Estils 20/06/2019

Portar el gos a l'oficina: menys estrès, més comunicació

Cada vegada hi ha més empreses que deixen que els treballadors vagin a la feina amb la seva mascota

Aure Farran
5 min
Els treballadors d'Affinitty poden portar els gossos a l'oficina

BARCELONAAquest divendres se celebra el dia mundial de portar els gossos a l'oficina (sí, també hi ha una dia per a això!), una iniciativa a la qual les empreses s'hi poden acollir de manera voluntària per permetre que els seus treballadors vagin a la feina acompanyats del seu gos. La idea va sorgir de l'organització internacional Pet Sitters als anys 90 i va ser avalada per moltes empreses britàniques i nord-americanes per celebrar el vincle entre els treballadors i els seus gossos, però també per promoure les adopcions responsables.

La iniciativa s'emmarca en les polítiques de responsabilitat social de les empreses, com una manera de conciliar la feina amb la responsabilitat que suposa tenir un animal de companyia i, alhora, de crear cultura corporativa i fomentar la productivitat i la sociabilització del personal.

A casa nostra han sorgit diverses iniciatives d'aquest tipus, atenent als beneficis que comporta poder anar amb el gos a la feina. Jaume Fatjó, etòleg i director de la Càtedra Animals i Salut de la Fundació Affinity, explica que les experiències que s'han dut a terme en aquest sentit "són molt bones". "El que és més interessant és que ara hem pogut començar a mesurar l'impacte real d'aquesta iniciativa en les persones i en els animals de manera objectiva. Per als gossos és evident que és beneficiós, perquè passaran moltes més hores acompanyats i, tenint en compte que són animals socials, com més contacte social tenen, més benestar. Per a la persona, els indicadors de què disposem indiquen que tenir l'animal amb tu augmenta la teva productivitat, a banda que tenir el gos al costat fa que t'enfrontis molt millor a qualsevol situació que et planteja estrès", afirma.

També a la feina

En els últims anys cada vegada és més habitual permetre l'accés dels animals de companyia en hospitals, geriàtrics o escoles, un cop certificats els beneficis que la presència dels gossos aporta als usuaris. A poc a poc això mateix comença a passar, de manera incipient, en algunes empreses, en les quals, en jornades concretes o regularment, permeten anar a treballar amb gos. Des de Purina, per exemple, impulsen el programa Pets at Work, després de constatar, per experiència pròpia, els beneficis del projecte. A les oficines d'aquesta empresa les mascotes hi són benvingudes des del 2016, i han dut a terme investigacions amb altres empreses que els han proporcionat una perspectiva real dels beneficis que poden oferir les mascotes a les empreses i als seus empleats.

L'any 2017 van fer una enquesta a escala europea per esbrinar com valoraven la iniciativa Pets at Work. Els resultats van ser força eloqüents: un 40% asseguraven que el programa millorava la conciliació entre la vida laboral i la familiar; un 45% creia que aconseguia un ambient més relaxat a l'oficina, i un 50% dels treballadors d'empreses en què no s'aplicava el programa asseguraven que posar-lo en pràctica seria beneficiós.

Des de Purina han fet públic aquest dijous l'estudi 'Taking dogs into the office', fet per la Universitat de Lincoln, al Regne Unit, segons el qual les persones que porten les mascotes a la feina estan un 22% més satisfetes amb la seva situació laboral. Aquest estudi fet entre més de 700 treballadors de tot el món apunta que els que porten el gos a l'oficina mostren uns nivells de concentració més alts que els que no ho fan, augmenta en un 16% el seu compromís i dedicació a la feina, ja que segons els investigadors creix la motivació.

Als Estats Units fa molts anys que potencien aquesta iniciativa, i empreses com ara Amazon o Google presumeixen sovint de la seva condició 'dog-friendly'. A casa nostra hi ha algunes empreses (encara molt poques) que s'han apuntat a permetre que es vagi a treballar amb el gos, com ara Affinity Petcare, Ogilvy Barcelona, Purina o Rover. Des d'aquesta última, una xarxa de cuidadors de mascotes i passejadors de gossos a escala internacional, Rossella Fasoli, responsable de màrqueting, afirma que "els gossos milloren l'ambient de treball, redueixen els nivells d'estrès, augmenten la satisfacció dels empleats i milloren la comunicació, col·laboració i productivitat". I afegeix: "A més, ens permet poder passar més temps amb ells. La passejada diària fins a l'oficina, poder sortir a jugar una estona al parc durant la pausa de l'esmorzar o poder-los acariciar mentre fem una reunió ha demostrat ser molt positiu per als treballadors i per a la salut i benestar dels gossos". A l'oficina de Barcelona hi treballen 38 persones, i 13 gossos hi van amb els seus amos de manera regular.

Una treballadora a l'oficina de Rover amb el seu gos

Com ratifica Jaume Fatjó, etòleg, el fet de poder anar a treballar amb el gos ajuda el propietari "per l'efecte antiestressant que li genera i perquè l'ajuda a afrontar situacions complicades". "El gos és una font de suport emocional per a les persones amb qui conviuen i es relacionen. A més, des d'un punt de vista més genèric, saber que el nostre gos està bé i amb nosaltres ens fa sentir més tranquils i menys culpables, ja que no l'hem de deixar sol tantes hores", afirma.

Com ens hi posem?

Més rendiment i productivitat, més compromís, retenció i benestar, més motivació i menys estrès; els beneficis són molt clars. Aleshores, ¿per què no ho permeten a totes les empreses? "Cal ser conscients que la decisió s'ha de prendre si és evident que és un benefici per a les persones i per als gossos, i això demana analitzar cada cas en particular, sobretot atenent al perfil de comportament del gos i a com s'adaptarà a l'entorn de feina. I també és importantíssim com és l'entorn laboral, ja que no tots els espais són compatibles amb la convivència amb un gos". No és el mateix una oficina que una cadena de muntatge o una botiga. A més, tot i la part positiva de l'experiència, no a tothom li semblarà bé tenir un gos a prop, ja que hi pot haver persones al·lèrgiques o que tenen por als gossos. Per això, és essencial que els gossos que es duguin a l'oficina tinguin un bon comportament. "Perquè aquest pas es pugui donar bé –alerta Fatjó– hem d'estar parlant d'un gos que pugui ser en el lloc de feina de manera relaxada i que tingui un perfil de comportament compatible amb el fet d'estar en un espai de feina". Els que mostren conductes agressives cap a les persones, que no saben fer les seves necessitats al carrer, que borden en excés o que tenen qualsevol comportament que pugui resultar problemàtic no són els candidats ideals per anar a treballar amb els seus propietaris.

En aquest sentit, Rossella Fasoli afirma, per experiència pròpia, que "és realment fàcil tenir gossos a l'oficina". "Tenim algunes regles per assegurar-nos que tots els gossos se sentin còmodes, segurs i tranquils en els espais comuns. També vam tenir un entrenador caní a l'oficina perquè ens donés alguns consells de com organitzar els espais, quants gossos poden estar alhora i com es relacionen entre ells. Per exemple, cada gos ha de tenir el seu espai i, en cas que hi hagi un gos nou, la resta l'hauran de conèixer en un lloc neutral abans de portar-lo a l'oficina".

El més aconsellable, per tant, és que cada empresa estableixi unes normes pròpies perquè els empleats puguin aprofitar l'oportunitat de portar el gos a treballar amb ells i que el benefici sigui global i per a tota la companyia.

Els 5 beneficis d'anar a treballar amb el gos

  1. Disminueix el nivell d'estrès. Segons un estudi publicat per la Virginia Commonwealth University, els propietaris que poden anar a treballar amb el gos veuen com els seus nivells d'estrès disminueixen. A més, els gossos són una presència positiva, que augmenta la cooperació entre companys de treball i la moral dels empleats.
  2. Millora la comunicació. Portar el gos a la oficina també és un estímul important per fomentar una bona relació entre companys d'oficina.
  3. Fomenta la creativitat i augmenta la productivitat. Està demostrat que fer pauses breus durant una sessió de treball contribueix a promoure la precisió i el rendiment global.
  4. Elimina la culpa que molts propietaris senten per haver de deixar massa hores sols els seus companys de quatre potes.
  5. Beneficia l'animal. Millora l'estat d'ànim del gos, que és un animal especialment sociable.

Com adaptar l'espai

Segons Jaume Fatjó, si ens plantegem implantar un programa que permeti que els treballadors portin el gos a l'oficina, "cal que els animals tinguin un espai per poder estar prop del propietari". "També han de preveure certs equipaments perquè puguin beure, menjar, etc. Segons l'arquitectura de l'oficina et pots plantejar una zona habilitada perquè estiguin més lliures. Cada empresa ha de fer el seu plantejament i deixar-se assessorar per un tècnic", diu. A més, mentre els gossos que són a l'oficina "és important intercalar períodes en què el gos pugui fer certa activitat, unes recomanacions que, de fet, també valen per a les persones. S'ha demostrat que aquestes estones breus de desconnexió en què el treballador interactua amb el seu gos ajuden a eliminar estrès i a augmentar la creativitat".

stats