Oci
Ara Estiu 20/08/2023

Les millors vistes de Catalunya

De nord a sud del país, fem un repàs dels miradors més espectaculars per descobrir el territori des de ben amunt

Cristina Torra
6 min
El mirador de Canejan, municipi de la Vall d'Aran.

BarcelonaHi ha persones que en un mirador tenen sensació de llibertat. D'altres se senten poderoses. I algunes no identifiquen el sentiment que els provoca, però els encanta tenir vista d'ocell. I és que veure un poble, una zona o, fins i tot, part d’un país des de les altures ens en dona una altra perspectiva. No és el mateix ser al mig de la plaça Catalunya a Barcelona que veure la ciutat des del Tibidabo, allunyats de l'enrenou dels carrers. Ni tampoc estar enmig d’una muntanya envoltats d’arbres que pujar al cim i identificar exactament on està situat el bosc d’on venim. Per això, ara que anem encarrilant el mes d’agost i potser ja se us han acabat les vacances, us oferim un recull amb una vintena de miradors per descobrir Catalunya des de les altures. ¿No us sembla un bon pla per allargar, si més no, la sensació d’estar de vacances? 

Comarques de Barcelona

Santuari de Queralt

Dominant la ciutat de Berga i gran part de la comarca, el mirador del santuari de Queralt es coneix també com el balcó de Catalunya. La sensació de tenir el país als peus, amb Berga just a sota i el pantà de la Baells a l’horitzó envoltat de muntanyes, és exactament la mateixa que podem tenir quan sortim al balcó d’un ajuntament i tenim una població a sota però multiplicada per 100.

Vista panoràmica de Berga des del Santuari de Queralt.

Balcons de Montserrat

Ni més ni menys: set. El projecte dels set balcons de Montserrat ha creat set miradors a diferents municipis del nord del Baix Llobregat amb l’objectiu de veure la muntanya més emblemàtica de tot el país des de diferents perspectives. Els dos de Castellví de Rosanes, amb forma de voladís, i el de Collbató, just al peu de la muntanya, us donaran dues perspectives molt diferents.

Vistes des de Collbató.

Miradors del Penedès

El projecte Miravinya ha col·locat, ja fa uns anys, cinc miradors originals repartits per la zona del Penedès. Des d’una cadira gegant situada al turó de Malgranada (Torrelavit) amb vistes a les vinyes infinites, fins a un balcó de ferro forjat al petit poble de Font-rubí, amb vistes al Mediterrani.

Miradors del Lluçanès

Fins a 13 miradors s’han senyalitzat a la comarca natural del Lluçanès. Ubicada entre el Prepirineu i la Depressió Central, hi trobareu vistes de diferents indrets. Alguns exemples són: el mirador del santuari dels Munts (Sant Agustí de Lluçanès), amb una vista panoràmica amb el Pedraforca al fons; el mirador del Roc Llarg (Sant Bartomeu del Grau) amb vistes a la plana de Vic i el Montseny al fons; o el mirador del Serrat de les Forques (Sant Feliu Sasserra), amb vistes al Lluçanès i el Prepirineu al fons.

Vistes del Pedraforca

A les valls del Pedraforca, hi ha diversos miradors per observar la muntanya dels dos pics des de diferents punts. El mirador de la Gargallosa, a Gisclareny, el municipi amb menys habitants de Catalunya, permet veure el Pedraforca amb tota la seva esplendor; el mirador de Gresolet mostra la cara nord de la muntanya, mentre que el mirador de Palomera, a la carretera que va de Saldes cap a la zona d'Ensija, n’ensenya la cara sud.

Santuari de Bellmunt

“Arribar al Santuari de Bellmunt no és fàcil. Però com pot ser fàcil arribar gairebé a tocar el cel?” Aquesta és la carta de presentació d’aquesta talaia d’Osona a 1.246 m d’altitud. Coneguda també com “l’ermita al cel suspesa”, tal com la va anomenar mossèn Cinto Verdaguer per l’efecte que s’hi dona en dies de boira, en dies clars s'hi pot arribar a albirar la plana de Vic, els Pirineus, la vall del Ges, el Bisaura i, fins i tot, Montserrat. És una de les talaies més impressionants de la comarca d’Osona i de Catalunya.

Comarques de Lleida

Canejan

Si voleu veure la Vall d'Aran amb tota la seva esplendor, aneu a Canejan. Des d’aquest poble, observareu com la Vall de Toran s’estreny als vostres peus. Només cal que us dirigiu al final del carrer principal per contemplar la millor vista del Baix Aran i quedar-vos amb la boca oberta.

Mirador de la Creu del Codó Solsonès

Hi arribareu caminant 10 minuts des de coll de Jou, on podeu aparcar el cotxe. És un lloc ideal per observar tota la vall de Lord, amb Sant Llorenç de Morunys, les Serres de Busa i els Bastets i el pantà de la Llosa del Cavall. En dies clars també es pot arribar a veure Montserrat i el Montseny.

La Seu Vella

Ubicada en un turó, no només tindreu una vista magnífica de Lleida, sinó que també albirareu gran part de la comarca del Segrià i de la plana lleidatana. Des del claustre, que excepcionalment va quedar obert a la ciutat, hi ha unes vistes espectaculars. És una singularitat, ja que la paraula claustre ve del llatí claudere, que significa tancat.

Mirador dels Estels a Vilaller

Va ser el primer mirador astronòmic del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Com a poble amb certificació Strarlight, que acredita els cels foscos, s’hi ha instal·lat un faristol interpretatiu panoràmic i una vareta que apunta a l’estrella polar.

Comarques de Girona

Santuari de la Mare de Déu del Mont

“La serra del Mont és comparable, per sa estranya figura, a un enorme i bonyegut camell que baixa del Pirineu en direcció al golf de Roses”, va dir Verdaguer d’aquesta serra que al pic més alt hi té el santuari a 1.124 metres d’altitud. Com us podeu imaginar, les vistes des d’aquesta talaia garrotxina són espectaculars: des de la plana de l’Empordà fins al vessant sud del Pirineu oriental amb el Puigmal i el Canigó com a inici i final.

Far de Sant Sebastià

A 170 metres sobre el mar, gaudireu de la immensitat de la Costa Brava i del Mediterrani. La terrassa-mirador del Far de Sant Sebastià, a Palafrugell, és una de les talaies imprescindibles a la zona.

Niu de l’Àliga

Situat al cim de la Tosa d’Alp (2.537 metres), aquest refugi té unes vistes envejables de la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès. Podeu pujar-hi amb telecabina (també en funcionament durant l’estiu) o pujar-hi amb telecabina i baixar caminant. Una experiència que, si hi aneu amb canalla, els encantarà!

Cap de Creus

Molt a prop del far de cap de Creus, hi ha un punt geodèsic que assenyala un mirador espectacular que fon mar i muntanya en un espai molt reduït. Des d’aquí tindreu unes magnífiques vistes sobre les illes d’en Forcat, el cap Norfeu, Cadaqués, les cales Fredosa i Jugadora i el far de Cap de Creus. També us fareu una idea del perfil rocallós de la zona, que crea uns dels paisatges més excepcionals de l’Empordà.

Ermita de Sant Elm

Us trobeu ara en un mirador ben especial. Aquest és el punt exacte des d’on Ferran Agulló es va inspirar per batejar la zona amb el nom de Costa Brava. Per arribar-hi, heu d’anar al sud de la badia de Sant Feliu de Guíxols i buscar l’ermita de Sant Elm, una petita capella del segle XV amb unes vistes privilegiades del Mediterrani.

Miradors de la Vall de Núria

Vuit punts estratègics per gaudir de la Vall de Núria. Són talaies que s’han identificat al voltant de la vall i a les quals es pot accedir fent una petita excursió. El mirador del bosc de la Verge ens dona una perspectiva general; el de la Creu de la Riba està situat en una roca majestuosa i és el més famós; i des del de la Canal veurem la vall i tots els miradors. Per descobrir la resta, haureu d’anar-hi.

Comarques de Tarragona

Siurana

De fet, hi ha més d’un mirador a Siurana. El més conegut és el que queda entre l’església i l’antic castell, amb unes vistes impressionants al pantà. Però també podeu gaudir dels miradors cap a la serralada del Montsant i del mirador del Salt de la Reina Mora. Demaneu per la llegenda que diu que Abdelazia va decidir saltar amb el seu cavall per aquest penya-segat quan va veure que arribaven les tropes cristianes.

Mussara

Situat en un penya-segat amb vistes a tot el camp de Tarragona i el cap de Salou, el poble abandonat de la Mussara és una talaia espectacular per descobrir aquesta part del país.

Foradada del Montsià

És un balcó espectacular sobre el delta de l’Ebre. A aquest gran forat natural hi arribareu després d’una excursió d’uns 4 km a peu d’anada i tornada. Des de dalt albirareu part del Montsià i del Baix Ebre, amb la silueta del delta perfectament definida.

Far de Torredembarra

Si mai heu estat dins d’un far, amb aquesta visita tindreu l’oportunitat de descobrir com és un i de gaudir d’unes vistes al Mediterrani que van des de Vilanova i la Geltrú fins al cap de Salou. A més, amb 58 metres, sereu dins de la torre de far més alta de tot Catalunya. Aquest equipament és visitable al llarg de tot l’any en dies puntuals (cal visitar la web de turisme de Torredembarra per fer la reserva). 

stats