Natura

Ha arribat el moment d'ocupar-se de les plantes

Quan apareix el fred els habitants verds del nostre jardí o terrassa necessiten certes cures per arribar bé a la primavera

4 min
La tardor és el moment de preparar com serà la primavera per les nostres plantes

BARCELONAPensaments, hortènsies, hibiscos o dàlies, les flors de tardor. Ara que l'estiu és un record cada cop més llunyà, entrem en un moment clau perquè les nostres plantes es recuperin definitivament dels mesos de calor. Volem tenir una primavera ben florida? Doncs hi ha processos que cal començar aquestes setmanes. Això és el que els passa a les nostres plantes durant la tardor.

Calor a l'estiu

Aplicant l'economia de guerra

Per entendre on som ara cal remuntar-se al que passa a l'estiu, quan entrem en unes condicions que no són gens ideals per a les plantes de la terrassa o el jardí. Són mesos especialment durs i complicats per a elles, ja que pateixen molt més que durant la resta d'estacions, especialment a causa de l'augment i l'excés de temperatura. A més, i sempre que no se'n faci una cura diària amb el reg, tendeixen a patir estrès hídric. Perquè ho passin millor, a banda que cal ser generosos regant durant l'estiu, caldrà que prèviament hàgim treballat les cures durant la primavera, ja que quan arriba la calor patiran més o menys segons l'atenció que els hàgim dedicat abans.

Tècnicament el que els passa a les nostres plantes és que quan noten una calor més o menys pronunciada aturen tota l'activitat de manera força dràstica, deixant els processos vitals sota mínims. "És com si l'estómac d'una planta, que és per on respira i transpira, es tanqués. Les arrels deixen de xuclar aigua", explica el jardiner Miquel Àngel Sánchez. Dit d'una altra manera: els habitants del nostre jardí o terrassa apliquen una estricta economia de guerra per sobreviure a l'estiu.

Benvingut, fred

Moment de potenciar les arrels

Per saber què necessita cada una de les nostres plantes durant la tardor, cal diferenciar entre la meteorologia de principis i finals de l'estació. El temps ha anat variant respecte als últims vint anys: avui dia els estius tendeixen a allargar-se i el fred arriba més tard. Tots aquests canvis han afectat les plantes i els seus calendaris. Per exemple, si fa uns anys la poda d'arbustos es feia en plena tardor, ara es fa molt més a les acaballes.

La tardor és el moment que cal fer l'última poda de l'any de totes aquelles plantes ornamentals en tanques vegetals, de les arrodonides i de les que tenen taques. Hem de tenir clar que l'objectiu d'aquesta estació, pel que fa a la feina del jardí o terrassa, és fer net de cara a preparar l'hivern i la tan anhelada primavera. Aquestes setmanes és molt necessari adobar les plantes perquè les seves arrels es reforcin: "La recomanació és assortir-les d'un adob ric en potassi, ja que afavoreix que les arrels creixin amb més vigorositat", explica Sánchez. La tardor és l'època de l'any en què la terra està més calenta, perquè ha rebut tota la insolació de l'estiu. La temperatura ajuda les arrels en el creixement i l'adob potencia decisivament les arrels perquè es preparin per al que queda d'any.

Una fulla de plàtan al Montseny.

La fulla de tardor

La defunció de la clorofil·la, el color de l'estació

La tardor és l'època en què les fulles canvien de color i cauen. Els arbres agafen diverses tonalitats i colors, i això passa perquè la clorofil·la es mor, un procés que es dona quan les temperatures baixen. Els altres pigments que té la planta són els que surten quan la clorofil·la desapareix, i són els que donen el color tan típic de tardor a les fulles. Tot i que estem acostumats a veure aquest procés i tot i que generalment en aquesta estació les plantes pateixen, hi ha espècies d'arbres, com el liquidàmbar, als quals beneficia l'arribada, de cop, del fred.

Temps canviant

Canvi climàtic i condicions inesperades

Les plantes que són de naturalesa caduca ja no perden la fulla. És un dels fenòmens que es poden explicar a través del canvi climàtic que vivim a tot el planeta. Si ens fixem en l'exemple de la troanella, una planta molt típica de les terrasses de Barcelona, estan aguantant la fulla verda amb força a la tardor, fet inèdit fins ara.

La gent que té la sort de tenir fruiters a prop deu haver pogut observar que alguna tardor massa calorosa deixen anar la fulla per després tornar a florir abans de l'hivern. La falta de fred en aquesta estació provoca que els arbres s'autoenganyin a si mateixos: s'adonen que hi ha bona temperatura, com si s'haguessin saltat l'hivern, i comencen processos típics de la primavera. Aquest fet pot fer que un cop han florit més aviat del que tocaria, vingui una fredorada i els mati.

Aquest és un dels efectes més negatius de tenir tardors variants, però també n'hi ha algun de positiu: podem avançar l'imprescindible reencebament de la gespa, que vol dir retirar la gespa seca, escarificar-la i tirar-hi enceball. Abans aquest procés es feia sempre durant la primavera, però ara la gespa pot quedar preparada abans de l'hivern.

Planta d'interior

Fora de la calefacció

El gran enemic de les plantes d'interior quan s'apropa el fred són els sistemes de calefacció. Els afecten especialment perquè augmenten la temperatura de la casa on viuen i ressequen l'ambient. Això fa que les plantes, per si mateixes, transpirin més aigua i necessitin més reg. El que hem de fer és apartar-les del focus de calor, és a dir, dels radiadors. Fent aquesta operació tan simple aconseguirem que pateixin molt menys. És una acció que has de pensar sempre que tinguis plantes d'interior: si engegues la calefacció hauràs de moure el ficus que quedava tan bé sobre el radiador.

És recomanable situar juntes les plantes d’interior, ja que en grup creixen millor.
El jardiner Miquel Àngel Sánchez enumera quatre punts clau per mantenir un bon jardí i una bona terrassa durant la tardor
  • 1. Cal adobar les plantes amb adob ric en potassi, les clàssiques boletes que posem a la terra. Tot i que també se'n pot fer servir d'ecològic, l'especialista creu que la millor manera que les plantes assimilin el potassi és amb adob químic.
  • 2. En el cas de les terrasses, hem d'apostar per la flor de temporada. A l'estiu podem tenir adonis, i en canvi a la tardor ens hauríem de decantar per pensaments o ciclàmens.
  • 3. Si es té jardí, cal aprofitar una tardor que no sigui gaire freda per reencebar la gespa, fer una última neteja de les males herbes perquè no quedin llavors a terra i deixar-ho tot ben polit.
  • 4. Cal podar i deixar les tanques preparades, però no és el mateix podar que retallar. "Una morera la podes, perquè li treus molt brancatge i s'evita que creixi massa. En canvi un llorer el retalles", diu el jardiner. La tardor és l'època de fer totes dues coses, així s'ajuda les plantes perquè estiguin preparades per créixer quan millorin les condicions.
stats