Estils 04/06/2021

Ells també porten barret (més informal i per a qualsevol ocasió)

Després d'anys d'omnipresència de la gorra en els homes joves i no tant joves, les noves generacions recuperen aquest complement

5 min
Diversos models de barret a la barreteria Obach del carrer del Call

BARCELONAEncara que semblin difícils de trobar, hi ha coincidències entre noms tan dispars com els d'Indiana Jones, Lebron James, J Balvin, Robin Hood, Willy Wonka i Winston Churchill. Tots ells han compartit un sentiment comú: l'amor pel barret. Icònica i històrica, tan sols cal baixar al carrer per adonar-se que aquesta peça pensada per tapar el cap i resguardar-lo de sol i fred no viu el seu millor moment com a tendència masculina. El barret ha sobreviscut reinventant-se al llarg dels anys, però fa temps que ha deixat de ser hegemònic, sobretot si ho comparem amb els segles XIX i part del XX, quan la majoria d'homes en portaven. Encara que s'hagi substituït pel seu succedani més modern i pràctic, la gorra, el simbolisme que l'acompanya i la persistència en el temps mantenen el barret com el complement més diferent que un pugui tenir al vestuari.

Tot i que n'hem de buscar l'origen a l'antiga Grècia i que fos molt popular en època romana, el barret va convertir-se en una peça habitual, i exclusivament masculina, a partir del segle XV, entorn de la cort del rei Lluís XI de França. Per anar a buscar els referents més pròxims als models que han arribat fins avui al mercat, cal remuntar-se al XIX, quan John Etherington va crear el famós barret de copa. Poc després arribaria el torn del clàssic bombí, dissenyat per Thomas Bowler el 1849. El barret era llavors una peça absolutament comuna, tant per a homes com per a dones, lligada a diverses característiques més enllà de la simple protecció capil·lar: poder, reverència, majestuositat i respecte. Que un home en porti avui dia segueix sent un sinònim d'elegància i, fins a cert punt, de certa distinció social, però hi ha una part del simbolisme que s'ha perdut, cosa que no ha passat amb el vocabulari popular: l'expressió "treure's el barret" segueix ben viva com a senyal d'aprovació i reafirmació. No és l'única, ja que el fet de ser l'element que tapa l'extremitat superior del cos també el converteix en una representació del valor que té aconseguir una fita. Per exemple, el recordat músic veneçolà Ali Primera cantava que "el poble té el cel per barret": és a dir, que podrà fer el que vulgui si s'ho proposa.

Pol Obach, quarta generació de barreters.

A la Barreteria Obach, una casa pràcticament centenària i una institució del Barri Gòtic de Barcelona, han vist passar quatre generacions de clients. Al seu històric establiment, al carrer del Call, han pogut comprovar de primera mà com el barret ha passat de ser protagonista a cada vegada menys habitual: "En els últims temps ha anat a la baixa, en contraposició amb l'augment de la gorra, un complement que va més en concordança amb la manera de vestir de la gent i que és més còmoda i pràctica: la pots rebregar i posar a la motxilla i és fàcil de guardar i transportar. En canvi el barret té el hàndicap que sovint no saps on deixar-lo", explica Pol Obach, besnet del fundador de la barreteria. Arribats al 2021, el barret masculí –no tant el femení– és sinònim d'algú que, generalment, es vol deixar veure, no vol passar del tot desapercebut. És el que explica Vinyet Escobar, dissenyadora de vestuari de sèries com Quien a hierro mata i Vida perfecta: "Per caracteritzar algú, és un bon complement per mostrar una persona que vulgui cridar una mica l'atenció, ja que no se'n veuen tants com abans pel carrer".

Esperança en els joves

La bona notícia és que tal com estan evolucionant les noves generacions s'està obrint una porta que pot permetre la tornada del barret als carrers: "Els que ara tenen entre cinquanta i setanta anys van renegar-ne, perquè el veien com un complement antiquat que portaven els seus avis i els seus pares. En canvi, els joves d'ara ja no tenen tantes manies, sembla que a poc a poc comença a colar-se entre les últimes tendències", explica Obach, que destaca dos tipus de clients entre els compradors més habituals: els que comencen a notar que va faltant cabell i els que prenen consciència dels problemes dermatològics derivats del sol. Ara ve l'estiu i és un dels moments en què, encara que sigui obeint a raons estrictament mèdiques, és beneficiós portar barret. Per als experts de la Barreteria Obach, en aquesta època de l'any és ideal un model còmode, subjecte i sense estrènyer, que sigui ben fresc. El barret conegut com a panamà és la gran estrella d'aquests mesos, juntament amb el conegut com a barret de pescador, el preferit dels més joves.

Un parell de barrets.

Tot i que encara hi ha força gent que el que busca d'un barret és que sigui un símbol de distinció i elegància –d'aquí l'èxit dels models d'alta qualitat–, cada vegada és més habitual que el client busqui funcionalitat. En aquest sentit, cal anar acabant amb el tòpic que només pots portar barret si vesteixes de manera distingida. Si fa vint anys era impensable que algú el combinés amb pantalons curts i xancletes, ara es veu normal. El que també marca molt, i són especialment demanats, són els barrets que han portat estrelles de la música i del cinema, sectors fonamentals que han fet que aquest complement formi part de la imatgeria popular. El bombí de Charlot i de La taronja mecànica, el Fedora d'Indiana Jones i Leonard Cohen o el barret conegut com a boss of the plains dels cowboys en són alguns exemples. En un moment en què cal rebuscar pels carrers per trobar barrets masculins, sempre ens queden els del cinema: "Quan decideixes un vestuari concret per a una pel·lícula penses en el que pots aportar i en ajudar l'espectador a determinar com és el personatge. El barret ens serveix en aquests tipus de casos, perquè si porta una boina o un barret de pescador ens donarà pistes, per exemple, de la seva procedència", explica Vinyet Escobar.

Un altre tòpic que s'ha anat diluint és el d'un barret per a cada ocasió. Com no podia ser d'una altra manera, no es porta el mateix el barret el dia que se surt a caminar per la muntanya que quan tens una celebració, però ara ja no s'és tan estricte com abans, quan estava molt marcat quin havies de portar amb trajo o per anar a treballar. L'important és que sigui un bon barret, ja que d'aquests complements se'n poden trobar en botigues no especialitzades a preus molt baixos. No són gaire recomanables, perquè normalment el preu va associat a la qualitat: "Un de barat pot tenir repercussions en la pell, com qualsevol altre producte que no és bo", explica Pol Obach. De barrets de qualitat se'n poden comprar per uns 85 euros. Ara, ser el més elegant del barri no té preu.

El panamà.
El canotier.
El Trilby.
Alguns dels models més populars
  • Panamà Conegut com el Panamà, paradoxalment és originari de l'Equador. El nom no descriu una forma concreta, sinó que serveix per englobar tots els barrets teixits a partir de palla de palmera.
  • Trilby Barret d'ala curta que ha aconseguit estar de moda durant més de cent anys. El preferit de gàngsters i detectius, però també de Michael Jackson i Rihanna. Especialment recomanats els de la firma italiana Borsalino.
  • Barret de pescador Està especialment de moda entre les noves generacions. Molt associat a la comoditat i practicitat i a una manera de vestir més esportiva.
  • Canotier Clàssics d'entre els clàssics. D'origen militar, va començar a produir-se a França al segle XIX i encara avui sembla ideal per portar a l'estiu. Pels qui no els soni el nom: és el barret que lluïa Buster Keaton.
stats