Benestar

Cinc motius pels quals la teva parella et treu el son

Dormir en parella pot semblar meravellós i aporta múltiples beneficis. Però en alguns casos, compartir llit pot suposar tot un repte. Aquestes són algunes de les raons

Dr. Antoni Esteve
2 min
Una parella descansant al llit.

Roncar: un malson per qui ronca, per la parella o per tots dos?

La roncopatia (com anomenem al fet de roncar) és causada per obstruccions parcials del pas de l’aire en la part posterior del nas i la boca. Aquesta obstrucció fa que l’aire passi amb més dificultat, provocant aquest so tan característic (i molest). Roncar pot influir significativament en la qualitat del son, tant per a la persona que ronca com per al seu company de llit. Quan la teva parella ronca fort o amb regularitat, els roncs poden ser molestos i interrompre el teu descans, i es converteix en un dels principals problemes de dormir en parella.

Per altra banda, tot i que no acostuma a ser un problema per la persona que ronca (que molts cops ni se n’adona), aquests roncs poden provocar petits despertars durant la nit, i això empitjora la qualitat del son. A més, si aquests roncs són molt forts o van acompanyats d’apnees (pauses en la respiració), cal consultar un especialista en medicina del son per descartar una patologia com l’apnea obstructiva del son, que requereix ser diagnosticada i tractada l’abans possible.

Moviments durant la nit: tens una parella que no para quieta?

Algunes persones tenen tendència a moure's més durant la nit, cosa que pot provocar despertars freqüents i interrompre els estats de son profund del company de llit. Aquesta agitació pot ser atribuïda a factors com el malestar físic, l'estrès o fins i tot trastorns del son com la síndrome de les cames inquietes. En tot cas, cal entendre que en la majoria de casos són tractables.

Conflictes de temperatura: com ajuntar un calorós i un fredolic en un mateix llit

La temperatura de l'habitació pot jugar un paper crucial en la conciliació i el manteniment del son. Les discrepàncies en les preferències de temperatura entre els membres de la parella poden generar conflictes durant la nit i dificultar un son reparador.

Ritmes circadiaris desalineats: coneixes el teu cronotip? Ets mussol, o alosa?

Les persones tenen diferents preferències pel que fa a l'horari de son i vigília, que estan influïdes pel seu cronotip individual. Mentre hi ha gent (cronotip tipus alosa) que està molt activa al matí, i a les nou del vespre ja es prepara per anar al llit, altres (cronotip tipus mussol) els costa molt matinar, i tenen més energia al vespre. Tenir una parella amb diferent cronotip pot provocar certes friccions a l’hora de dormir junts i influir en els vostres patrons de son.

Conflictes de parella: és important fer les paus abans d'anar al llit

Les discussions de parella abans d'anar a dormir conviden a seguir actius mentalment i eleven els nivells d’estrès i ansietat, i dificulten la conciliació del son de totes dues persones. Per això és recomanable fer un esforç i intentar resoldre els problemes abans d'anar a dormir.

Malgrat aquests reptes, dormir en parella té múltiples beneficis per a la salut i el benestar; reforça el vincle emocional, redueix l'estrès, i proporciona confort i seguretat. Comunicar-se obertament i honestament sobre les necessitats individuals de son amb la teva parella, pot ajudar-vos a trobar solucions per garantir un descans de qualitat.

Dr. Antoni Esteve

AdSalutem - Institut del Son

stats