Oci

Els millors mercats de col·leccionisme i antiguitats de l'estiu

A Catalunya hi ha opcions per triar i remenar i descobrir objectes d’altres temps en perill d’extinció

Joana Costa
5 min
821209888

BarcelonaMés enllà del turístic mercat dels Encants a la plaça de les Glòries o del ja històric Camello de Portaferrissa, Catalunya està plena de petites i grans fires d'antiquaris, oportunitats i col·leccionisme per visitar aquest estiu arreu de les localitats més diverses de la costa i de l'interior, amb especial abundància a les localitats de Girona, i variar una mica de la (també) rutina de buscar lloc a la platja per al para-sol i la tovallola. Aquesta mena de fires són, a més a més, espais de descoberta de tresors: plats antics, fotografies històriques que bé poden inspirar una novel·la o làmpares d'aranya de les que no es venen a l'Ikea són alguns dels seus grans atractius. També reporten el plaer de regatejar en plena Catalunya del segle XXI, intercanviar cromos, cercar màquines d'escriptura antigues, càmeres de fotografia acordiòniques, postals dels primers anuncis de la Coca-Cola, icònics sifons o ninos de Playmobil i gaudir de la satisfacció i els bons preus dels articles de segona mà, que a més a més contribueixen a l'economia circular. A Catalunya hi ha vertaders marchés aux puces per triar i remenar com els més ambiciosos de França o els rastros més emblemàtics de finals del segle passat on perdre el temps remenant fins a topar amb un tresor únic i singular a un preu de ganga.

1.
Mercat Gòtic de Barcelona
Objectes insòlits al Mercat Gòtic de Barcelona.

Del 3 al 6 d'agost, i del 7 al 14 de setembre, el Mercat Gòtic pot ser un descobriment per als que no el tenen al radar i creuen que a Barcelona només hi ha els Encants. Aquest és un mercat històric que data del 1977 i que compta amb una trentena d'expositors que venen art, antiguitats i col·leccionisme a parts iguals. És un dels mercats de curiositats més populars de la ciutat, que, avalat per 40 anys d'història, està obert tots els dijous de 10 a 20 hores.

A les seves parades s'hi poden trobar especialitats, disciplines i estils artístics ben diversos, des de l'isabelí i l'alfonsí fins al modernista, l'art déco i el contemporani, representats a través d'una àmplia gamma d'objectes antics d'art decoratiu, numismàtica, llibres, paper antic, plateria, bijuteria i rellotges antics, joguines i nines d'altres temps, càmeres, discos i col·leccionisme especialitzat.

2.
Mercat de Brocanters de Figueres
Mercat de Brocantes de Figueres

El Mercat de Brocanters de Figueres és un dels més coneguts en l'àmbit de les antiguitats. Aquest mercat se celebra a la Rambla de la ciutat el tercer dissabte de cada mes i està organitzat pel Casino Menestral Figuerenc. Igualment, a les seves parades, s'hi poden trobar tota mena d'antiguitats i productes de col·leccionista d'allò més sorprenents i inesperats: discos, llibres, mobles, segells i monedes, entre d'altres. De fet, Figueres és una ciutat de mercats on també es comercialitzen productes alimentaris tradicionals i productes de consum. D'altra banda, una visita a aquest mercat bé pot justificar una parada al reconegut Museu Dalí.

3.
Mercat de Segona Mà o de Brocanters de Celrà
Mercat de Celrà.

Com una sorpresa una mica en mig del no-res, el Mercat de Segona Mà o de Brocanters de Celrà és una parada obligada pels que circulen per la Costa Brava en dissabte i se'l troben de cara –o bé hi van expressament.

Situat al quilòmetre 28 de la carretera de Palamós i dotat de tendals a l'ombra, en aquest aparentment inhòspit tram de carretera (on és molt fàcil aparcar) s'hi ajunten de 8 a 14 hores paradetes d'antiguitats, d'objectes vintage, col·leccionisme i articles de segona mà, com joguines romàntiques, vaixelles d'un altre temps per penjar plats bonics a Instagram i curiositats variades d'allò més insòlites. És possible trobar-hi qualsevol caprici que un no sabia que tenia. Aquest mercat és un dels clàssics que dinamitza l'activitat de buscar i remenar des de fa anys.

4.
Market Antic de Verges
Mercat d’antiguitats de Verges.

Conegut com a Market Antic de Verges o l'Encant de l'Empordà, aquest és un dels mercats amb més sorpreses inesperades. La fira, amb 13 anys de trajectòria, se celebra de 7 a 13.30 hores cada diumenge a la cruïlla principal de la població gironina. Al seu gran descampat s'hi poden trobar des de motos i cotxes antics restaurats fins a peces de joieria barroca, sofàs vintage, damajoanes, vestimenta antiga perfecta com a attrezzo teatral, inquietants bressols d'altres temps i maletes dels primers viatges transatlàntics. A més a més, aquest mercat també té art emergent i vintage. Entre la clientela hi ha assidus de la temporada d'estiu que consideren que sempre s'hi troben objectes interessants. Igualment, hi ha moltes parades professionals i bon ambient. "Tranquil·lament, passen dues hores i encara no ho has vist tot", diu una visitant.

5.
Mercat d'Artesania i Brocanters de Santa Margarida i els Monjos
Santa Margarida i els Monjos

Cada primer diumenge de mes se celebra el Mercat d'Artesania i Brocanters a Santa Margarida i els Monjos, a l'Alt Penedès. És un mercat especialitzat en artesania, alimentació, col·leccionistes, brocanters i llibres vells que vol complementar el mercat setmanal del municipi amb joies, objectes i peces d'allò més singulars. La visita a aquest poble pot complementar-se amb la descoberta d'altres atractius, com la Font de Sant Llorenç, el bosc dels Pins Alts, el Torrent de Cal Bruna i el riu Foix.

6.
Mercat de les Antiguitats i les Arts de Tàrrega
Mercat de les antiguitats i les arts de Tàrrega.

Entre les 17 i les 21 hores del tercer dissabte de cada mes, el carrer del Carme de Tàrrega, en ple centre de la ciutat, acull el Mercat de les Antiguitats i les Arts. Amb 26 anys d'història, s'hi ofereix la possibilitat de comprar, vendre i intercanviar tota classe de peces antigues i de segona mà: llibres, còmics, segells, monedes, postals, plaques de cava, pòsters, programes de cinema i videojocs, pel·lícules i música en formats clàssics. Es tracta d'una iniciativa del Centre Cultural de Tàrrega que compta amb el suport de l'Ajuntament de la ciutat. Brocanters i antiquaris es donen cita en aquest important punt de trobada del sector en què també aprofiten per intercanviar el seu material.

7.
Fira de Col·leccionisme de Camprodon
Mercat d'intercanvi.

El bonic poble de Camprodon celebra cada any la Fira de col·leccionisme Playmobil, un esdeveniment que se celebra a mitjans de mes i que consisteix en una trobada per a amants d'aquests ninots tan emblemàtics. Organitzada pel consistori, la fira acull durant uns quants dies exposicions de diorames, inflables, tallers de treballs manuals, parades de venda, un photocall i un concurs de dioramistes infantils.

8.
Mercat d'Intercanvi de la Lleona de Girona
Mercat d'Intercanvi la Lleona de Girona.

Organitzat per l'Associació de comerciants de la plaça de Sant Fèlix, el Mercat d'Intercanvi de la Lleona de Girona és una petita fira de col·leccionisme i antiguitats que se celebra cada dissabte de 9 a 14 hores a la plaça de Sant Feliu i al carrer de Jaume Pons Martí. Aquesta petita fira reuneix objectes de col·leccionista, peces antigues i també aliments artesans i se celebra a la columna de la lleona. Diu la tradició que qui visita Girona ha de petonejar el cul de la lleona (precintat per la pandèmia), en referència a la famosa columna a l'entrada del nucli antic de la ciutat, per garantir que tornarà. En aquesta zona, dos cops al mes, s'hi instal·la aquesta petita fira en què es troben articles únics, envoltats del Call. Els visitants poden aprofitar la seva visita a Girona per visitar també en dissabte el Mercat d'alimentació artesana i la Fira-mercat de productes artesans del pont de Pedra, a banda de visitar la bellesa de la ciutat.

D'on venen els mercats de puces?

Instal·lats tradicionalment als afores de les grans ciutats, els mercats de puces són llocs on s'ha parat el temps i tots els segles de la història s'abracen en pocs metres quadrats a través d'objectes d'allò més singulars. S'hi venen joies que algú altre ja no vol però també rampoines de tota mena. L'expressió marché aux puces va esdevenir especialment popular a la França de finals del segle XIX i va aparèixer a partir del 1900 gràcies al que es considera el mercat de segona mà més antic del món: el de Saint-Ouen, a París. Amb el seu ambient atemporal i amb més de 2.500 comerciants que atrauen caçadors de gangues, aficionats a objectes estranys i curiosos a la cerca de sorpreses enmig d'un microcosmos ple d'històries, aquí hi ha de tot: des d'articles militars, mobiliari d'època i antiguitats fins a objectes insòlits, roba de segona mà i llibres de vell. Segons explica la tradició, l'origen del nom mercat de puces es refereix al fet que els comerciants, per sobreviure, recol·lectaven objectes trobats pels carrers i els revenien als afores de la ciutat, i a la roba de segona mà s'hi trobaven arnes de tota mena, de manera que el comprador assumia que les puces hi anaven incloses i els mercats es coneixien popularment com a mercats de puces.

stats