Estils 22/02/2021

Els restaurants enyoren la sobretaula

Els establiments adapten els dinars amb fórmules com el 'brunch', el menú degustació, el menú ràpid i el plat únic

5 min
Un restaurant ple de gent a l'hora de dinar

Dinar fora de casa s'ha convertit les últimes setmanes en una opció més àgil i informal, més pròxima al format dels brunch que no pas a aquelles llargues sobretaules que fèiem abans de la pandèmia. Amb les restriccions actuals, l'hostaleria ha hagut de renovar en certa manera la seva proposta i adaptar-se a uns horaris més europeus, que tenen com a tret de sortida les 13 hores. Aquest redisseny en els horaris ha provocat que molts propietaris de restaurants hagin replantejat les seves propostes per mantenir una oferta atractiva per als clients en una franja horària més curta. Als restaurants tradicionalment lligats als àpats llargs i pausats que segueixen oberts ara hi trobem versions abreujades de la seva aposta gastronòmica. Als establiments més populars hi triomfen les formules ràpides, de plat combinat o plat únic, així com els clàssic menús de migdia. Fem un repàs de les propostes que alguns restaurants de Barcelona s'han empescat per a aquests temps de pandèmia.

Un menú per a les limitacions horàries

Un dels primers a presentar nova proposta en el marc de les restriccions ha sigut el Lasarte, de Martín Berasategui, dins del Monument Hotel, que ha estrenat un menú de migdia. De la mà del xef Paolo Casagrande, la seva proposta està concebuda per a un temps limitat, "només mentre durin les limitacions horàries", diuen des de l'establiment. Es tracta d'una proposta pensada per a un espai de temps "més breu". Els responsables asseguren que "són temps que requereixen mesures excepcionals", i davant d'això el local suggereix de dimarts a dissabte una selecció d'aperitius i quatre plats, on el producte és "l'estrella". Tot i seguir oferint les seves creacions a la carta i el menú degustació per als que mengen més, Casagrande diu que amb aquesta nova proposta volen mantenir-se al costat dels seus clients.

Crema freda d'ostra, fruits de mar i algues del Lasarte.

Més 'brunch' entre setmana

A The Egg Lab Brunch han viscut un canvi de tendència en les últimes setmanes. Al local hi ofereixen des de fa temps un brunch que era molt més demanat el cap de setmana que els dies de cada dia. Però amb les restriccions aquesta tendència s'ha revertit, i segons expliquen, entre setmana a partir de les 13 hores ja tenen clients que els demanen el brunch. Molts comensals els han explicat que els agrada aquesta forma "ràpida" de dinar, una mena de plat combinat "saludable i que omple", segons diuen els clients. Tot i que els caps de setmana segueixen servint amb abundància aquesta opció, l'augment de clientela entre setmana que tria el brunch els ha aportat més ambient, cosa que abans no passava "tan sovint".

Una de les propostes de The Egg Lab Brunch.

La rapidesa saludable

Honest Greens és un exemple d'establiment que s'ha atrevit a fer dues noves obertures en plena pandèmia, sense por als horaris limitats, precisament perquè aposten per un servei ràpid. L'empresa acaba d’obrir dos nous restaurants a Barcelona (al carrer Tuset i al Pla de Palau), que se sumen al local que ja havia obert el 2018 a la rambla de Catalunya. La seva proposta es basa en la rapidesa: asseguren que entre que el client demana fins que arriba el seu àpat no passen més de deu minuts, una solució ben pensada per als temps que corren. A banda, destaquen que cada client pot fer el seu plat combinat sempre amb ingredients "saludables", una marca de la casa, ja que des de l'establiment volen tornar "a la cuina dels avis", que consideren més saludable.

Bolets salvatges i api caramel·litzat de l'Honest Green.

Menjar en mitja hora

El restaurant de cuina marinera del sud de l'Índia Little Andaman garanteix als seus comensals que poden menjar en mitja hora, "que és una cosa que es valora molt", segons diuen els seus responsables. L'establiment, que va néixer per acollir trobades afterwork i sopars informals, no tenia previst obrir als migdies però ha acabat reconvertit-se i oferint dinars com "un rellotge mil·limetrat". Sembla que els clients ho estan agraint, diuen, ja que han trobat una manera de tenir l'experiència d’anar a un restaurant gastronòmic on descobrir nous plats que és compatible amb el poc temps que tenim generalment entre setmana.

Un saltejat del Little Andaman.

Menú executiu en menys temps

La Terrassa de l'Hotel Duquesa de Cardona proposa un menú executiu de migdia de dimecres a divendres en l'horari que permeten les restriccions. La proposta, que canvia cada setmana, es basa en primers, segons i postres, en un menú calculat per ser servit en poc temps. Des de l'establiment expliquen que aquesta solució els ha permès mantenir la clientela durant les setmanes més dures de les restriccions i oferir al mateix temps el sol i les vistes de la seva terrassa a l'aire lliure. Igualment, al MiM Sitges ofereixen al migdia un menú executiu per als clients de l'hotel i també per a qui no s'hi allotja, pensat per tenir temps de degustar-lo també amb bones vistes i un ambient relaxat.

Una de les propostes de migdia del MiM Sitges.

Obrint menú de migdia

El restaurant Chickoa, l'aposta del xef Paco Pérez pel pollastre que va aterrar a la ciutat al novembre, ha començat amb el menú de migdia fa pocs dies. L'establiment tenia una carta pensada per compartir amb calma però ara han incorporat aquesta fórmula ràpida que es pot degustar de dilluns a divendres. Amb un entrant a triar, de segon ofereix el plat estrella –pollastre al carbó–, amb beguda i postres a un preu molt competitiu. Aquesta proposta respon a la seva necessitat d'adaptar-se al panorama actual marcat per les restriccions i és una solució que, segons detallen des del local, els comensals han celebrat amb una bona acollida, ja que el menú, per la seva rapidesa, és ara mateix una opció d'èxit. Els seus clients entre setmana són sobretot persones que treballen al barri de Sant Antoni.

Una proposta del Chickoa.

El triomf del plat únic

A l'establiment de cuina asiàtica Món Viêt també s'han adaptat a les restriccions, com molts altres establiments, amb una oferta d'entrega a domicili i per emportar que per als dinars comença a les 11.30 del matí. Des del local comenten que els ha sorprès la quantitat de comandes que reben a aquella hora. Tanmateix, han detectat que els clients que hi van a dinar al migdia el que més demanen són plats únics, que atipin i es puguin menjar ràpid, per exemple bowls o sopes que inclouen proteïnes i greixos saludables. Sigui quina sigui l'opció, en temps de pandèmia, la reinvenció està a l'ordre del dia.

Una sopa del Món Viêt.
Els dies que venen

Des d'abans de Nadal els restaurants van veure restringit l'horari en el qual podien obrir i oferir servei als seus clients. El Procicat va acordar que a partir del 21 de desembre es podien servir esmorzars entre les 7.30 i les 9.30 h i dinars entre les 13 i les 15.30 h, una mesura que es va ampliar fins a les 10.30 h al matí i a les 16.30 h a la tarda en l'última revisió del Procicat a principis de febrer, i que estarà vigent fins al 28 de febrer. Caldrà veure si aquest diumenge les limitacions es relaxen i els restaurants poden ampliar els horaris d'obertura.

stats