Benestar
Estils Benestar 26/04/2023

Migdiada: compensa el son perdut a la nit?

Dormir una estona al migdia no sempre és aconsellable i no és mai una bona solució per als problemes d'insomni

Jyoti Madhusoodanan /The New York Times
4 min
Una noia fa una migdiada al parc

Nova YorkHi ha una pregunta que es fa molta gent sobre el noble art de la migdiada: "Si acostumo a dormir menys de les set o vuit hores que els metges recomanen que dormim a la nit, ¿una migdiada després de dinar pot compensar aquesta pèrdua?" La clau és saber si aquesta migdiada et podrà ajudar a obtenir tota l'energia necessària per aguantar la resta del dia i, qui sap, si fins i tot recuperar els beneficis que et dona una nit sencera de dormir. Doncs la resposta és sí i no. D'una banda, és important saber que, encara que una migdiada pot donar-te l'energia que necessites per a afrontar el que queda de jornada, "no anul·larà necessàriament els riscos per a la salut que comporta un son insuficient a la nit", explica Rebecca Spencer, investigadora de la ciència de la son de la Universitat de Massachusetts.

Segons dades d'una enquesta feta l'any 2020 pels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units, més d'una tercera part dels adults nord-americans no dormen les set hores o més recomanades cada nit. Tal com asseguren els experts, aquesta falta de son està associada a una sèrie de riscos per a la salut que no s'han de prendre a la lleugera, com poden ser l'obesitat, la hipertensió, la diabetis, malalties coronàries, accidents cerebrovasculars i trastorns mentals. Spencer afirma que la durada del son no només és important per a la salut, sinó que també importa "la seva qualitat", que ve determinada pel temps que passem en les seves diferents fases.

Quan dormim tota la nit, passem per diversos “cicles de son” que duren uns 90 minuts aproximadament. Cada cicle consta de quatre etapes: les dues primeres es consideren son lleuger, en el qual els músculs es relaxen, la temperatura corporal baixa i el ritme cardíac i la respiració s'alenteixen a mesura que ens adormim. La tercera fase, la coneguda com a son profund, és quan els ulls i els músculs es relaxen del tot i el cos fa l'important treball de reparar i construir músculs i altres teixits, a més de reforçar el sistema immunitari i consolidar i processar els records. La fase de moviments oculars ràpids és l'última del cicle del son. No és tan profunda com la tercera, però és quan hi ha més probabilitats de somiar, a més es creu que està associada amb l'aprenentatge, l'emmagatzematge de records i la regulació de l'estat d'ànim.

Segons Molly Atwood, psicòloga clínica i investigadora de medicina conductual del son a l'Hospital Johns Hopkins, és normal passar una mala nit de tant en tant, però si es converteix en un fet recurrent i no passes de manera regular per aquestes etapes totes les nits, això pot comportar una sèrie de problemes de salut. I això, segons els experts, no ho poden arreglar les migdiades. Encara que unes poques hores de son a la nit i una migdiada durant el dia poden arribar a sumar sis hores o més en total, els beneficis per a la salut no s'acumulen de la mateixa manera. Segons explica Rebecca Spencer, les migdiades curtes de menys de 90 minuts en general "només inclouen les fases més lleugeres del son, no el profund i reparador que se sol tenir durant la nit". I fins i tot les migdiades més llargues, de més de 90 minuts, que potser inclouen una mica de son profund beneficiós, és més probable que et deixin atordit i menys alerta que les més breus. Per exemple, algunes proves han revelat que les persones que es desperten de la fase més profunda del cicle del son són més propenses a cometre errors en qüestions matemàtiques que no pas les que es desperten de l'última fase.

Els avantatges de la migdiada

Tot i això, segons Atwood, les migdiades breus són beneficioses en alguns casos. “Quan no dorms bé a la nit, la migdiada ajuda a millorar aspectes com el temps de reacció i la memòria si necessites treballar”. Per exemple, si acostumes a treballar durant el dia, una migdiada de 20 a 30 minuts pot retornar-te l'estat d'alerta sense deixar-te atordit ni alterar el teu descans a la nit, explica l'especialista.

Les migdiades també són importants per ajudar els que no sempre tenen horaris de treball diürns a mantenir-se alerta, com els pilots d'avió, els xofers comercials, els metges o altres treballadors que fan feina per torns. De la mateixa manera, ajuden els adults si els canvis relacionats amb l'edat, com la necessitat d'anar al lavabo durant la nit, interrompen el seu somni. Si creus que necessites fer una migdiada, Atwood aconsella que sigui breu, que no superi els 30 minuts perquè no interfereixi amb el son de la nit següent. Segons recomana la científica, el més propici seria una migdiada a la tarda, “quan tenim un descens natural de l'estat d'alerta i acostumem sentir-nos somnolents”. Així és més fàcil agafar el son amb rapidesa.

Tot i així hi ha persones que realment noten que estan tota l'estona cansades i amb problemes per passar el dia si no fan una migdiada. En casos com aquests, Atwood diu que es pot necessitar l'ajuda d'un especialista en conducta del son: “Les persones solen patir durant un temps i després recorren al seu metge de capçalera per obtenir algun medicament”, explica l'especialista. En cas que la falta de son sigui a llarg termini, és millor acudir a un especialista del son que no pas dependre dels medicaments. Aquests professionals poden oferir uns certs exercicis o estratègies, com la teràpia cognitivo-conductual, que potser ens poden ajudar a aconseguir el descans que necessitem.

stats