Ara Estiu 27/07/2017

L’aventura de viatjar amb nens

Des de passar uns dies als Pirineus fins a anar de ruta per Austràlia: tres famílies comparteixen la seva experiència viatjant amb els fills petits

Laura Saula
5 min
La família de la Jana i l'Èlia a les Cameron Highlands, a Malàisia

Amb només tres i cinc anys, la Jana i l’Èlia ja han trepitjat les denses selves de Cambodja, han nedat pels mars coral·lins d’Indonèsia, s’han sorprès amb els gratacels de Singapur i s’han divertit observant els cangurs a l’outback australià. De fet, pràcticament des que van néixer, els seus pares les porten de viatge per tot el món quan en tenen ocasió, i amb pocs anys ja poden sumar a la seva llista destinacions tan exòtiques com la Xina, el Vietnam, els Emirats Àrabs Units, Tailàndia i els Estats Units.

L’últim gran viatge familiar el van iniciar a finals d’any gràcies a una excedència de feina, fet que els va permetre recórrer durant tres mesos el Sud-est Asiàtic i Austràlia. “Qualsevol d’aquests països és apte per viatjar amb les nenes, no hem tingut cap problema enlloc”, assegura Arian Tarbal, el pare aventurer. Probablement el fet que l’Arian ja viatgés de petit amb els seus pares i que treballi com a coordinador del portal de promoció de salut de la infància a l’Hospital Sant Joan de Déu li ha permès ser conscient d’alguns punts clau a l’hora de veure el món amb la canalla. “El més essencial és la salut. Sempre viatgem amb assegurança de viatge i abans de marxar comentem els detalls de la sortida al pediatre”, explica l’Arian.

La família de la Jana i l'Èlia a Ulurú, al centre d'Austràlia

En aquest sentit, analitzar quines malalties tropicals existeixen en cada zona geogràfica i, un cop al destí, seguir les mesures bàsiques d’higiene i seguretat alimentària és fonamental per tenir un viatge sense sobresalts. “És tan simple com utilitzar el sentit comú”, resumeix el pare, que opina que la manera de viatjar amb els nens va molt relacionada amb el model de criança de cada família. “Hi ha pares que són molt protectors i no s’atreveixen ni a sortir a sopar fora, però per a mi portar-les a altres països és una manera de fer i de viure”. Esclar que no tot és de color rosa. També hi ha moments en què poden sorgir dificultats, com quan l’Èlia va patir una tortícolis molt forta acompanyada d’algun vòmit quan eren al centre d’Austràlia. “Aquell dia ens vam espantar una mica”, reconeix el pare, que explica que va estar en tot moment en contacte amb el pediatre.

Vigilar amb l’alimentació

De fet, no cal anar gaire lluny per patir un ensurt d’aquest tipus. En una altra família, l’Adrià, un nen de gairebé un any i mig, es va intoxicar amb el menjar del bufet d’un hotel a Mallorca. Aquest daltabaix el va portar a estar ingressat quatre dies en un hospital de l’illa. Un ensurt, però, que no ha frenat els seus pares a l’hora de fer aquest agost el seu primer gran viatge: Dubai i l’illa Maurici. “Diuen que allà l’aigua és potable, però n’hi donaré sempre d’ampolla i el menjar me l’enduré de casa”, explica Diasnina Campos, mare del nen. Els fòrums d’internet són una de les fonts d’informació que Campos consulta a l’hora d’escollir la millor destinació. “Sobre Dubai es diu que, tot i la calor, en realitat et passes el dia tancat en llocs amb aire condicionat i sempre et desplaces en taxi”, resumeix. En canvi, el que sí que li preocupa són les llargues hores de viatge en avió. “Se l’ha d’anar distraient tota l’estona i intentar que dormi, perquè si no plora i molesta els altres passatgers”, comenta. Per aquest motiu, creu que la millor manera de viatjar amb la canalla és en cotxe o en caravana. “És increïble, però en molts llocs és impossible trobar un establiment que disposi d’un lloc per poder canviar els bolquers”. Aquest punt, sumat al volum de la maleta del nadó, on s’hi ha de posar des del menjar fins als productes d’higiene o les joguines, fa que l’opció de vehicle propi sigui el més recomanat. D’altra banda, la mare creu que el nen necessita fer activitats més enllà del turisme, com ara jugar amb la sorra de la platja, banyar-se i experimentar amb el que l’envolta.

La família de l'Adrià durant el seu viatge a Mallorca

No tots els pares aposten per viatjar amb els nens durant les vacances. O com a mínim, no mentre els fills siguin massa petits. “Vam anar deu dies a Menorca quan la Laia tenia deu mesos i des d’aleshores només hem anat als Pirineus”, explica Gemma Cayuela. Aquesta mare de família recorda que l’experiència va ser molt estressant, sobretot perquè van anar fins a l’illa en vaixell. “Eren massa hores i no sabíem com omplir-les. Quan els nens són tan petits no s’entretenen amb res i estan incòmodes”, recorda. Aquest viatge va fer que la Laia trenqués amb la seva rutina i li va costar uns quants dies deixar d’estar irritable. “Estava en un apartament que no coneixia, en un bressol que no era el seu i dormia malament”.

Visitar llocs propers

Després d’aquesta primera experiència, la família ha anat a passar els últims estius en una casa als Pirineus. “A la Laia li és igual estar als Alps o al llac de Sant Maurici, perquè en els dos llocs es fixarà en les floretes, les pedres i els caragols”, assegura la Gemma. Ara que la nena ja farà tres anys, els pares han decidit anar a passar uns dies a Pals, però de moment no creuen convenient marxar gaire més lluny. “Encara no és gaire conscient del que veu i nosaltres ens estressem. En canvi, quan creixi una mica més ja ho podrà recordar tot i ho assaborirà més”, conclou.

Per la seva banda, Arian Tarbal considera que, si bé és cert que les seves filles no recordaran molts dels viatges que han viscut, “sí que tindran la percepció que el món és molt gran i que hi ha moltes persones diferents, així com menjars, idiomes, paisatges i animals que no es troben a casa”. Per a aquest pare, el fet de conviure tota la família les 24 del dia compartint experiències “no té preu”. Sigui com sigui, els experts de l’agència Viaja Con tu Família apunten que quan es viatja amb nens s’ha de planificar una ruta que tingui un ritme més tranquil. La seva principal recomanació és deixar dies lliures per descansar i que la mainada tingui temps per jugar i descobrir l’entorn de manera relaxada.

Els viatges aeris amb nens són una de les principals preocupacions dels pares que decideixen passar les vacances lluny de casa. La psicòloga infantil Sara Tarrés, autora del blog Mamá psicóloga infantil, ens dona una sèrie de consells per fer que el viatge amb avió sigui com més agradable millor:

4 consells per viatjar en avió amb nadons

1. Reserveu els seients amb antelació per poder estar tota la família junta. El millor lloc és la part final de l’avió, el més a prop possible dels lavabos, així no es molesta els altres passatgers.

2. Doneu menjar al nadó durant l’enlairament i l’aterratge. Els canvis de pressió poden ser molt molestos i els bebès no saben com destapar-se les orelles. Quan succionen i s’empassen el menjar, sigui mamant del pit o del biberó, se’ls ajuda a reduir la pressió.

3. Si el bebè no està adormit, és recomanable que el passegeu per l’avió i us assegureu que estira les cames com a mínim cada dues hores.

4. Intenteu organitzar el viatge tenint en compte el ritme de son del nadó, així aconseguireu que estigui més estona dormint. Aquest consell també val per als viatges en cotxe.

stats