Futbol sala

Porteria d'arrel catalana per aixecar la Champions

Els blaugranes viatgen a Riga amb l'objectiu de guanyar el quart trofeu continental

Jordi Cardero
3 min
Els blaugranes, preparats per a la final four de Riga

Barcelona"Al futbol sala, en un partit igualat, els petits detalls els decideixen els porters", explicava Jesús Velasco, entrenador del Barça, tot just abans de volar cap a Letònia, on disputaran la final four de la Champions. Els blaugranes arriben amb Ferrao i Pito, els dos jugadors més determinants, justos a la cita, però s'encomanaran a la resistència catalana sota pals per derrotar el Benfica a les semifinals aquest divendres (20 h, Esport3, Barça TV i Gol). Si bé en aquest esport els porters són peces clau, Dídac Plana i Miquel Feixas hauran de ser decisius en la lluita per la quarta Champions. A l'altra semifinal, l'ACCS francès i l'Sporting Clube de Portugal, els vigents campions, lluitaran per l'altra plaça a la final.

Un mes enrere l'equip guanyava la Copa a Jaén, però les lesions durant les últimes setmanes els han deixat contra les cordes. Ferrao, escollit millor jugador del món els últims tres anys, i Pito, l'MVP de la Copa, han entrat en la convocatòria tot i no estar al 100%. "El hàndicap és que tots dos són pivots. Els nois del filial ens han estat ajudant, però ens ha faltat gol. Estem sobrevivint com podem", explicava el capità, Sergio Lozano. D'altra banda, Matheus, un dels pocs esquerrans de la plantilla, s'ha estat entrenant en solitari i està en una fase de la recuperació més endarrerida respecte de Ferrao i Pito. "Si hi ha un moment per arriscar, és aquesta setmana. Els jugadors experimentats necessiten menys temps d'entrenament per estar a punt", valorava Velasco.

La resistència catalana sota pals

És la primera temporada de Velasco com a tècnic blaugrana i després de guanyar la Copa i la Supercopa, ha renovat fins al 2024. Un dels principals canvis respecte de l'etapa d'Andreu Plaza, l'anterior entrenador, és el rol dels porters en la construcció del joc. Tant Dídac com Feixas se sumen puntualment a l'atac. "És un recurs puntual que hem anat fent evolucionar. N'estem traient molt de profit", explica Dídac. El d'Arenys de Mar disputarà la seva segona final four, però el seu camí no ha sigut fàcil. Malgrat formar-se a les categories inferiors del Barça, va encadenar cessions a Guadalajara, Saragossa, Santa Coloma i Jaén. Feixas també va haver de passar per la ciutat colomenca abans d'establir-se al Palau Blaugrana. "Intento demostrar als companys que poden confiar en mi", declara el porter suplent. El plantejament de Velasco, però, el manté alerta en tot moment del partit. Sovint el fa jugar per intentar aturar penals decisius. "Et requereix estar concentrat en tot moment".

Malgrat que en categoria juvenil el Barça s'ha coronat campió de la Copa d'Espanya sis vegades en l'última dècada, poquíssims jugadors han tingut continuïtat al primer equip. Bernat Povill va trencar el sostre de vidre que separava els dos mons. Va arribar al Barça sent aleví i és l'únic futbolista a fer el salt directe del juvenil al Palau. A més, en els últims partits ha marcat gols importants. "Pel filial han passat molts jugadors que podrien estar aquí. M'ha tocat a mi ser el primer i m'agrada pensar que això pot servir d'exemple per a la base: amb treball i sacrifici s'hi pot arribar", comenta Povill.

Feixas i Povill durant l'últim entrenament abans de viatjar a Riga

A l'altra banda del quadre, l'Sporting Clube s'enfrontarà a l'ACCS. Els parisencs van formar un projecte a cop de talonari, fitxant Ricardinho, un dels millors jugadors de la història; l'entrenador Jesús Velasco, i Carlos Ortiz, que tots dos són ara al Barça. El comitè francès els va sancionar amb un descens administratiu l'any passat, malgrat guanyar la lliga, per greus dificultats econòmiques. Molts futbolistes van abandonar el club, però l'expulsió de la competició del Tiumén rus ha propiciat que el conjunt de la Segona Divisió francesa sigui a la final four. L'Sporting, en canvi, arriba a Riga com a favorit: tenen la columna vertebral de la selecció portuguesa, campiona de les últimes edicions de Mundial i Eurocopa. A més, van derrotar el Barça en l'última final de Champions. A Letònia, on els blaugranes estaran acompanyats d'una setantena de seguidors, el Barça haurà de cuidar "els petits detalls" per somiar amb la quarta Champions.

stats