Estils 25/03/2021

La nova vida dels jocs de rol

La pandèmia dispara l’èxit d’aquests jocs col·laboratius als quals ara es pot jugar online

Alexis Soloski
5 min
Algunes de les peces per jugar a un joc de rol

The New York TimesNo fa gaires dies un mag, un druida, un monjo, un guardaboscos, un artesà i un parell de poetes es van trobar a través de Zoom. Els poetes van lluitar. El druida va preparar galetes. El monjo, que portava unes fantàstiques banyes de drac, va prendre bolets al·lucinògens. Junts van descobrir cabanes fetes de caramels, mentre buscaven una reina fugitiva i anaven fent bromes sobre gats pel xat. Aquest seria el resum del que passa un vespre normal a casa de Mike Sell, professor d'anglès a la Universitat d'Indiana de Pennsilvània que també fa de master –director de joc– de jocs online.  Els dimarts reuneix amics, companys de feina, coneguts i fills d’amics i els fa passejar de manera virtual pel seu joc de rol: Curse of the Sugarplum Fairy, una barreja entre El Trencanous i Charlie i la fàbrica de xocolata. Amb un objectiu: a veure qui pot aconseguir un arc de Sant Martí més ràpid.

Els jocs de rol moderns van començar a meitat dels anys 70, quan Gary Gygax i Dave Arneson van inventar el mític Dungeons & Dragons. Des de llavors el model ha anat avançant i si podeu imaginar un gènere (western, misteri, ciència-ficció…) o un perill (zombis, robots, clons…), segurament ha inspirat un joc. Un híbrid entre el teatre, la fantasia, els jocs de taula i la fan fiction, els jocs de rol animen els seus jugadors a crear una història de manera col·laborativa mentre juguen. “Els jocs de rol són la forma més potent i versàtil de la narrativa interactiva”, diu Nicholas Fortugno, que dirigeix el programa de disseny de jocs digitals a la Long Island University. “No hi ha res comparable”, diu. 

Però els jocs de rol sempre han sigut un hobby minoritari, cosa que és comprensible. Una sessió normal requereix molta més imaginació i esforç que no pas una partida de Scrabble. I qui s’ha de disfressar per jugar al Monopoli? Però quan el confinament va convertir les activitats presencials en perilloses, aquests jocs van començar a proliferar online, fet que va atreure nous jugadors i va fer reviure l’interès dels veterans. 

Un èxit online

El passat mes de març, quan va començar el confinament, la web Roll20, una de les moltes dedicades als jocs de rol online, va viure un gran augment de peticions de nous usuaris –un 840%, exactament–, fet que els va fer pensar que es tractava d’un ciberatac, segons explica Dean Bigbee, director operatiu de la web. En un any, la web ha guanyat 3 milions de nous usuaris i ha arribat als 8 milions. Portaveus de webs similars com World Anvil i Role Gate expliquen que han viscut creixements similars. 

Una noia jugant a un joc de rol online.

Els ingressos de Dungeons & Dragons, que encara és el mercat més gran de jocs de rol, va créixer l’any passat un 33%. La utilització de la seva web, D&D Beyond, es va doblar. “Sempre havíem estat creixent, però mai com ara”, explica Ray Winniger, el productor executiu a càrrec del Dungeons & Dragons Studio. Segons diu la seva companya Liz Schuh, directora de product management de Dungeons & Dragons, “el joc virtual ha explotat”. 

El funcionament d'un joc de rol, ja sigui virtual o presencial, és que el master presenta als jugadors una situació. Cada jugador decideix com reacciona el seu personatge i tot sovint es tiren els daus per determinar l’èxit de cada estratègia. Són jocs cooperatius, no competitius, així que els jugadors no busquen perjudicar els altres. Per tant, és una bona forma d’escapar de la realitat de la pandèmia que et permet fer amics que es volen escapar amb tu. En els últims cinc anys, els jocs de rol amb tauler –una manera de diferenciar-los de l’immens univers virtual– havien guanyat tanta popularitat fins a ser gairebé mainstream. Celebrities com Vin Diesel, Terry Crews i Drew Barrymore han confessat ser jugadors de rol.

La plataforma de jocs en 'streaming' Twitch té més de 100 canals dedicats a Dungeons & Dragons. La campanya Critical Role de YouTube s’ha convertit en un hit que ha recaptat més de 11 milions de dòlars per a un joc animat especial.

I els jocs de rol han inspirat dotzenes de podcasts. I a la sèrie de Netflix Stranger things hi té una especial importància el joc Dungeons & Dragons, ja que el nen protagonista hi juga i utilitza el seu vocabulari i els seus personatges per referir-se als estranys fenòmens que comencen a passar a la seva ciutat. 

Del soterrani a Zoom

Abans de la pandèmia, ja quan semblava que la gent vivia massa connectada, els jocs de rol presencials es veien com un refugi a aquesta vida hiperconnectada, una manera més artesana i analògica de connectar amb els altres. “La possibilitat de reunir-te amb amics i organitzar un joc és fantàstica”, diu Sell. Durant el confinament, aquesta possibilitat va desaparèixer, però els jocs de rol es van quedar. La majoria dels més populars van trobar el seu lloc online. Webs com Roll20, Role Gate, World Anvil, Astral, Fantasy Grounds o D&D Beyond van crear plataformes per fer possible el joc online. Els jocs de rol no requereixen experiència manual; per tant, s’adapten bé online. “Gairebé tot el que passa a Dungeons & Dragons, passa a la teva imaginació”, diu Winniger. “Per tant, la transició al virtual és fàcil”. 

Si tens wifi, ja ets dins i no necessites ni un dau: Wizards of the Coast té una pàgina que tira el dau per tu de manera virtual. Altres webs inclouen millores dels jocs com mapes virtuals o la possibilitat de sincronitzar-hi amb la música que vulguis. ¿I si vols organitzar el teu propi joc? Doncs pots muntar un grup a través de Zoom, Skype o una altra plataforma. ¿I si no tens amics a qui els agradin aquests jocs? Doncs els de Wizards of the Coast han llançat el portal Yawning, que connecta persones amb grups i grups amb masters. Els principiants poden trobar fàcilment jugadors més experts que els ensenyin els trucs i secrets dels jocs. 

Però, tot i això, sense el joc presencial es perd alguna cosa més que compartir uns cheetos. Com que els jocs de rol depenen d’una història, l’experiència disminueix quan no pots estar cara a cara amb els teus companys. “Tot això va de mirar la gent a la cara i interpretar el seu llenguatge” diu Fortugno. “Quan perds això el joc es torna una mica forçat”. Però travessar boscos foscos i coves perilloses des de la comoditat del teu sofà també pot ser estimulant. I com que els jocs de rol tenen una estructura i un ordre de torns, poden atreure més que una trobada casual per Zoom. Tenir un objectiu comú fa que la conversa flueixi millor. I els jugadors poden estar en països diferents o continents diferents. 

Avery Alder, una dissenyadora de jocs que viu en una zona rural de la Colúmbia Britànica, als EUA, solia organitzar una trobada per jugar a rol un cop a la setmana, però amb la pandèmia ja no ho pot fer. Tot i això, ella continua jugant quan la feina i la cura dels seus fills l'hi permet, que és força sovint. Ella diu que necessita els jocs de rol més que mai. “En un any en què la gent estem patint una gran sensació de por i incertesa, és molt important poder imaginar altres històries”, diu. “Encara que siguin sobre mons fantàstics, en el fons no deixen de ser històries sobre exploradors, connexió i esperança”. 

stats