15/12/2015

El Japó, un país on el barcelonisme no para de créixer

2 min
Luis Enrique, entrenador del Barça, després d’aterrar al Japó.

Enviat especial a YokohamaEl Barça ja és al Japó, on se celebra el Mundial de Clubs de la FIFA, després de 13 hores de vol. Els jugadors van conèixer en aterrar el nom del rival a la semifinal: el Guangzhou Evergrande, botxí de l’Amèrica mexicà. Però no van fer gaire cas del resultat del partit dels quarts de final, ja que feien broma amb un altre resultat anunciat pel capità: la derrota del Madrid. L’equip de Luis Enrique va fer una primera sessió d’entrenament al Mitsuzawa Stadium de Yokohama, sense Neymar, sota la mirada atenta de més de 220 nens de l’escola de futbol del club a Katsushika, un barri de Tòquio. Yamashita Koshiro, de 8 anys, va ser el protagonista del dia en cantar l’himne del Barça durant l’entrenament, cosa que va provocar els aplaudiments i els somriures del cos tècnic blaugrana. El Barça té dues escoles al Japó, una a Fukuoka i ara aquesta a Tòquio. I és que el barcelonisme no para de créixer al Japó, on es pot veure tota la programació de Barça TV.

Una ciutat de futbol

Yokohama ja bategava barcelonisme ahir. Aquesta ciutat sempre ha mantingut un aire cosmopolita, amb barris de marcada arquitectura europea i el famós Chinatown. La ciutat, doncs, va ser de les primeres a donar la benvinguda al futbol, i quan es va crear la lliga professional, la J-League, als anys 90, Yokohama i Osaka van ser de les poques ciutats amb dos clubs professionals. Un d’ells, el Flugels, va perdre el patrocinador i ha sigut refundat pels aficionats amb el nom de FC Yokohama, inspirant-se precisament en el Barça, per poder dir que els aficionats són propietaris i, per tant, són els que decideixen el futur del club. De fet, el primer entrenament del Barça es va fer a l’estadi d’aquest club, un recinte decorat amb la imatge del gran ídol del futbol japonès, Kazu Miura, l’home que va marcar gols a la lliga brasilera i italiana. I ara, amb 49 anys, encara juga al FC Yokohama.

“Aquest país sempre ens rep bé, hi tenim aficionats molt fidels”, va dir Sergio Busquets. I quan li van preguntar pel Madrid va limitar-se a recordar: “Només pensem en el Guangzhou i el Mundial, no en la Lliga”.

Si l’equip fa nit a Yokohama, la directiva dorm a Tòquio, tal com va fer al Mundial d’ara fa quatre anys, per prioritzar els actes socials i de publicitat a la capital. L’oficina asiàtica del Barça, amb seu a Hong Kong, liderada per Xavier Asensi i el departament de protocol, han treballat en un extens programa d’actes que inclou trobades amb patrocinadors, penyes i autoritats.

Sense Arroyo i Bartomeu

L’expedició que ha viatjat fins a terres japoneses ha sigut encapçalada per una nombrosa representació de la junta directiva i pel secretari tècnic, Robert Fernández. Fins al Japó s’hi han desplaçat els vicepresidents Jordi Cardoner i Jordi Mestre, i els directius Jordi Moix, Javier Bordas, Silvio Elías, Dídac Lee, Josep Ramon Vidal-Abarca, Pau Vilanova, Jordi Calsamiglia, Maria Teixidor, Enrique Tombas, Emili Rousaud i Oriol Tomàs. No han volat Manel Arroyo i el president Bartomeu, just quan es negocia l’acord de patrocini amb Qatar. L’absència de Bartomeu, però, seria per motius professionals, segons el club, i la idea és veure el president a Yokohama el dia de la final.

stats