presents al Johan afronten amb enuig i incredulitat l'adeu de Leo Messi

3 min
Samarretes de Messi en el Trofeu Joan Gamper

Al Johan Cruyff només ha sonat un nom: Leo Messi. Als passadissos (plens de samarretes blaugranes amb el 10 de l'astre argentí), als lavabos, a les boques d'entrada i als bars. "I llavors no juga Messi, papa?", deia un nen petit a l'entrada de l'estadi Johan Cruyff. Com ell, molts socis culers aplegats a l'estadi de Sant Joan Despí per celebrar el trofeu Joan Gamper tenien una preocupació ben latent mentre trobaven els seus seients: "I ara què fem?", es preguntaven.

L'era post-Messi ha començat amb el Trofeu Joan Gamper el mateix dia que l'argentí ha ofert la seva versió dels esdeveniments i s'ha acomiadat del club "de la seva vida". Els 2.924 aficionats presents al Johan no podien pensar en cap altra cosa. Preocupació, enuig i tristor han envoltat l'estrena de l'equip de Ronald Koeman de la temporada d'enguany. Amb la ment més pendent del que ha passat aquest matí a l'Auditori 1899 del Camp Nou que sobre la gespa del Johan, el futbol ha passat a un segon pla. "No entenc com s'ha acabat així", afirmava un soci mentre intentava desxifrar on era el seu seient donant voltes a l'entrada.

"No m'agrada gens que una llegenda com Messi hagi hagut de sortir així del club de la seva vida. Sense homenatge, tot a correcuita. Em fa molta pena", se sentia en la graderia inferior del Johan. Els dubtes són generalitzats i la incredulitat per haver arribat a aquest punt fa que la majoria dels socis no sàpiguen com acceptar la nova realitat: Messi ja no és jugador del Barça i, probablement, sí del PSG en les pròximes hores, el botxí particular del club català.

La presentació dels dos equips a l'estadi Johan Cruyff

A diferència de les graderies, sobre la gespa no hi havia cap samarreta amb el nom de Messi en la presentació oficial dels dos primers equips de l'entitat blaugrana. Un per un, i de manera intercalada, la megafonia ha anat anomenant els integrants dels dos conjunts, a més de l'staff i el cos tècnic. Quan tots els jugadors eren sobre el verd i preparats per als discursos, la graderia ha explotat al crit de "Messi, Messi". Els aficionats, amb samarretes en l'aire amb el 10 de l'argentí, han volgut retre el seu particular homenatge al ja exjugador del Barça.

L'adeu de l'argentí ha tingut les seves conseqüències en l'acte oficial de presentació. No tots els futbolistes de Ronald Koeman han estat rebuts per igual per l'afició i el més malparat ha sigut Samuel Umtiti. El central blaugrana ha rebut una sonora reprimenda dels socis. Amb crits de "fora, fora", el Johan ha fet saber al francès que no és acceptat, culpant-lo en part de l'adeu de l'argentí. Ell, caminant capcot, ha creuat fins al mig del terreny de joc, on s'ha reunit amb la resta dels seus companys: ni salutacions ni aplaudiments. Sergi Roberto, Clement Lenglet i Miralem Pjanic han sigut els altres futbolistes blaugranes que més han esbroncat els socis blaugranes presents al Trofeu Joan Gamper. Ells, però, han sortit saludant l'afició.

El minut 10, un nou ritual blaugrana

Tant Ronald Koeman com Sergio Busquets, nou primer capità, han volgut fer esment de l'argentí i dedicar-li unes paraules d'agraïment. "Malgrat el comiat de Leo Messi, estem molt il·lusionats amb aquesta temporada nova. Amb la plantilla que tenim, els fitxatges que hem fet i, a més, han pujat joves, que sempre és el futur d'aquest gran club", ha reflexionat Koeman abans de passar el micròfon a Buquets. "Vull fer un esment especial per al Leo. Gràcies, Leo, per portar el Barça al lloc més alt fent història, sent el millor jugador del món i fent tots els rècords individuals i col·lectius. Sempre t'estarem molt agraïts, et trobarem molt a faltar i et desitgem el millor. Gràcies eternes, Leo", ha confessat el capità culer, que també ha estat present aquest matí en l'acte de comiat de l'argentí al Camp Nou amb la resta de l'equip.

Un cop començat el partit, s'ha fet el silenci, que només s'ha trencat per un parell d'aplaudiments i la celebració del gol de Memphis Depay. Això, però, fins al minut deu. Com si es tractés d'un pacte, en el moment exacte en què s'encetava el desè minut de partit tothom ha començat a aplaudir. Els crits han rebotat per tot l'estadi i, per un instant, ningú estava pendent del que passava sobre el verd. Messi ha estat present en cada minut de l'enfrontament. Entre els socis aquí aplegats, amb crits solitaris des de la grada, o en el pensament d'aquells nens (i no tant nens) que no podran veure Messi jugar sobre la catifa verda del Camp Nou mai més.

stats