Esports 27/02/2023

Tebas assenyala Laporta pel cas Negreira: "Si no ho explica bé, hauria de dimitir"

Clubs com l'Espanyol o el Sevilla han demanat públicament responsabilitats

3 min
Javier Tebas i Joan Laporta, en dues imatges recents.

Les reaccions en el món del futbol espanyol pel cas Negreira no paren de succeir-se. Tal com va informar la Cadena SER, una inspecció d'Hisenda ha servit per destapar que el club blaugrana va pagar durant dues dècades més de 7 milions d'euros en total a Dasnil 95, una empresa propietat de l'exàrbitre i exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira, a canvi d'informes sobre la tasca dels col·legiats. Javier Tebas, president de la Lliga, s'ha mostrat aquest dilluns contundent: "Si [Laporta] no explica bé per què es pagava [a Negreira], jo crec que sí [que hauria de dimitir]. No ha donat una explicació raonable d'aquests pagaments".

"En el comunicat que va treure el Barcelona semblava que això ho feien tots els clubs de futbol –ha explicat Tebas–. Una cosa és que tinguis exàrbitres i una altra que tinguis exàrbitres que estiguin en el Comitè Tècnic d'Àrbitres. És un tema que m'agradaria que s'aclarís. El temps durant el qual ha passat això no són tres temporades, són moltes temporades. A més, amb moltes directives, que no es parlaven els uns amb els altres. No m'agrada gens". El president de la Lliga ha admès en una roda de premsa que la majoria de clubs li han fet arribar la seva preocupació "pel dany que s'està fent al futbol espanyol".

L'organisme estatal, que està a l'espera de la resolució de les diverses investigacions que estan en marxa, té clar que si cal, es personarà com a acusació davant la UEFA i la FIFA. "Si creiem que UEFA i FIFA han d'entrar en això, emetrem la denúncia corresponent. Ho porto dient des del segon dia. Volia més dades i més circumstàncies. Nosaltres no esperem que la gent entri d'ofici; sobretot en aquests temes en què hi ha indicis de corrupció", ha dit Tebas, contundent.

En una reunió amb els clubs, Tebas ha explicat el posicionament de la Lliga, que admet que no hi pot fer gaire cosa, ja que els fets han prescrit per a la justícia esportiva. "Els he explicat [als representants dels clubs] el que farà la Lliga, entre altres coses un escrit a la Fiscalia amb alguna dada que pot ajudar la recerca que estigui fent. Si no hi hagués hagut prescripció esportiva, hauríem obert expedient sens dubte. Fins i tot diligències", ha dit Tebas.

L'Espanyol reclama responsabilitats

Entre els clubs que han expressat la seva preocupació pel cas hi ha l'Espanyol. El club català ha emès un comunicat on es mostra "alarmat davant les informacions publicades en diferents mitjans de comunicació en relació amb el denominat "cas Negreira", diu el text. "Tot i que encara es troba en fase d’investigació, les possibles implicacions del que s'ha publicat per a la nostra competició, els clubs que la componem i els organismes afectats serien de tal gravetat que exigeixen una actuació excepcional a l'hora d'aclarir el que realment ha passat i, si s’escau, depurar les responsabilitats corresponents en l'àmbit nacional i/o internacional", afegeix.

El club blanc-i-blau, a més, ha volgut recordar en el comunicat la seva disconformitat en com es va resoldre el cas Lewandoski, que va poder jugar el derbi català després que el Tribunal Central Contenciós de Madrid li concedís una mesura cautelar a la sanció imposada pel TAD. "En dates recents, el nostre club es veia afectat per una resolució d'una altra índole que, al nostre parer, posava en risc el funcionament normal de la nostra competició, més enllà del perjudici causat directament al nostre club. Com aleshores, des del respecte que exigeixen i mereixen els nostres aficionats, avui apel·lem a la resta de clubs i organismes perquè facin un pas endavant en defensa del bon funcionament i bon nom del nostre futbol", conclou el comunicat.

El Sevilla ha sigut el primer club a posicionar-se públicament i admet la seva "preocupació i indignació" pels fets. "És absolutament necessari que s'arribi al fons de l'assumpte per aclarir el que hagi passat", recalca també a través d'un comunicat.

stats