Futbol americà
Esports 13/02/2023

Rihanna i Mahomes brillen a la Super Bowl del Black Power

Els Kansas City Chiefs guanyen la final amb un Mahomes lesionat després de l'espectacle de la cantant caribenya al descans

5 min
L'espectacle de Rihanna a la Superbowl

BarcelonaEl Black Power ha arribat a la NFL, la lliga que no fa tant va castigar alguns dels seus jugadors, com Colin Kaepernick, perquè pretenien denunciar el racisme als Estats Units. En la primera final de la Super Bowl de la història amb dos quarterbacks negres, els Kansas City Chiefs han guanyat aquesta nit la NFL per tercer cop en la seva història, imposant-se en un partit ben ajustat als Eagles de Filadèlfia (38-35). És el segon títol en quatre anys dels Chiefs, amb una exhibició de coratge de Patrick Mahomes, que ha jugat lesionat. Si el quarterback dels Chiefs hi ha posat tot el cor, l'espectacle l'ha posat Rihanna. La cantant nascuda a Barbados, després de gairebé cinc anys sense actuar, ha impressionat al descans amb la seva actuació.

Aquesta era la Super Bowl de Rihanna, de fet. La cantant caribenya ha tornat per la porta gran, il·luminada dalt d’una plataforma que penjava del cel. D’un vermell llampant, ha impressionat amb un espectacle futurista, amb plataformes a més de 20 metres del terra en què els drons permetien seguir el que feien els ballarins movent-se al cel d’Arizona. Si el partit ha estat emocionant, l’espectacle de Rihanna ha fet volar la imaginació dels admiradors de la caribenya, aquells que fa anys que esperen que torni a fer gires. Quan es va confirmar que Rihanna acceptava actuar a l’estadi de Phoenix, es va començar a parlar més d’ella que no dels jugadors dels Chiefs o els Eagles. I Rihanna no ha decebut, acompanyada d’un gran grup de ballarins vestits de blanc.

En el passat Rihanna no havia volgut actuar a la Super Bowl. El 2018 va declinar fer-ho com a mesura de protesta, ja que la NFL no havia fet res per protegir el quarterback dels San Francisco 49ers Colin Kaepernick, que s’agenollava quan sonava l’himne nord-americà per protestar contra el racisme i va acabar sense poder continuar jugant a la NFL. Però el 2019 la NFL va signar un contracte amb l’empresa del raper Jay-Z perquè s'encarregués d’organitzar els espectacles del descans. Una empresa que també representa Rihanna, esclar. Una de les conseqüències ha estat que al descans s’han vist artistes d’estils musicals més populars entre la comunitat afroamericana, en un esport en què el tòpic sol dir que hi manen persones conservadores. De fet, el partit s'ha jugat amb missatges contra el racisme ben visibles darrere de les zones de marca.

I si els darrers anys ja havien brillat Beyoncé i Shakira, aquest any li ha arribat el torn a Rihanna, que va acceptar actuar pocs mesos després de ser mare. Durant el concert s'ha tocat uns quants cops la panxa, en un gest que semblava voler dir que espera una segona criatura. Així ho ha confirmat la seva agència de representació poc després. "Puc actuar en representació dels immigrants. Representant el meu país, Barbados. Representant les dones negres de tot arreu. Crec que això és molt important. Això és clau perquè la gent vegi les possibilitats que tenim. I estic honorada de ser aquí", havia dit a la prèvia. Per tenir a tothom content, l’himne dels Estats Units l’ha tocat un artista de country, Chris Stapleton.

Les més de 63.000 persones que eren a l’estadi, entre els quals Paul McCartney i LeBron James, han vist com Rihanna arrencava amb una versió de Bitch, better have my money. La caribenya ha cantat èxits com Where have you been, Only girl (in the world), We found love o Diamonds. I la versió d’Umbrella, esclar. Ho ha fet sola, sense artistes convidats, tot i interpretar alguns temes que havia publicat amb companys de viatge com Drake o Jay-Z. En total han estat 12 cançons en 13 minuts en solitari, una declaració d’intencions, una oportunitat per reivindicar-se com a mare, caribenya i filla de migrants. Rihanna ha estat provocativa en els moviments, segura en la veu i impecable en el control d’una escena que pujava i baixava. I allà dalt, a 20 metres, ha acabat el seu espectacle, amb una rialla pròpia de qui sap que ha fet la feina amb encert. La model Cara Delevingne ha resumit el sentiment de moltes persones amb una samarreta on es podia llegir "Un partit de futbol interromp el concert de Rihanna".

Patrick Mahomes, campió de la Super Bowl.

Però cal dir que el partit també ha estat de primer nivell. L’espectacle de Rihanna ha servit per separar dues parts ben diferents, si parlem d'esport. Si la primera ha estat cosa dels Philadelphia Eagles, a la segona ha ressorgit Patrick Mahomes i els seus Chiefs. Si Rihanna ha reivindicat les dones migrants de color, la primera Super Bowl de la història amb dos quarterbacks negres ha estat magnífica. Mai havia passat aquest fet, com mai havia passat que hi hagués un germà al camp en cada equip, els Kelce. La mare dels dos jugadors ha portat una samarreta dividida en dos, la meitat dels Chiefs i la meitat dels Eagles. Calia tenir la festa en pau.

Mahomes carrega amb la fama d’estar destinat a ser un dels grans noms de la NFL. Destinat a ser l'hereu de Tom Brady, que s'acaba de retirar amb 45 anys i set anells de campió. Mahomes, amb 27, ja n'ha guanyat dos. Aquest any, però, arribava mig lesionat a la final, i al segon quart, després de rebre un cop, s’ha retirat coix del terreny de joc. Semblava, doncs, que seria el dia del texà Jalen Hurts, un home que no ho ha tingut fàcil per triomfar. A diferència de Mahomes, el líder dels Eagles ha vist al llarg de la seva carrera com el substitueixen, l’aparten i el deixen sense jugar. També als Eagles va començar sent suplent, però amb constància ha acabat per triomfar. I de quina manera, ja que s’ha convertit en el primer quarterback de tots els temps a fer ell mateix tres touchdowns en una Super Bowl. En els dos primers quarts, malgrat una errada, ha imposat la seva llei (14-24). Durant tota la temporada l'equip de Filadèlfia havia impressionat, i al play-off no havia anat per darrere en el marcador ni un sol minut. El seu segon títol de campions semblava ben a prop.

Però a la segona part, tot i jugar coix, Mahomes ha liderat la reacció dels Chiefs, que s’han anat cruspint la moral d’uns Eagles que han perdut la seguretat defensiva. Ben protegit per la seva guàrdia pretoriana, Mahomes ha connectat passades i ha permès que ja a l'últim quart el seu equip es posés per primer cop per davant. I ja no s'han aturat i s'han arribat a avançar 35 a 27. Però Hurts no estava disposat a rendir-se i quan l'equip de la Costa Est semblava perdut s'ha inventat dues jugades per empatar el partit a 35. Mai en una final els dos equips havien arribat als 35 punts. I aquesta any ha sigut un fet, gràcies a les passades de Mahomes i les curses de Hurts. Els Chiefs han tingut un últim atac, en què han jugat amb el rellotge, per permetre al seu xutador Harrison Butker anotar els tres punts que han decidit la final quan faltaven 10 segons. Mahomes regna a la NFL amb dos títols en quatre anys, tots dos després d'aixecar un partit que perdia per 10 punts. I Rihanna segueix regnant als escenaris. No li calia demostrar-ho, però per si de cas, ho ha fet.

stats