Estils 06/11/2018

El llaç groc i els presos polítics, noves figures del caganer aquest any

L'escultor que ha fet les figures diu que tenia "l'esperança que tot quedés en un calaix" perquè significaria que s'hauria resolt la situació

Acn
3 min
El caganer-llaç groc que sortirà a la venda aquest any

BarcelonaEl llaç groc i els presos polítics seran algunes de les figures noves que apareixeran aquest Nadal com a caganers als pessebres de les cases catalanes. L'empresa gironina Caganer.com ha creat enguany les figures de Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn i Josep Rull, que se sumen a les que ja hi havia de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras.

El caganer inspirat en Jordi Turull

L'escultor de Caganer.com, Marc Alós, està convençut que el llaç groc "serà una peça d'èxit pel moment polític que estem vivint". Malgrat que la va començar a preparar a "mitjans d'estiu", tenia "l'esperança que tot quedés en un calaix", perquè significaria que la situació s'hauria resolt.

Dins de la cinquantena de figures que s'estrenen de cara a aquest Nadal, a un preu d'entre 6 i 16 euros, també hi ha les representacions del president de la Generalitat, Quim Torra; del president del Parlament, Roger Torrent, i del cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez.

El caganer d'Inés Arrimadas

Dins del món de la política, aquest Nadal també s'estrenen les figures de la cap de l'oposició al Parlament, Inés Arrimadas; del líder socialista Miquel Iceta o dels diputats d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián i Joan Tardà.

Polítics per satisfer les demandes de l'exterior

El Caganer.com també estrena tres figures de polítics internacionals: la primera ministra Theresa May, el president xinès Xi Jinping i el primer ministre japonès Shinzo Abe. Alòs assegura que les noves figures són per suplir les "mancances al mercat asiàtic".

De fet, el caganer és un element que cada vegada està més internacionalitzat i l'escultor ha assegurat que "a poc a poc" aquesta tradició "va guanyant terreny" arreu del món. Actualment, el mercat europeu i americà són els més potents, en el context internacional, però Marc Alòs ha apuntat que l'asiàtic ja comença a conèixer aquesta tradició catalana de posar una personalitat defecant al mig del pessebre.

Més enllà de la política, des de Caganer.com també han aprofitat per fer alguns homenatges a personalitats culturals que han mort recentment. Un exemple és Montserrat Caballé, que ja té la seva figura pròpia desprès que morís fa un mes. També el britànic David Bowie, que ja fa dos anys que va morir, té la seva figura.

Puigdemont, Trump i Obama, els caganers més venuts

En el món de la ficció, destaquen els personatges de cinema com Scream, E.T., Jack Sparrow i, seguint la nissaga d’Star Wars, Hans Solo, que acompanyarà el ja existent Chewbacca. Peces de museu com la Mona Lisa o la Venus de Milo també han cridat l’atenció de Caganer.com, que ha ampliat les figures de còmic amb el superheroi Thor, la Sirenita, el Mike de 'Monstruos S.A.' i Lisa i Marge Simpson.

El caganer Han Solo

En total, són prop d’una cinquantena de nous caganers de fang dissenyats i elaborats artesanalment al taller de Torroella de Montgrí. De tota manera, els caganers de polítics s'han convertit en els líders de vendes. Les figures de Carles Puigdemont, l'actual president dels Estats Units, Donald Trump o el seu predecessor, Barack Obama, segueixen liderant les vendes del taller del Baix Empordà. La figura de Messi també és un altre dels principals èxits de l'empresa, tot i que ja hi hagi 500 peces que formen la col·lecció de caganers.

stats