Jocs Olímpics

El president de Tòquio 2020 dimiteix per la polèmica dels comentaris sexistes

Yoshiro Mori ja ha fet oficial la decisió

2 min
Yoshiro Mori

BarcelonaLa polèmica originada pels comentaris sexistes de Yoshiro Mori ha posat fi a la seva tasca al capdavant del comitè organitzador dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, del qual era el president i màxim responsable. Mori ja ha fet oficial la decisió en una reunió de l'organisme després de comunicar-ho internament als membres del comitè i a les autoritats nipones. "Les meves declaracions inapropiades han causat molt de caos", ha admès Mori, que ha tornat a disculpar-se amb el comitè organitzador i la societat en general, com ja va fer la setmana passada. I ha afegit: "El més important és que els Jocs se celebrin com està previst".

La cúpula continua reunida per decidir qui en serà el successor. Segons mitjans nipons, sobre la taula hi ha noms com el de Saburo Kawabuchi, exseleccionador japonès de futbol i membre del comitè responsable de la Vila Olímpica dels Jocs, o Seiko Hashimoto, la ministra a càrrec dels Jocs.

Mori, de 83 anys, i que havia sigut primer ministre japonès, no ha pogut aguantar la pressió de les crítiques després que s'oposés amb sarcasme a l'augment del nombre de dones al comitè. "He sentit algú que deia que si augmentem el nombre de dones a la junta haurem de regular el torn de preguntes d'alguna manera. Si no, no acabarem mai", va respondre quan li van preguntar per la intenció del Comitè Olímpic del Japó d'augmentar la representació femenina al consell, del 20% al 40%. No han servit de res les disculpes. Els comentaris van provocar una onada de crítiques arreu del país i van fer que centenars de voluntaris dels Jocs es desapuntessin, en especial els que han de participar en el recorregut de la torxa olímpica, que començarà a finals de març. Mori ha subratllat aquest divendres que la seva intenció no era menystenir les dones, i ha assegurat que ha treballat molt perquè "les dones siguin molt escoltades, més que els homes" i per integrar-les en els moviments olímpics.

Un altre problema per a Tòquio 2020

La dimissió de Mori suposa l'enèsim problema per a uns Jocs Olímpics que s'han de celebrar aquest estiu, amb un any de retard, sempre que no s'agreugi la situació sanitària per la pandèmia. El covid-19 ja va obligar a ajornar la cita, prevista per a l'estiu del 2020. Però el retard, al qual s'ha d'afegir una crisi mèdica i econòmica, ha fet baixar la popularitat dels Jocs. Segons una enquesta publicada recentment, un 82% dels japonesos consideren que s'hauria d'ajornar novament la cita o cancel·lar-la, mentre que tan sols un 15% veuen amb bons ulls que es faci aquest estiu. En aquest punt, el govern del Japó ja ha conclòs que si finalment els Jocs no poden ser aquest 2021 s'anul·laran i Tòquio demanarà al COI preferència per organitzar els del 2032, després de les cites de París (2024) i Los Angeles (2028).

stats