Tradició
Estils 16/06/2023

Comença la màgia de les Falles del Pirineu: quan i on viure-les

Els fallaries del Pirineu mantenen viva la flama fent front a massificacions i adaptacions d’aquesta festa ancestral

Cristina Torra
5 min
L'encesa de les falles

Barcelona“Sentir el crec-crec de la fusta quan encens la falla i olorar la teia és espectacular”. Enric Plaza, alcalde de la pedania de Durro, ha baixat falles tota la vida i reconeix que és un dels moments més emocionats de l’any. “Ha canviat molt des que jo era petit –considera–, però els qui ho hem fet sempre ens seguim emocionant igual”. Explica que abans eren una cinquantena de fallers, tots del poble, i que ara n’hi ha 150, però només 20 de Durro. “Abans era un dia molt esperat perquè era festa i al llarg de l’any hi havia pocs festius, quan tothom es dedicava a la ramaderia. Ara es fa més pel turisme”, explica. Així i tot, reconeix que “en part, és gràcies a la gent que té segones residències que tradicions com les Falles continuen”. 

Aquest divendres, 16 de juny, les Falles de Durro donaran el tret de sortida a un seguit de celebracions declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat des del 2015. Arreu del Pirineu català, una vintena de pobles celebren aquesta festa ancestral entre el 16 de juny i el 22 de juliol. La festa consisteix en confeccionar uns troncs (falles) que pugen a un cim (faro) i s’encenen quan és fosc. Llavors, cada faller baixa una falla, creant una serp de foc, fins al centre del poble, on es fa una gran foguera amb totes les falles. La festa segueix amb música i balls al voltant del foc. L’origen és incert, però se sap que es tracta d’un antic ritual relacionat amb el culte al sol i el món rural, que coincideix amb el solstici d’estiu. En aquest cas es creu que el foc, simbolitzant el sol, baixa de la muntanya per purificar els camps, els boscos i la població i també per espantar els mals esperits. 

Baixada de Falles de Durro.

La celebració és cada vegada més coneguda i visitada des que forma part de l’inventari immaterial de la Unesco. Per això, municipis com la Vall de Boí, de la qual depenen pobles petits com Durro, Boí o Taüll, han regulat l’accés per evitar-ne la massificació. “Per exemple, Durro és un poble que només té un accés amb un pàrquing petit. Per evitar que aparquin a la carretera, quan el pàrquing està ple, tanquem la carretera a Barruera, on hi ha més aparcaments habilitats i un servei de taxi que, per dos euros, et porta i et torna de Durro”, expliquen des de l’oficina de turisme. És una mesura que van adoptar l’any següent a la proclamació de les Falles com a Patrimoni Immaterial per evitar problemes de trànsit a la carretera. 

A Isil, al Pallars Sobirà, també han adoptat unes mesures similars. Les Falles d’Isil són unes de les més conegudes i també una de les festes de referència, ja que tot i patir una davallada, mai no s’han arribat a perdre. Tret dels anys de pandèmia, a Isil, on la festa coincideix amb la revetlla de Sant Joan, s’hi arriben a concentrar unes 3.000 persones. “En un poble amb una cinquantena d’habitants i amb molt pocs serveis, és una bogeria”, explica Xavi Ros, president de l’Associació Cultural Fallaires d’Isil. Habiliten un aparcament per a 900 cotxes i, un cop s’omple, es tanca la carretera d’accés, al seu pas per Borén. Ros recorda que aquesta restricció s’ha hagut d’aplicar poques vegades, però que és l’única manera que han trobat de fer unes Falles segures. “A més, hem de contractar una ambulància, seguretat privada, habilitar lavabos... Ens suposa una despesa addicional pel fet de ser un poble tan petit sense serveis”, reconeix Ros. Per això també recomanen que els visitants que vulguin veure les Falles es portin el sopar de casa, ja que a Isil “només hi ha un bar, on no caben més de 30 persones”. 

Baixada de falles a Taüll.

Per tots aquests motius, l’associació ja fa temps que va acordar que només es baixarien 60 falles de gent del poble o dels que tenen una vinculació molt directa amb Isil. “No hem volgut créixer en quantitat perquè la baixada és exigent, es fa per un terreny fangós i amb pendent, no apte per a tothom”, explica el Xavi. A més, d’aquestes 60, i això és una cosa que només es fa a Isil, n’hi ha 10 que no les baixen a coll, sinó tombades. “Vol dir que hi ha una canal amb molt pendent per on les tirem de punta. La feina del fallaire és recollir-la on para i tornar-la a tirar, fins que arriba a baix. Amb una bona baixada pot ser a baix en tres tirades. Aquestes falles s’entrecreuen amb la serp de foc que formen les altres falles”, explica Ros. “Per a mi això és molt especial, per això demanem que la gent que vingui a veure-ho sàpiga que no és una revetlla com a tal”, apunta. Des de l’associació es reparteix un llibret informatiu sobre la festa i les recomanacions per gaudir-ne a tots els que arribin a Isil el 23 de juny. “El que recomanem és que no es tirin petards, perquè trenquen la màgia de les Falles”, recorda Ros. “Per a mi hi ha dos moments màgics. El primer és quan som dalt de la muntanya, amb el faro encès, just abans de baixar. I el segon és la baixada: quan tu estàs sol amb la teva falla de 20 quilos només penses en l’esforç físic que suposa i la satisfacció d’aconseguir arribar a la plaça”, confessa el Xavi, que ha baixat falles des de ben petit. “És una sensació indescriptible”. 

La Crema deth Haro i deth Taro 

A la Vall d’Aran, en lloc de fer les Falles, el 23 de juny, fan dues festes diferents també relacionades amb focs i troncs. A Les, es fa la Crema deth Haro, que és la cremada d'un tronc d’avet d’uns dotze metres d’alçària plantat l’any anterior i al voltant del qual es ballen danses araneses. A Arties, en canvi, té lloc la Crema deth Taro. El jovent arrossega un tronc en flames per tot el poble fins a casa de l’alcalde. “El dia de Sant Joan és superespecial”, explica Lina Fanlo, alcaldessa d’Arties. Durant el recorregut, els participants salten i ballen per sobre del Taro, per purificar-se. “Tothom pot saltar, només recomanem que la gent vagi vestida adequadament, amb roba llarga i de cotó”, detalla Fanlo, que també explica que cada any arriba més gent al poble per gaudir de la festa. 

CALENDARI DE FALLES
  • 16 de juny. Durro

    És el tret de sortida de les Falles. El faro es planta a la muntanya de Sant Quirc, on hi ha l’ermita, declarada, com la festa, Patrimoni de la Humanitat. 

  • 17 de juny. Pobla de Segur

    La baixada es fa en honor de la Verge de Ribera i acaba amb una ballada de sardanes a la plaça de la Pedrera i un sopar popular per als fallaires i les pubilles. 

  • 17 de juny. Sort

    Recuperada des de fa pocs anys, la baixada acaba al parc del Riuet, on es fa una gran festa reivindicativa que inclou la Cançó del Fallaire i un ball.

  • 23 de juny. Diverses localitats

    Coincidint amb la revetlla de Sant Joan, se celebren la majoria de les Falles dels Pirineus. Podeu viure la festa al Pont de Suert, Boí, Casós, Vilaller, Isil, Alins i Alàs i Cerc, on es van recuperar el 2021 i estan datades l’any 1543, cosa que converteix aquesta població en la més antiga documentada als Pirineus catalans.

  • 24 de juny. Senet

    El faro s’acostuma a plantar a la Madalena, a 1.390 metres d'altura i amb magnífiques vistes sobre el poble i la vall de Barravés. 


  • 1 de juliol. València d'Àneu

    Celebren les Falles pels volts de Sant Pere. 

  • 2 juliol. Barruera

    Són les primeres Falles del juliol. Una oportunitat per viure la festa si per Sant Joan ja teniu plans. 

  • 8 de juliol. Erill la Vall

    Què millor que veure la serp de foc amb el campanar romànic més alt de la Vall de Boí en primer pla? 

  • 8 de juliol. Alós d'Isil

    Després de 65 anys sense celebrar-les, van recuperar-les el 2014. 


  • 14 de juliol. Taüll

    Una cosa típica d’aquest poble són els rantiners, una tipologia de falla que es fa amb una sola peça de pi negre, que s’ascla per la part de dalt i se li afegeix teia perquè cremi millor.

  • 21 de juliol. El Pla de l'Ermita

    És el poble més alt de la Vall de Boí, on s’ha incorporat la tradició de fer Falles tot just fa 5 anys. 

  • 22 de juliol. Llesp

    Recuperades fa 13 anys i amb la referència d’Isil, fan les Falles 50 dies abans de la festa perquè s’assequin bé. És l’última oportunitat de l’any per viure la festa. 

stats