ATLETISME
Esports 20/06/2016

Operació contra el dopatge a Sabadell

Els Mossos fan tres detencions i confisquen anabolitzants, EPO, 60 xeringues usades i medicaments il·legals, i 27 atletes passen controls antidòping

Albert Llimós / Enric Borràs
4 min
Els agents del cos policial s’enduen el material trobat a les habitacions de Jama Aden després de l’escorcoll.

Sabadell / BarcelonaA un quart de sis de la tarda els vampirs abandonaven l’hotel Arrahona de Sabadell. Eren els sis especialistes de l’empresa alemanya PWC, l’encarregada de fer els controls antidòping per a l’Associació Internacional de Federacions d’Atletisme (IAAF). Amb ells viatjaven dues caixes amb mostres de 27 atletes de nou nacionalitats diferents, la meitat dels quals noms de primer nivell en el mig fons internacional, amb la presència garantida a Rio de Janeiro aquest estiu.

Entre els noms més destacats, les germanes Genzebe Dibaba -plusmarquista dels 1.500 amb opcions d’or als Jocs- i Tirunesh Dibaba -tres medalles olímpiques-. L’operació policial que van dur a terme ahir els Mossos d’Esquadra té un abast important: van detenir dues persones acusades de distribuir productes dopants -l’entrenador somali, Jama Aden, i un fisioterapeuta marroquí- i van trobar a les habitacions de l’hotel anabolitzants, EPO, medicaments il·legals a l’Estat i 60 xeringues utilitzades. Aquest dimecres s'ha detingut una tercera persona, l'atleta qatarià d'origen sudanès Abdelrahman Balla, especialista en 800 metres.

Segons va explicar el conseller d’Interior, Jordi Jané, el cas arrenca l’any passat, quan l’Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l’Esport (Aepsad) i la IAAF van comunicar als Mossos que sospitaven que Aden “feia pràctiques dopants” a les concentracions que organitzava a l’estiu a Sabadell.

Feia quatre anys que l’entrenador havia escollit la ciutat catalana com a centre neuràlgic per a la seva feina de formació. Des del Vallès els seus atletes es movien per tot Europa, participant en les diferents proves que es disputaven al continent, especialment les cites de la Diamond League. A Sabadell tenia totes les facilitats possibles i s’hi passava gairebé quatre mesos, amb un vaivé constant d’atletes, alguns adolescents, que saltaven de competició en competició. Tenia les claus de les pistes d’atletisme Josep Molins de Sabadell, i també duia els esportistes a exercitar-se matí i tarda al Parc Vallès.

Entrenament truncat

Al matí, la policia catalana va aturar l’entrenament. Els Mossos havien dissenyat el dispositiu per agafar per sorpresa Aden i, abans d’anar a les Pistes Josep Molins, a quarts de nou del matí, van anar a l’hotel per segellar totes les habitacions que havien de ser escorcollades posteriorment. Un cop preparat el terreny els agents van anar a buscar la nombrosa delegació d’Aden i la van conduir fins a l’hotel. En total es van practicar controls a 27 esportistes, cap dels quals espanyol.

Igual que les germanes Dibaba, Ayanleh Souleiman, Abubaker Kaki i Said Aden Said van haver de col·laborar amb els tests de la IAAF, que s’espera que tingui els resultats de les anàlisis d’aquí uns 15 o 20 dies, segons va explicar un dels membres de l’Aepsad que acompanyava els sis especialistes que van fer les proves. D’aquests controls en depèn alguna medalla olímpica al Brasil. Els esportistes que treballen a les ordres d’Aden són principalment africans. N’hi ha d’Algèria, el Sudan, l’Aràbia Saudita, la Gran Bretanya, la República del Iemen, Djibouti, Qatar, Egipte i Etiòpia.

Mentre PWC prenia les mostres, i algun dels atletes sortia tranquil·lament de l’edifici amb la marca de la punxada, els Mossos s’enduien detingut l’entrenador somali, que va sortir de l’hotel sense cobrir-se la cara. Passaven deu minuts de les 12 del migdia i començava a quedar clar que es tractava d’una operació a escala mundial. Uns minuts més tard, amb la cara amagada sota una jaqueta, el fisioterapeuta marroquí pujava al cotxe dels Mossos.

A l’hotel també hi havia cinc membres d’Aspire, l’acadèmia per a esportistes de Qatar, que van decidir abandonar l’hotel després de la intensa jornada d’ahir, amb un alt control policial que atreia la presència constant de curiosos. Un dels fisioterapeutes d’Aspire és David de Andrés, d’origen espanyol però amb nacionalitat qatariana.

“Tots sortiran nets”, defensava un dels organitzadors de l’equip, assegut en una terrassa adjacent a l’hotel mentre mirava els vídeos que les cadenes de televisió catalanes i espanyoles havien fet sobre el cas. “Aquest dimarts tornarem a entrenar amb normalitat”, afegia. Un entrenament on podria aparèixer l’atleta local Jordi Torrents, un diamant que Aden intenta polir d’ençà que el va agafar com un prometedor adolescent.

Qui no tenia tan clar que tot acabés bé era el fill d’Aden, un jove preadolescent que passejava impacient per davant de l’hotel, creuant tímides paraules amb els atletes que abandonaven l’edifici per airejar-se i menjar alguna cosa: les cares més conegudes de l’equip, entre les quals les germanes Dibaba, van tancar-se a dins i van evitar mostrar-se en públic. D’aquí uns dies tindran veredicte i sabran si Rio els espera.

Aquest dimarts, l'Aepsad -organisme que engloba totes les competències administratives en matèria de lluita contra el dopatge- ha emès un comunicat en el qual especifica que sol·licitarà al jutjat d'instrucció número 5 de Sabadell la confirmació oficial de la implicació en la investigació d'esportistes amb llicència federativa espanyola. De moment no n'hi ha cap, però en la declaració de Jama Aden aquest dimecres davant la jutge hi podria haver novetats.

De l’operació Port a la sanció als atletes russos

“S’ha de tenir paciència”, reclamava un membre de l’Aepsad mentre abandonava l’hotel Arrahona. Les recents novetats sobre l’operació port - les bosses de sang no seran destruïdes, sinó analitzades pels organismes competents - acumulen la feina sobre dopatge a Espanya. I no és l’únic lloc on passa: la croada de la IAAF contra les xarxes de dopatge nacionals i internacionals s’accentua, i just la setmana passada es va confirmar la sanció als atletes russos, que no podran competir als Jocs de Rio perquè s’acusa el seu país d’un dopatge d’estat organitzat.

stats