Estils 24/11/2016

Barcelona ja té el seu restaurant tres estrelles

El restaurant Lasarte de Martín Berasategui guanya el màxim guardó que atorga la guia Michelin

Trinitat Gilbert
3 min
Barcelona ja té el seu tres estrelles

GironaEl restaurant Lasarte de Barcelona, del cuiner basc Martín Berasategui (56 anys), va guanyar ahir la tercera estrella de la guia Michelin 2017 per a Espanya i Portugal. Lasarte es converteix així en l’únic tres estrelles nou de la guia. I encara més: en el primer de la ciutat de Barcelona.

Berasategui confessava ahir a la nit, just després de conèixer la notícia, que es considera “el germà gran d’un equip humà que és inconformista per definició”. El Lasarte va obrir fa 10 anys a Barcelona, ciutat a la qual el xef basc agraeix emocionat “la bona acollida”. Mentrestant, el cap de cuina del Lasarte, Paolo Casagrande (36), explicava que al restaurant senten autèntica passió pel producte de proximitat: “No en va les gambes de Palamós són un dels nostres productes estrella!”

Si Berasategui va aconseguir revalidar ahir la seva condició de xef més estrellat de l’Estat -ha passat de tenir set estrelles a poder presumir de tenir-ne vuit-, la sorpresa més destacada de la nit va anar potser a càrrec del restaurant Ca l’Arpa, de Banyoles, que va aconseguir una estrella.

Estrella retrobada

Es dóna la circumstància que l’any passat la guia vermella va prendre al restaurant banyolí l’única estrella Michelin que ostentava des del 2007. Un any després, l’hi torna a atorgar. Quan es va anunciar la notícia, el xef Pere Arpa va rebre una de les ovacions més fortes de la nit a càrrec de la resta de cuiners assistents a l’acte, que se celebrava al Mas Marroch, a Vilablareix (Girona).

Amb aquest retorn de l’estrella pròdiga a la capital de Pla de l’Estany, la guia Michelin pren una decisió que els xefs ahir no recordaven que s’hagués pres, almenys, en els últims 10 anys. “Per a nosaltres és important ser a la guia Michelin, perquè som a Banyoles, lluny de les rutes turístiques habituals, i aquest any, sense l’estrella, hem notat que no venien clients de fora”. En canvi, els comensals catalans, els de casa, no hi han deixat d’anar mai ni de donar-li ànims.

Junt amb Pere Arpa, quatre altres cuiners catalans van rebre ahir la seva primera (i cobejada) estrella Michelin. Són Xavier Pellicer, del Céleri, a Barcelona; Fran López, del Xerta, també a Barcelona; Joel Castanyé, del La Boscana, a Bellvís; i Vicent Guimerà, de l’Antic Molí, a Ulldecona.

Felicitat quintuplicada

Tot just conèixer la notícia, tots cinc cuiners declaraven sentir-se feliços pel reconeixement. “Premiar el Céleri és guardonar una cuina en què els vegetals són els protagonistes dels plats”, assegurava satisfet Xavier Pellicer, que ha rebut l’estrella quan tot just el restaurant acaba de fer els seus primers 18 mesos.

Mentrestant, els cuiners d’Ulldecona i de Bellvís declaraven que se sentien contents perquè Michelin reconeix la cuina de territori. Curiosament, a Ulldecona, de 5.000 habitants, hi ha un altre restaurant amb una estrella Michelin, del cuiner Jeroni Castell. “A l’Antic Molí treballo la galera, tinc un menú de 16 plats només elaborats amb aquests crustacis”, assenyalava eufòric Guimerà.

Per la seva banda, el xef Fran López va ser guardonat amb la seva segona estrella Michelin. La primera l’havia rebut amb només 25 anys pel Villa Retiro, situat a Xerta. Ara, amb 32 anys, obté una altra primera estrella pel restaurant Xerta, situat a Barcelona. “Estic molt il·lusionat, perquè és un reconeixement per a la cuina de l’Ebre, i també per les moltes hores que hi dediquem”, comentava entre felicitacions.

Joel Castanyé, del restaurant La Boscana (Bellvís), també distingit amb una primera estrella, declarava que la seva cuina és tradicional, actualitzada, però basada en el receptari català. “Ara mateix, al restaurant ofereixo espatlla de cabrit elaborat a baixa temperatura amb puré de patata”. O també unes postres que són la seva versió de la crema de xocolata Nocilla. “Faig un cremós de xocolata amb un pa de pessic d’avellanes, un polvoró d’avellanes i un gelat de llet”, detallava Castanyé. Preguntat sobre què canviava el fet d’haver obtingut una estrella, el cuiner de Bellvís va replicar que “res”, en el sentit que no pensava modificar la seva cuina.

Eterns aspirants

La nova edició de la guia Michelin 2017 per a Espanya i Portugal no ha donat cap segona estrella a cap restaurant del Principat. Sí a l’Escaleta, a Cocentaina (Comtat), i al Bon-Amb, a Xàbia (Marina Alta).

Així mateix, els restaurants Les Cols, de la xef Fina Puigdevall, i el Miramar, del cuiner Paco Pérez, s’han quedat un any més a les portes d’aconseguir la tercera estrella Michelin. Igual que l’Àbac de Jordi Cruz, que declarava: “Aquest any vaig decidir gaudir de la meva feina sense pensar en ells malgrat les set inspeccions que he tingut al restaurant en un any”.

Per acabar, Xavier Pellicer va reflexionar sobre com la Michelin ha canviat la seva mentalitat a l’hora d’atorgar estrelles. “Ha obert els paràmetres, perquè fins ara premiava una cuina amb uns preceptes en què la verdura no tenia tant de pes”.

stats