Estils 20/01/2022

Arrenca un nou curs a l'Escola de Pastors de Catalunya

Enguany seran 17 els alumnes i el curs se centrarà especialment en el pastor de muntanya

ARA
2 min
La pastora Anna Plana, exalumna de l'Escola de Pastors, amb el ramat a la vall d'Àssua

BarcelonaEl dilluns 24 de gener comença un nou curs a l’Escola de Pastors de Catalunya. Es tracta d'una escola que pretén formar persones en l’àmbit de la ramaderia extensiva amb un enfocament agroecològic, ja sigui persones que volen emprendre un projecte agroramader de petit format o que busquen feina en el sector.

Aquest any compten amb 17 alumnes, segons informa l'ACN, i s'arriba a la 14a edició, temps en el qual ja han format 217 persones. La mitjana d’edat dels alumnes és de 30 anys i any rere any el percentatge de dones que s’inscriuen al curs ha anat augmentant.

El curs començarà dilluns que ve amb una setmana temàtica per a aquells que vulguin treballar de pastors de muntanya. Aquesta feina és la que es fa durant l’època estival, ja que mentre els pagesos són a les valls fent herba per a l’hivern, els ramats s’agrupen i pugen a la muntanya per passar-hi l’estiu, i és el pastor de muntanya el que els guarda. Aquesta activitat és imprescindible per a un bon manteniment de les explotacions del Pirineu, és per això que el curs hi posa especia èmfasi, però, a part d’aquests coneixements, des de l’Escola se'n vol transmetre d’altres que també són necessaris i importants, com la meteorologia, l’orientació, el cicle de paràsits, els gossos d’atura i els gossos de protecció i altres matèries.

Amb tot, la formació per als futurs pastors és de sis mesos i mig: dos mesos i mig de teoria i quatre de pràctiques en finques ramaderes i muntanyes repartides per tot el territori. Els tutors són de diferents explotacions de tot el país.

La missió de l'Escola és mantenir el relleu generacional a través de la incorporació de nous agents al sector primari i mantenir un llegat cultural que no es pot perdre.

stats