HOQUEI HERBA
Esports 25/10/2019

Les seleccions espanyoles tiren d'èpica per mantenir viu el somni de Tòquio

La masculina empata amb França (3-3), mentre que la femenina guanya a Korea (2-1)

Roger Requena
4 min
Els jugadors de la selecció espanyola masculina d'hoquei herba celebren un gol

BarcelonaLa selecció espanyola masculina d’hoquei herba s’ha endut un seriós avís de França (3-3) en el partit d’anada de l’eliminatòria preolímpica que decidirà un bitllet per als Jocs Olímpics de Tòquio. El conjunt de Fred Soyez, que partia com a favorit en aquesta eliminatòria, s’ha vist sorprès des d’un inici per una França amb les idees molt clares, que ha sortit a pressionar des del principi i ha mantingut Espanya força allunyada de la seva àrea. Els espanyols han intentat portar la iniciativa, però no han trobat el camí durant la primera meitat. França no ha deixat forats, i ha apostat per una combinació entre pressió i replegament que ha resultat impermeable en defensa.

Després d’un primer quart amb molta prudència i pocs riscos per part dels dos equips, ha sigut França qui ha trobat primer l’encert a través d’un llançament de penal córner. Charlet ha avançat els visitants en el seu primer avís amb un xut fort i ras. Pocs segons després, els red sticks han pogut igualar amb un altre penal, però la revisió arbitral l’ha anul·lat, donant l’alternativa a una França que ha aprofitat cinc minuts de desconnexió de la defensa espanyola per colpejar amb molta força: Rogeau ha anotat el 0-2 desviant una centrada, i Bellenger, recollint un refús en un penal, ha firmat un 0-3 que deixava Espanya contra les cordes a pocs segons per al descans. Tot i el suport del públic del Polideportivo Virgen del Carmen - Beteró de València, Espanya s’ha vist anímicament enfonsada fins que ha trobat oxigen en un penal strocke. A falta de 39 segons per al descans, Xavi Lleonart no ha defugit la responsabilitat, en un moment transcendental del partit –i de l’eliminatòria– i ha escurçat distàncies amb un xut magistral, a l’escaire dret.

Un gol psicològic que ha servit per revertir l’ànim dels espanyols, que fins aleshores s’havien vist superats per l’empenta d’una França valenta i decidida. A la represa, Espanya ha seguit defensant enrere per la pressió dels francesos, però a base d’insistir ha aconseguit capgirar aquest guió. Després de dos penals córner consecutius ha arribat el 2-3, obra d’un Pau Quemada magistral. El veterà atacant de l’Egara ha firmat el gol que ha acabat de donar l’empenta definitiva a una Espanya que s’ha fet seu el tram final del tercer quart, així com tot el quart. Els espanyols no han defallit fins que no han trobat l’empat, ja a l'últim quart, altre cop de penal transformat per Pau Quemada. Amb el 3-3, França ha sigut qui s’ha vist amb la por al cos, i ha arribat a cometre errades incomprensibles davant d’una Espanya reanimada que ha estat a punt de culminar una remuntada perfecta que haurà de completar aquest dissabte (18 h, Eurosport 2) davant del mateix rival i el mateix escenari. Ara sí, serà un partit a cara o creu que decidirà quin dels dos combinats viatja al Japó l'estiu vinent.

La selecció espanyola femenina d'hoquei herba busca un bitllet per Tòquio davant Korea

La selecció femenina colpeja primer

Just després del combinat masculí, ha jugat al mateix camp, contra Korea del Sud, la selecció espanyola femenina, que ha obtingut un resultat lleugerament millor que el dels nois (2-1). Les noies d’Adrian Lock han completat un partit molt seriós, sobretot en defensa, que han sabut controlar gairebé en tot moment, i que s’ha vist recompensat gràcies a la insistència ofensiva. El partit d’anada de la seva eliminatòria preolímpica també se’ls ha posat d’esquena, perquè després d’un primer quart sense gaires ocasions -dos avisos d’Espanya-, ha estat el conjunt asiàtic el que s’ha avançat. Jang ha posat per davant a Korea després d’un penal córner que ha acabat amb el primer xut entre pals de les asiàtiques. Aquesta ha estat l’única errada defensiva de les locals.

Les red sticks, que no han perdut l’ordre defensiu en cap moment, han intentat fer-se amb el control del partit amb possessions llargues intentant atreure les koreanes en camp propi per tal de generar espais entre línies. Una estratègia que ha funcionat, ja que pocs instants després ha arribat l’empat, obra de Belén Iglesias, que ha recollit un refús de la portera rival. Les koreanes han demanat peu d’una jugadora espanyola en l’inici de la jugada, però l’àrbite responsable del video umpire (la revisió arbitral) no ha estat capaç de veure amb claredat l’acció, pel que ha donat validesa a l’1-1.

Aconseguit l’empat, Espanya ha anat creixent al llarg del partit, intentant proposar més davant d’un rival sòlid que no ha donat facilitats. Tenir el partit mig controlat no assegurava res a les noies de Lock, ja que Korea ja havia demostrat que necessitava ben poc per fer mal. Després del descans, les asiàtiques han donat una passa endavant en la pressió, fet que ha propiciat que el partit es trenqués i Espanya trobés més espais. No perdre la compostura defensiva ha permès a les red sticks créixer en atac. En l’estira i arronsa ha arribat el 2-1 en un penal transformat per Lola Riera. I han pogut arribar diversos gols més de les amfitriones, que en el darrer quart ha disposat de nombroses arribades i penals per ampliar distàncies, però les ha desaprofitat, deixant amb vida una Korea que haurà de remuntar un gol aquest dissabte (20 h, Eurosport 2) si vol privar la selecció espanyola femenina del bitllet pels Jocs.