Escàndol

Bartomeu: “Jo vaig tallar l'aixeta a Negreira; Laporta va quadruplicar-li el sou”

L'expresident del Barça admet les amenaces de l'exvicepresident dels àrbitres després de cancel·lar-li el contracte el 2018

ARA
3 min
Josep MAria Bartomeu en una imatge d'arxiu

BarcelonaJosé María Enríquez Negreira, exvicepresident del Col·legi Tècnic d'Àrbitres (CTA), va amenaçar el Barça amb generar un gran "escàndol" i fer públiques "totes les irregularitats" del club quan aquest li va comunicar que prescindia dels seus serveis d'assessorament. Així consta en un burofax al qual ha tingut accés El Mundo i que l'expresident blaugrana Josep Maria Bartomeu ha confirmat haver rebut el 2019, poc després que la seva junta deixés de pagar a l'empresa d'Enríquez Negreira pels seus serveis. Tot plegat es coneix després que la SER revelés que la Fiscalia investiga els pagaments que el Barça va fer a la societat d'Enríquez Negreira entre el 2016 i el 2018 per valor d'1,4 milions d'euros, unes quantitats molt elevades per a aquest tipus de feina.

"La meva sorpresa ha sigut majúscula. Després de tot aquest temps junts, m'ho prenc com un insult personal absolutament injustificat", arrencava Enríquez Negreira en el burofax que va enviar al Barça, on assegurava que no volia "deixar passar l'oportunitat d'arribar a un acord just per a ambdues parts". En cas contrari, amenaçava el Barça: "Donaria publicitat, sense miraments, a totes les irregularitats que he conegut i viscut de primera mà en relació al club". "No crec que un altre escàndol afavoreixi el club", sentenciava. Segons ha explicat la SER, l'ex número dos dels àrbitres també va pressionar directament per telèfon Bartomeu el mateix dia que es va rescindir el contracte amb la seva empresa Dasnil 95. Ho va fer després que el Barça comuniqués la decisió al seu fill, que també es diu José María i que és qui realment feia l'assessorament.

En declaracions a l'Abc, el mateix Bartomeu s'ha referit a les amenaces de Negreira: "Recordo que em va arribar, però no vaig fer-ne cas. El vaig remetre immediatament als serveis jurídics del club i després ja no vaig tornar a saber-ne més. Mai no em vaig reunir amb Negreira. El burofax és del 2019, però el març i l'abril del 2018, quan vam posar fi a la relació que el Barça mantenia amb la seva empresa, em va trucar per dir-me que estàvem jugant amb els diners de la seva família. El seu fill ens va dir que no li féssim cas". Sobre la naturalesa del contracte, l'expresident blaugrana assegura que "ja estava fet des de l'època de Núñez, Gaspart i la primera etapa de Laporta". "Jo ni veia les factures perquè es passaven directament. Quan va arribar Laporta a la presidència [2003], les factures eren de prop de 150.000 euros i quan el Sandro va ser elegit president [2010] eren de molt més de mig milió d'euros l'any. L'únic que puc dir és que jo li vaig tallar l'aixeta a Negreira. Laporta li va quadruplicar el sou. Ho hauria d'explicar", afirma.

Laporta tem que es "malmeti" la imatge del Barça

Des del club blaugrana, de nou governat per Laporta, han desmentit que fos a canvi de cap favor arbitral i sostenen que es tractava simplement de tasques d'assessorament. De fet, en el comunicat posterior a la notícia el Barça amenaçava amb accions legals "contra qui malmeti la imatge del club amb possibles insinuacions contràries a la reputació de l’entitat que es puguin produir arran d’aquestes informacions". Molts clubs tenen col·legiats contractats per analitzar els partits, recórrer targetes, estudiar els àrbitres i preparar els futbolistes per saber com s'han de comportar en el terreny de joc. Actualment, el Barça té contractat aquest servei a través de Ricardo Segura, un antic col·legiat que es va incorporar a l'àrea de futbol el 2018.

El que no és tan habitual, però, són les quantitats que es van arribar a pagar a Enríquez Negreira. Segons El País, de fet, la xifra que el Barça va arribar a pagar a l'empresa d'Enríquez Negreira des del 2001, quan Joan Gaspart era el president del club, s'elevaria als 7 milions d'euros. Així constaria en la investigació de la Fiscalia sobre els pagaments a l'excol·legiat, molts dels quals no estarien justificats perquè, segons va declarar ell mateix a Hisenda, eren per assessoraments "verbals".

stats