BARÇA
Esports 13/09/2019

Umtiti, el central que ha desaparegut del Barça

El defensa té una fissura al peu dret i estarà entre cinc i sis setmanes de baixa

T.p.
3 min
Umtiti, lluitant amb AUbameyang durant el Gamper

BarcelonaSamuel Umtiti ha desaparegut del dia a dia barcelonista. El central francès, que la temporada 2016/17 va convertir-se en un dels ídols del Camp Nou quan, un cop arribat del Lió, va fer-se fort com a defensa central jugant a un nivell molt alt, no ha deixat d’encadenar problemes físics les dues últimes temporades. Un cop ja recuperat dels problemes al genoll que l’han mortificat els últims mesos, el defensa ha vist com un fort cop que va patir amb la selecció el deixarà cinc o sis setmanes sense jugar. Inicialment, es va pensar que seria només una contusió, però les proves fetes ahir van servir per detectar una fissura en el segon metatarsià del peu dret.

A finals de la temporada 2017/18, Samuel Umtiti va començar a notar molèsties al genoll, provocades pel desgast del cartílag del genoll esquerre. Era la seva segona temporada al Camp Nou, on s’havia convertit en un dels puntals de l’equip, formant una sòlida parella de centrals amb Piqué. Llavors, el defensa format al Lió va preferir forçar i seguir jugant per tal d’intentar guanyar el màxim de títols amb el Barça, però especialment per arribar al Mundial de Rússia, ja que era titular amb la selecció entrenada per Didier Deschamps. La jugada li va sortir bé, perquè va poder ser campió del món, amb una actuació molt bona durant tota la competició, en què va marcar el gol del triomf a les semifinals contra Bèlgica.

Tractament sense operació

Però, un cop va tornar a Barcelona per començar la temporada 2018/19, les molèsties van anar a més. Els serveis mèdics del Barça van oferir-li la possibilitat d’operar-se, però Umtiti s’hi va negar i va apostar per un tractament conservador per solucionar els seus problemes al genoll esquerre. De fet, va poder començar la temporada jugant, però finalment, va deixar de fer-ho el 26 de setembre a Leganés, quan el seu genoll va dir prou. Umtiti no tornaria fins al 24 de novembre davant de l’Atlètic de Madrid, quan va recaure. Van ser dies de reunions i debats interns, ja que el club li va fer saber que una operació seria la millor solució, malgrat que també significava estar cinc mesos de baixa. Umtiti va argumentar que tenia una mala experiència amb les sales d’operacions, i és amb 17 anys, quan jugava a l’Olympique de Lió, es va sotmetre a una artroscòpia que no va acabar de sortir del tot bé, amb molèsties en el procés postoperatori. El resultat va ser que va estar-se més de sis mesos de baixa i que va jurar no entrar a una sala d’operacions si no era del tot necessari.

Umtiti va optar per la via més conservadora i va iniciar un serial en què més d’un dia el Barça va perdre els nervis amb ell. El futbolista es va assessorar amb els metges de la Federació Francesa per veure si tenia alguna alternativa per tractar-se les molèsties i finalment va proposar al Barça marxar a Doha (Qatar) unes setmanes per visitar un centre mèdic que li havia recomanat la Federació Francesa, on va estar-se tres setmanes tractant-se amb el permís del Barça. El tractament va seguir a Barcelona, fins que va poder tornar als terrenys de joc el febrer del 2019 contra el Sevilla, just abans de jugar contra el seu exequip -el Lió- a la Champions. Umtiti va explicar llavors que somiava amb ser titular a França, davant de la seva antiga afició i els seus familiars, però Lenglet feia temps que li havia passat per davant. Umtiti jugaria alguns partits a finals de l’última temporada, però cap d’important. La defensa ja era cosa de Piqué i Lenglet.

Si l’any passat el Barça va incorporar durant sis mesos els serveis del colombià Murillo per tenir quatre centrals, aquesta temporada els problemes segueixen en aquesta posició. Valverde afrontarà les pròximes setmanes amb tot just tres centrals. Piqué, Lenglet i el jove Jean-Claire Todibo, que va arribar la temporada passada del Tolosa amb ben poca experiència. Piqué i Lenglet, doncs, segueixen condemnats a seguir jugant. I ara Lenglet, a diferència dels cursos anteriors, també juga partits amb la selecció, com contra Albània en l’última temporada en què Umtiti va lesionar-se. De moment, Ernesto Valverde no ha demostrat confiar gaire en els centrals del Barça B, motiu pel qual la recaiguda d’Umtiti genera un problema greu ara que arriben duels de nivell contra equips com el València, el Borussia Dortmund, l’Inter de Milà o el Sevilla.

stats