Estils 21/11/2014

Així queda el repartiment milionari de l'herència de la duquessa d'Alba

L'herència es va repartir el juliol del 2011 en una notaria de Madrid per tal que cap dels sis fills de la duquessa mostrés oposició al casament de l'aristòcrata amb Alfonso Díez

Efe
4 min
Palau de Liria, a Madrid. Una de les propietats de la Casa d'Alba repartides arreu de l'Estat  / REUTERS

MadridTres mesos abans del seu matrimoni amb l'exfuncionari Alfonso Díez Carabantes, el 5 d'octubre de 2011, Cayetana Fitz-James Stuart, XVIII duquessa d'Alba, va signar davant notari a Madrid el repartiment entre els seus sis fills de la major part de la seva herència, valorada en uns 3.000 milions d'euros. Alfonso Díez, de 64 anys i que va iniciar la relació amb l'aristòcrata el 2008, havia signat el febrer del 2011 les seves capitulacions matrimonials, que incloïen un total de quinze clàusules per les quals renunciava a "qualsevol títol, dret o honor que li pogués correspondre fruit del seu matrimoni".

Però aquelles capitulacions, fetes a instàncies del mateix Díez, segons va explicar la duquessa a la cadena Cope, no semblaven suficients als fills de la duquessa, que el 4 de juliol del 2011 els va reunir a tots sis en una notaria de Madrid per repartir anticipadament bona part del seu patrimoni personal per tal que no mostressin cap oposició al que seria el tercer casament de l'aristòcrata. Aquest repartiment de l'herència en vida de la duquessa es va executar en concepte de donació escripturada. Per aquest motiu, els seus fills es van convertir en titulars registrals dels seus béns, mentre que la duquessa els seguiria administrant com a gerent i gaudint-ne com a usufructuària.

El patrimoni de la Casa d'Alba està valorat en uns 3.000 milions d'euros, segons estimacions de la revista 'Forbes', entre palaus, castells, terrenys agrícoles, valors borsaris, obres d'art i joies. La part principal d'aquest patrimoni la dirigeix la Fundació Casa d'Alba, creada el 1975 i a la qual pertanyen els palaus de Liria (a Madrid), Las Dueñas (a Sevilla) i Monterrey (a Salamanca); el castell d'Alba de Tormes (a Àvila); els quatre castells que tenen a Galícia, i el panteó familiar al monestir de la Immaculada de Loeches (Madrid), entre altres béns de menys valor.

Però no tot el patrimoni de la duquessa d'Alba és de la Casa d'Alba. Segons explica l'agència Efe, el patrimoni personal de la duquessa –inclòs en aquests més de 3.000 milions– ascendiria a uns 1.000 milions d'euros. Una quantitat que l'aristòcrata hauria dividit en tres parts iguals: la legítima, la de millora i la de lliure disposició.

Segons el repartiment fet a Madrid, cada fill heretarà uns 55,5 milions d'euros de la legítima i una quantitat idèntica de la part corresponent a la millora. Però la part de lliure disposició, la duquessa podria repartir-la lliurement. És a dir, llegar-la a associacions benèfiques o, per exemple, al seu vidu, 24 anys més jove que ella.

L'hereu: Carlos

Segons l'acord aconseguit davant notari, la Fundació Casa d'Alba passarà al primogènit i hereu, Carlos Fitz-James Stuart –actualment duc de Huéscar–, que tindrà la responsabilitat de preservar el llegat històric. Serà ell qui hereti la majoria de la cinquantena de títols nobiliaris de la casa, entre ells el de duc d'Alba, de Berwick, de Llíria i Xèrica, i també rebrà finques rústiques com Carpio, un dels latifundis més extensos de Còrdova.

El fill de l'hereu: Fernando

Al primogènit de Carlos, Fernando Fitz-James Stuart i Solís, el nét més gran de la duquessa i hereu del ducat, li correspon el palau de Las Dueñas de Sevilla, perquè és tradició familiar que aquest emblemàtic palau recaigui sempre en el futur duc d'Alba i no en el que ja ho és.

Alfonso

Alfonso Martínez de Irujo i Fitz-James Stuart (22 d'octubre de 1950), duc d'Aliaga, és l'encarregat, al costat del seu germà gran, de les finances de la Casa d'Alba. En el repartiment va rebre diverses parcel·les rústiques i la finca de l'antic castell del Tejado de Calzada de Don Diego, a Salamanca. Alfonso va aprofitar aquella trobada davant de notari per reclamar-li a la seva mare set títols nobiliaris, entre ells, el ducat d'Híjar, els comtats de Guimerà, de Ribadeo, d'Aranda i el de Palma del Río, tres d'ells amb grandesa d'Espanya. Aquella petició tenia la seva base històrica. L'avi de la duquessa d'Alba, Alfonso de Silva i Fernández de Córdoba, duc d'Híjar, va deixar per escrit el seu desig que els títols provinents de la casa d'Híjar anessin a parar al seu nét Alfonso.

Jacobo

Jacobo Fitz-James Stuart i Martínez de Irujo (15 de juliol de 1954), comte de Siruela, va rebre diverses finques rústiques.

Fernando

Fernando Martínez de Irujo i Fitz-James Stuart (11 de juliol de 1959), l'únic fill solter de la duquessa d'Alba, i marquès de San Vicente del Barco, va heretar la mansió de Las Cañas, a Marbella. També propietats agrícoles.

Cayetano

Cayetano Martínez de Irujo i Fitz-James Stuart (4 d'abril de 1963), comte de Salvatierra, es quedarà amb el palau d'Arbaizenea, a Sant Sebastià, i la finca de Las Arroyuelas, un gran latifundi de Sevilla. A més va rebre el ducat d'Arjona.

Eugenia

Eugenia Martínez de Irujo i Fitz-James Stuart (26 de novembre de 1968), duquessa de Montoro, va rebre la mansió d'Eivissa on estiuejava la duquessa d'Alba, Sa Aufabaguera. L'única filla de la duquessa, però, ja havia rebut la finca de La Pizana, un latifundi de Sevilla que la seva mare li va regalar quan es va casar amb el torero Francisco Rivera.

Amb tot, una de les grans incògnites actuals és saber què haurà decidit fer la duquessa d'Alba amb la part de l'herència que quedava com a lliure disposició. Un 'misteri' que d'aquí poc es podrà conèixer de la mà de moltes publicacions i, potser, per boca d'algunes de les organitzacions benèfiques amb les quals Cayetana d'Alba tenia tracte habitual i de les quals havia estat benefactora.

stats