Estils 22/04/2021

Teresa Helbig: somnis d’alta costura

La dissenyadora catalana celebra els 25 anys com a firma i amplia el seu llegat d’empoderament femení al món infantil

Maria Almenar
5 min
La dissenyadora Teresa Helbig al seu 'showroom' a Barcelona

BarcelonaQui somia, projecta. Per tant, ja té mig camí fet, independentment dels temps que corrin. De petita, Teresa Helbig s’imaginava un món idíl·lic governat per la bellesa. I ho feia a través de clàssics del cinema: “Recordo el meu dia a dia a l’escola de monges com una realitat lletja i monòtona, i quan veia pel·lícules m’evadia d’allò que no m’agradava”, recorda. Montgomery Clift, Bette Davis o Lauren Bacall van forjar de forma latent un imaginari glamurós en forma de decorats esplèndids, vestits fantasiosos i diàlegs punyents. “Eren intèrprets que venerava perquè em semblaven potents. I elles tenien caràcter, no eren unes bledes”, diu.

Dins d’aquesta visió hollywoodiana va créixer Teresa Helbig, envoltada de teixits, agulles i retalls al taller de costura de la seva mare, Teresa Blasco, modista de professió, amant del perfeccionisme i pilar fonamental de la trajectòria de la dissenyadora barcelonina. “Em veia somiadora, però em va ensenyar a tocar de peus a terra, a través de l’esforç, la fortalesa i la independència”, explica. D’aquí van néixer els primer prototips: “La meva mare em feia uns vestits increïbles per recrear els meus personatges de ficció i, de mica en mica, em va encomanar l’esperit per la costura”.

Els nous dissenys de Petit Helbig per a nenes de 4 a 12 anys
Una camisa amb detalls brodats de jirafa, la mascota de la marca

Del treball conjunt entre mare i filla van sorgir les bases del savoir faire de Teresa Helbig: l’exquisidesa artesana i la passió pel detall. Més tard, vindria el vestit que la marcaria professionalment: un model de 800 plomes cosides a mà que va lluir en una boda i va causar autèntic furor. D’uns inicis com aparadorista, la jove Helbig va saber reconduir la seva creativitat cap al món de l’alta costura treballant colze a colze amb la matriarca. L’agulla es duu als gens: “Ho portem a les venes i he tingut la sort de comptar amb totes les eines per poder complir els meus somnis”, diu.

La bellesa com a motor

Com a marca, Teresa Helbig va néixer l’any 1996 a Barcelona. D’això ja fa 25 anys. El món de la moda es reconverteix constantment i experimenta canvis accelerats, però aquesta rapidesa contrasta frontalment amb la manera de fer de la firma homònima. Tot es cuina a foc lent a l’atelier, situat al bell mig de l’Eixample, on cada peça de la col·lecció és el resultat final d’un llarg procés marcat per l’assaig i l’experimentació. “Continuo deixant-m'hi la pell perquè tot el que surti del nostre laboratori sigui impecable”, reafirma Teresa, que juntament amb la seva mare i una desena de talentoses cosidores vetllen perquè l’ADN es mantingui intacte: peces joia fetes a mà, elaborades amb tècniques ancestrals que combinen tradició amb noves tecnologies i destaquen pel seu eclecticisme, elegància i minuciositat. “Ara experimentem més que mai, ja no ens espanta res”, recalca Teresa. D’aquí han sorgit mescles potents com la pell amb el metacrilat o el tul amb les cordes. “El meu equip no accepta un no com a resposta. Provem i provem fins que ho aconseguim”, afegeix.

De fet, quan la firma ha assolit al llarg dels anys tants reconeixements, dins i fora de la passarel·la madrilenya, que enalteixen la bellesa de les creacions, costa de creure que en aquesta fàbrica dels somnis es puguin fer xurros: “Clar que hem fet experiments fallits, però mai surten a la llum. Es moren i els donem sepultura”, comenta rient. La perfecció no existeix de portes endins, però tot del que surt del laboratori Helbig fa embadalir.

Un vestit Helbig es fa notar

La silueta medusa, el conjunt sastre d’estampat arlequí, el vestit de cartes... Tot i que Teresa Helbig ha immortalitzat icones, trobar un vestit que resumeixi una trajectòria és una tasca impossible per a la dissenyadora barcelonina, perquè cada creació és única i apel·la al que en màrqueting es diu efecte wow: emoció i sorpresa. El que sí que assegura, i no només ho diu ella sinó també les seves clientes, és que els vestits Helbig no passen mai desapercebuts. “Tampoc les dones que els llueixen”, afegeix. Per això, Teresa Helbig entén la moda com un gest cultural i social, a través de peces femenines d’esperit romàntic però amb ànima rebel, que atorguen confiança i seguretat a la dona que els porta. Poder, en definitiva, com les admirades actrius de Hollywood. “Sempre passen coses quan dus un Helbig perquè desprens magnetisme”.

La dissenyadora Teresa Helbig al nou espai Petite Helbig Studio situat a Barcelona

Teresa Helbig també vol recollir les anècdotes viscudes per les dues generacions de clientes que ha empoderat a través de la roba: “Tenim històries fantàstiques per explicar”. Al marge de les tendències actuals, les seves creacions estan pensades perquè perdurin. “Un Helbig és també un vestit per ara i per sempre, pels segles dels segles. Amén”, bromeja. A banda de les clientes anònimes, la firma s’ha guanyat admiradores d’arreu del món: el seguici de les Helbig Gang l’integren noms de l’star system espanyol com Macarena Gómez o Úrsula Corberó, passant per la reina Letícia o artistes com Taylor Swift, Halle Berry o Gwen Stefani, entre d’altres.

Noves vies d’expansió

Vestits nupcials, complements, uniformes d’Iberia, perfums, comercialització see now, buy now, punts de venda internacionals, espais efímers a Los Angeles, París o Londres... i fins i tot fashion films, quan el sector encara no li veia tirada. Teresa Helbig s’ha atrevit amb tot: “Ara m’agradaria fer un llargmetratge que reflecteixi els nostres valors”. L’aventura continua perquè no hi falta la vocació. “La meva mare i jo mai hem deixat de fer el que ens apassiona. És la nostra vida”, diu. I en aquest fil a l’agulla constant, Teresa Helbig acaba d’estrenar un nou showroom a Madrid que compaginarà amb el de Barcelona, que es manté actiu. “Les clientes ja m’esperen”, diu somrient. Tot i que han passat 25 anys, la dissenyadora manté la mirada curiosa, el frenesí creador i l’obsessió per la bellesa que ha sabut construir a través d’una exitosa trajectòria al món de la moda. Ho dèiem al principi: la clau té a veure amb les il·lusions. “Somiar és la llavor necessària per construir noves narratives. El que projectes avui, creixerà l’endemà”, conclou.

Moda per a les futures líders

La Zinash, la filla de set anys de Teresa Helbig, representa la nova generació de la família i té les seves aspiracions: “Vol ser cuinera o bé presidenta del Govern, perquè li interessa la política”, explica la mare. Ella és la raó de l’últim projecte sorgit en ple confinament: Petite Helbig. Una marca prêt-à-porter infantil que s’inspira en l’univers Helbig per transmetre aquesta essència genuïna de ben petites. “Volem vestir les nenes que lideraran el futur amb roba que integri valors com l’artesania, la singularitat i el poder femení”, diu la creadora barcelonina, que veu en la seva descendent aquest esperit global, digital, sense barreres ni prejudicis que caracteritza la nova generació. Les peces, que vesteixen nenes d’entre 4 i 12 anys, segueixen una dinàmica diferent: són propostes d’edició limitada que també es fabriquen a Barcelona, sota els mateixos paràmetres de disseny i qualitat, però en petites produccions. “Una bona peça té un recorregut de tres anys i després es pot heretar entre familiars o guardar-la per quan la nena sigui mare”, diu Teresa. La nova col·lecció es pot adquirir online o al recent Petite Helbig Studio. Un espai oníric, situat a sobre de l’atelier de Teresa Helbig, que reuneix la vestimenta de les futures líders. Sobre els somnis de la Zinash, la mare ho té clar: “Ella serà lliure de decidir el que vulgui ser”.

 

Alguns vestits de la nova col·lecció inspirats en l'univers de la dona adulta
stats