Estils 05/05/2023

080 acull la primera desfilada de moda inclusiva: “Tots els cossos són igualment vàlids”

La marca inclusiva Free Form Style debuta en l'última jornada de la setmana i Yolancris acomiada l'esdeveniment amb l’elegància clàssica dels anys cinquanta

5 min
La desfilada de Free Form Style.

Barcelona“Ja era hora que la moda pensés en nosaltres!”, ha exclamat l’atleta paralímpica Desirée Vila. “M’agrada vestir bé, però no trobava marques que tinguessin en compte les meves necessitats”, ha afegit. L’esportista, que porta una pròtesi a la cama, s’ha estrenat com a model al 080 Barcelona Fashion i ho fa fet a través de la firma de moda inclusiva Free Form Style en una desfilada única i especial.

És la primera passarel·la de l’Estat on tots els models tenen diferents discapacitats i vesteixen dissenys que aposten per la comoditat i la funcionalitat, en una marca valenta que els treu de l’anonimat i els fomenta l’autoestima. “Sempre m’envien a la secció infantil i allà tampoc trobo el que busco”, ha explicat Frank Matute, abans de l’inici de la desfilada. Té 16 anys i pateix nanisme. Aquest estudiant de secundària també ha trepitjat amb pas ferm la passarel·la de moda inclusiva del 080. 

Algunes de les propostes de Free Form Style.

La desfilada de Free Form Style generava expectació però també incertesa. Fundada l’any 2019 per les emprenedores Marina Vergés i Carolina Asensio, la marca ha exhibit la col·lecció de debut dissenyada per Manuel Bolaño amb la col·laboració de l’empresa Gratacós. “Ha estat tot un repte”, ha reconegut el dissenyador, que ha estudiat minuciosament els patrons per adaptar-los a les diverses necessitats.

Per crear moda sense barreres s’ha de pensar en la diversitat física, les dificultats a l'hora de vestir-se i les diferents mobilitats: “Duc uns pantalons amb cremalleres laterals i una americana oberta de l’esquena perquè em resulta còmoda i em facilita els moviments”, ha dit l’actor Marc Vidal, un altre dels models de la desfilada. En Marc va amb cadira de rodes i duia un conjunt d’americana i pantaló de pota de gall amb una camisa semitransparent amb brodats. 

La desfilada de Free Form Style.

Trencar amb uns cànons impossibles

Durant la presentació, els assistents han rebut la proposta i els models amb aplaudiments i ovacions. “Tots els cossos són diversos, no n’hi ha fora de norma, tots són igualment vàlids”, ha dit amb fermesa la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha destacat després de la desfilada l’aposta de la marca Free Form Style i del 080 en la lluita contra la pressió estètica.

Verge ha afegit que “accions com aquestes ajuden a trencar els cànons que projecten uns cossos irreals i uns cànons de bellesa impossibles que ens generen molt patiment i que tenen una causa de fons, que no és altra que el patriarcat”. L’aposta del 080 per la inclusió i la diversitat no és fruit de la casualitat. Les últimes dades de l’Institut Català de la Dona deixen en evidència un fet: el 40% de les dones en edat adulta –de 25 a 65 anys– no estan satisfetes amb el seu propi cos al llarg de la seva vida.

La diversitat de cossos també s’ha evidenciat a la desfilada de Reveligion, que ha exhibit models de totes les talles. La firma de la dissenyadora sevillana María Rodríguez es caracteritza per l’ús del tul en vestits de fantasia i faldilles de volums desorbitats que juguen amb les capes. Són creacions espectaculars que habitualment s’identifiquen a les catifes vermelles per la seva vistositat.

Aquesta vegada, però, la firma ha fet un exercici de contenció i ha presentat una col·lecció on el tul s’hibrida amb la roba d’esperit urbà, mesclant conceptes contraposats que sedueixen les noves generacions. Durant la desfilada hi ha hagut una performance: una de les assistents ha fet un grafiti amb esprai vermell a una de les models que lluïa un impecable vestit de tul blanc.

Per la seva banda, la firma Rita Row ha tornat al 080 convertida en una marca d’abast internacional. “Tornem amb l’alegria de presentar una dona encara més empoderada”, ha dit al backstage Imma Serra, que juntament amb Xènia Sernis formen el moll de l’os d’aquesta marca sostenible amb seu a Figueres. La col·lecció d’inspiració western és de tot portar: la formen peces còmodes i juga amb tota mena de textures, volums, teixits i colors.

Un dels 'looks' de Rita Row.
Un dels 'looks' de Rita Row.

Moda amb consciència

Les últimes desfilades del 080 les van protagonitzar dissenyadors i marques d’esperit i temàtica ben diversa. A la banda dels talents emergents, Habey Club, dels creatius David Salvador i Javier Zunzunegui, ha presentat una col·lecció conceptual inspirada en el pas del temps que materialitza a través de peces d’ànima artesana teixides amb fibres reciclades i naturals. Qui també experimenta des de l’àmbit de la sostenibilitat és Eñaut. Aquesta vegada el dissenyador basc ha centrat el seu missatge en l’escalfament global i l’augment gradual de la temperatura. “Ho trasllado creativament en forma de petits detalls com botons que sembla que es desfacin o un maquillatge artístic que simula gotes de suor”, ha explicat. No hi han faltat les peces de pell ecològica, la sastreria i el color negre, que formen part de la seva essència.

Proposta d'Eñaut.
Proposta d'Eñaut.

Pel que fa a marques, Lola Casademunt by Maite segueix trobant a les grans ciutats l’estil de la dona cosmopolita que vol transmetre a les seves col·leccions. “Té un rotllo modern i no té por de barrejar peces esportives amb vestits de festa”, ha dit Maite Casademunt, directora creativa de la firma. Per a l'hivern vinent, la firma catalana vesteix la dona de negre de cap a peus amb algunes llicències cromàtiques com el verd llimona. Destaquen les textures com les jacquards, els tweeds i les pedreries, i, esclar, l’estampat felí per a les més atrevides. “És marca de la casa”, diu somrient.

Desfilada de Lola Casademunt by Maite.

La nota sofisticada de la jornada l'ha afegit Yolancris, encarregada de clausurar la passarel·la catalana. Aquesta vegada Yolanda Pérez, que acosta l’alta costura als vestits de festa, es va inspirar en la tècnica del gofrat aplicada en diferents teixits nobles com el tafetà de seda o el setí per crear i jugar amb volums sorprenents. “Som una mica experimentals en aquest sentit”, ha dit la dissenyadora. Aquesta tècnica s’aprecia en vestits i abrics, però també en detalls com mànigues, colls i capes. En línies generals, la col·lecció pel pròxim hivern rescata l’elegància clàssica dels anys 50 perquè manté els patrons puristes, la combinació de blondes amb vellut i el color negre, el símbol de l’eterna elegància.

Dues de les propostes de Yolancris.
stats