Catifa vermella

L'elegància es vesteix de vermell a la catifa dels premis Goya

La catifa vermella de la 38a edició dels premis Goya ha destacat per una esplèndida desfilada d'alta costura femenina

6 min
Els presentadors a la catifa vermella dels premis Goya de cinema

BarcelonaLa nit de dissabte no només ha servit per celebrar el cinema espanyol, sinó també per reivindicar l'alta costura en una desfilada plena d'elegància i estil propi. Si bé el dia dels premis Goya ha coincidit amb la celebració del Carnaval, ha quedat clar que els convidats han deixat les seves disfresses i excentricitats per a un altre dia. De fet, ha estat tan així, que els premis Goya han seguit la mateixa dinàmica que es va veure en els premis Gaudí, en què al costat de vestits exuberants lluïts per dones s'ha pogut veure la monotonia dels esmòquings blanc-i-negres de la gran majoria d'homes.

En contraposició a la sobrietat, la gala s'ha posicionat clarament pel color vermell. I en aquest cas, no precisament pel vermell de la catifa que s'ha estès al recinte ferial de Valladolid, que més aviat era de tonalitats liloses o morades, sinó pels total looks rojos com la sang que han dut convidats com Belén Rueda, Blanca Romero, Enric Auquer i Pilar Palomero. Tampoc han espantat els vestits amb llargues cues, com les que han lluït Hiba Abouk o Cayetana Guillén Cuervo, dues actrius que s'han distanciat de la brillantor del vermell i han apostat per una tendència minimalista però no menys austera.

Si els Gaudí van ser cosa de Teresa Helbig, que també s'ha deixat veure amb els dissenys de Pilar Palomero, Leonor Watling i Patricia López Arnaiz, l'alta costura dels Goya se l'ha emportat Isabel Sanchis. La casa valenciana de sastreria va començar a la dècada dels 2000 a fer-se lloc en grans esdeveniments, festes i celebracions. De fet, la dissenyadora Isabel Sanchis, nascuda el 1956, va rebre la tardor passada el premi l'Oreal a la millor col·lecció presentada a la Mercedes-Benz Fashion Week. Per a Sanchis els seus vestits mostren "la unió entre l'artesania tradicional i les tècniques més avantguardistes creant peces fortes i espectaculars que parteixen del prêt-à-porter".

De fet, un dels vestits que més sensació ha causat ha estat el model de Sanchis que ha triat Cayetana Guillén Cuervo. L'actriu i presentadora ha estat una de les convidades que més mirades ha captat, amb un disseny que anava molt més enllà de la sastreria habitual. Tot i ser un vestit atrevit per la seva forma en tres dimensions d'uns gargots siluetejats amb tinta negra, el disseny d'Isabel Sanchis és simple en la forma i contrasta el color negre amb tons nude. Pel que fa a la joieria, se n'ha encarregat Ignacio Torres, i del clutch, Kurt Geiger. Aquesta ha estat una de les apostes arriscada de la mà d'una de les dissenyadores de més presència d'aquesta nit, que també ha dissenyat els vestits de Blanca Romero i Susi Sanchis. De fet, Romero ha estat una de les més impecables de la nit, amb un disseny de la col·lecció primavera-estiu 2024 d'Isabel Sanchis.

Cayetana Guillén
Blanca Romero amb un vestit impecable d'Isabel Sanchis de la col·lecció primavera-estiu 2024

Però si es tracta de dissenyadors que apostin per l'artesania, la sostenibilitat i amb una clara aposta social, el rei és el dissenyador Manuel Fernández, que en la gala dels premis Goya s'ha encarregat de vestir Loles León. El vestit ha estat elaborat per les costureres d'APRAMP, l'associació que dona sortida laboral a les dones víctimes del tràfic de persones.

Com és habitual en ell, David Bisbal ja ha captat l'atenció abans de sortir a l'escenari per encetar la gala dels Goya, al costat de la cantant basca, Amaia. Bisbal, que s'ha estrenat en una gala dels Goya després d'una llarga carrera musical, ha desfilat per la catifa amb la seva parella, Rosanna Zanetti. Ell ha vestit de Boglioli, la seva casa de confinança, i en la gala s'ha canviat de vestuari per a la seva actuació amb un vestit de Corneliani. El cantant ha confessat que per a ell la pel·lícula La sociedad de la nieve era la gran favorita. Mentre que Bisbal debutava als Goya, Amaia ja és tota una veterana de la gala: aquesta és la tercera edició en què actua i ha assegurat que per a ella "serà la millor de totes".

David Bisbal amb un vestit de Boglioli i Rosanna Zanetti
La presentadora de la gala, Ana Belén, ha arribat a la catifa vermella amb un vestit de paraula d'honor de Redondo Brand fet a mida

Una de les que més ha impactat amb el seu look ha estat la conductora de la gala, Ana Belén, que ha lluït un vestit fet a mida per Redondo Brand. El disseny, que remet a pètals de color lila, és un vestit amb escot de cor combinat amb les joies de De Damiani. Mentre els flaixos l'enlluernaven, l'actriu i cantant també ha tingut un moment per recordar la guerra de Gaza: ha mostrat a les càmeres un adhesiu vermell que duia al palmell de la mà per recordar les víctimes palestines. L'aposta de Redondo Brand no ha estat l'únic vestit que ha dut Ana Belén, de 72 anys, aquest dissabte, ja que també ha comptat amb els dissenys de Juan Vidal i de Tot-hom per presentar la gala.

Pel que fa als seus companys presentadors de la gala, Javier Calvo i Javier Ambrossi, han optat per un total look negre, tots dos de Palomo Spain.

Belén Rueda
La directora de 'Creatura', Elena Martín, vestida del dissenyador Joan Ros.

La catalana Elena Martín, nominada a la millor direcció per Creatura, ha escollit un conjunt amb asimetria als malucs que li ha deixat al descobert el ventre. El disseny és de Joan Ros, el mateix sastre que també la va vestir a la gala dels Gaudí la setmana passada. Els complements són de Simuero.

María Cerezuela ha desfilat per la catifa amb un vestit rosa amb detalls florals i plomes de la casa Eder Aurre
L'actor català Enric Auquer ha posat davant les càmeres amb un vestit clàssic de Late Checkout

Seguint la dinàmica clàssica però amb un punt arriscat dels Gaudí, Enric Auquer, nominat a millor actor per la interpretació del mestre Antoni Benaiges, ha apostat per un vestit també vermell de la casa Late Checkout, amb un vestit creuat i de pantalons relaxats.

L'actriu de 'Sagrada familia' Carla Campra amb un vestit d'aires victorians, un disseny d'alta costura de Christian Dior

L'actriu de Sagrada familia Carla Campra ha destacat per la senzillesa i l'elegància d'un vestit d'estil victorià de la col·lecció Resort 2024 de Christian Dior. Ella no ha estat l'única actriu que ha desfilat de negre completament. També ho han fet Greta Fernández, vestida de Valentino, i Clara Seguralluïnt un disseny de Rubén Hernández Costura.

Greta Fernández vestida de Valentino i joies de Rabat
L'elegant Clara Segura vestida de Rubén Hernández Costura
L'actriu Hiba Abouk amb un disseny de tardor-hivern 2023 de Fendi

Una de les més fotografiades de la nit ha estat Hiba Abouk, amb un disseny de tardor-hivern 2023 d'alta costura de Fendi. Pel que fa a les joies, ha optat per Cartier.

Javier Coronado amb un 'total look' de Pedro del Hierro
Susi Sánchez amb un vestit de Beatriz de la Cámara

El negre també ha estat molt present a la gala. És el color que han escollit algunes de les joves actrius del cinema espanyol com Anna Castillo, Belén Cuesta, Macarena García i Greta Fernández.

Més acolorida anava Penélope Cruz, que ha apostat per un vestit brodat de roses i maduixes en tons negres, roses i blaus de Chanel que ha costat 1.260 hores de treball.

Penélope Cruz
stats