Ara Estiu 11/08/2021

Alineacions de fitxes tot jugant amb els colors d’un semàfor

Traffic Lights, un curiós joc d’alineació més addictiu que el tres en ratlla i amb una bonica estratègia guanyadora

Oriol Comas i Coma / Jordi Deulofeu i Piquet
2 min
Traffic lights

No és exagerat afirmar que els jocs d’alineació, on l’objectiu és situar tres fitxes o més en línia recta, són un tipus de jocs dels més antics, dels que més jocs diferents han generat i que segueixen produint, avui, enginyoses versions. Així, del tres en ratlla alQuarto, passant pel Tic-tac-toe, el marro o el Connecta 4, trobem una llista quasi interminable de jocs d’alineació.

Avui presentem Traffic Lights, un joc per a dos jugadors a què jugarem en un tauler 5x5, on funciona igual de bé que en els seus taulers originals: un 3x3 i un 3x4. Un petit joc d’estratègia, ràpid, senzill d’aprendre i no tant de guanyar, que a banda del tauler només necessita fitxes de tres colors (vermelles, grogues i verdes). L’objectiu per guanyar és col·locar tres fitxes del mateix color seguides i en línia recta.

Cada jugador, al seu torn, situa una fitxa al tauler: vermella, si la casella és buida; groga, si a la casella hi ha una fitxa vermella, que es retira, i verda, si n’hi havia una de groga, que es retira. Quan n’hi ha una de verda ja no es pot tocar. Observeu que els dos jugadors disposen de tantes fitxes dels tres colors com necessitin.

Com que les fitxes no cal moure-les, també podeu jugar-hi amb llapis i paper. Si la casella és buida, hi dibuixeu un quadrat. Si hi ha un quadrat, hi dibuixeu un triangle a dins, i si ja teniu aquesta figura, ratllareu el seu interior.

Aquells que sou experts en aquesta tipologia de jocs, no trigareu molt a descobrir com es pot guanyar. És el moment d’introduir una variant: ara, a més d’un 5x5, disposeu d’un 5x1 afegit (el tauler serà 5x6). S’hi juga igual, i l’objectiu és el mateix, però s’afegeix un moviment: en lloc de posar-hi fitxa es mou la tira d’1x5 -amb les fitxes que contenia- i es col·loca enganxada a un altre costat del 5x5. Ara, les coses ja no són tan fàcils!

stats