Judicial

Arantxa Sánchez Vicario, condemnada a dos anys de presó

L'extenista i el seu marit també hauran de pagar més de 6 milions d'euros d'indemnització per alçament de béns

ARA
2 min
Arantxa Sanchez Vicario

BarcelonaL'extenista Arantxa Sánchez Vicario ha estat condemnada a dos anys de presó i multa per maquinar una trama per evitar el pagament d'un deute de més de sis milions d'euros amb el Banc de Luxemburg. L'ex número 1 del rànquing ATP, però, no trepitjarà la presó. La sentència també acorda la suspensió de la pena imposada a Arantxa Sánchez Vicario i a un altre dels condemnats durant un període de dos anys, sempre que no cometin més delictes. Qui sí que entrarà a la presó és el seu exmarit Josep Santacana, amb qui va casar-se el 2008, que ha estat condemnat a una pena de tres anys i tres mesos. A més, la magistrada ha condemnat l’extenista i el seu exmarit a pagar, com a responsabilitat civil, una indemnització conjunta al Banc de Luxemburg de 6.620.127,60 €. Pel que fa als altres investigats, tres més han estat condemnats a una pena d'un any i tres mesos i un d'ells ha quedat absolt després que es retiressin tots els càrrecs en contra seu.

La sentència explica que hi ha prou indicis que indiquen que els condemnats van cometre alçament de béns. O sigui: van descapitalitzar el seu patrimoni per eludir el pagament de sis milions d'euros que devien al Banc de Luxemburg. Aquest deute venia d'un préstec que la parella havia demanat a l'entitat per fer front a una multa de 5,2 milions per frau a Hisenda.

La diferència entre les penes de tots dos es deu al fet que Sánchez Vicario "va assumir la seva responsabilitat dels fets" i va al·legar que "no tenia cap coneixement relatiu a la gestió de béns". En canvi, sobre Santacana la sentència deixa clar que la justícia ha considerat "absolutament provat" que va ser ell qui va gestionar "el patrimoni de la seva dona des que el novembre de 2009 es va quedar amb el seu control". El text també explica que l'exmarit hauria "ideat i portat a terme les operacions de despatrimonialització que van comportar la impossibilitat de pagar el deute".

El cas es remunta al 2003, quan l'Audiència Nacional va considerar que l'esportista tenia la seva residència a Espanya i no pas a Andorra, com ella assegurava. Per aquest fet, Sánchez Vicario va ser condemnada per l'impagament de l'IRPF entre el 1989 i el 1993. Aquesta multa pujava fins als 5,2 milions. L'extenista va recórrer i no va ser fins al 2009 que el Tribunal Suprem va donar la raó a l'Audiència Nacional. Llavors ja feia un any que ella estava casada amb Santacana i per fer front al pagament van demanar un préstec en forma de contra aval al Banc de Luxemburg.

stats