Estils 19/12/2017

Els catalans menjaran més de 900.000 tortells de Reis

La xifra suposa un 2% més que l'any anterior, segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona

1 min
El típic tortell de Reis

Enguany per Reis menjarem més de 900.000 tortells a tot Catalunya. Aquesta és la previsió que ha fet aquest dimarts el Gremi de Pastisseria de Barcelona, que explica que suposa un 2% més respecte a les vendes de l'any anterior. El fet que el dia de Reis caigui en cap de setmana hi pot tenir molt a veure, ja que els dies de venda i de consum es poden allargar.

El president del Gremi, el pastisser de Castellterçol Elies Miró, ha expicat amb optimisme: “Ja portem dos anys de creixement de vendes. Ho atribuïm a la recuperació econòmica i, sobretot, a una revalorització evident del producte artesà, més saludable, sense conservants, ni colorants artificials i acabat de fer”.

El tortell de Reis és un dels dolços de Nadal que es manté més arrelat a la tradició, tant en formats com en presentacions. El de massapà tornarà a ser el més venut, tot i que cada any creixen les vendes de tortells amb diversos farciments (nata, crema, trufa, etc.). Hi haurà poques innovacions, però sí una certa adaptació a les noves tendències en el consum, com ara l’aparició de mides més petites per adaptar-se a tot tipus de famílies -es poden trobar des de 4 mides i pesos diferents fins a una dotzena- i la reducció de la proporció de sucre. Pel que fa als preus, el Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que, de mitjana, el preu d’un tortell artesà per a 4-6 persones es manté entre els 20 € i 25 €.

Com fer un tortell artesà

El tortell de Reis és una pasta de brioix farcida de massapà, nata, crema o trufa. Per elaborar-lo, es fa una massa de broix de massa mare (ferment natural de farina i aigua) i s’estira com si es tractés d’una ensaïmada, donant-li una forma rectangular. En una de les peces s’hi posa una capa fina de mantega, així quedarà fullat. Després s’hi posa el cilindre de massapà (ametlla i sucre a parts iguals rebaixat amb la clara d’ou), s’enrotlla i es deixa reposar amb el tancat mirant cap a baix, untat amb oli. Si el massapà és molt dur, el tortell es trencarà; si és molt tou, sortirà a fora de la massa. S’agafa el tortell i es pinta amb massapà rebaixat. Tot seguit s’hi posa la fruita confitada tapant les juntes. Es fermenta de 3 a 4 hores. Just abans d’entrar al forn (15 minuts a 190 ºC) s’hi afegeix el sucre esponjat.

stats