Ara Estiu 17/08/2021

Terrina de xai de Bellver de la Cerdanya amb fruits secs, amb Núria Bonet

La cuinera Núria Bonet, del restaurant Ca la Núria, explica com preparar-la a casa

2 min
Terrina de xai de Bellver de la Cerdanya amb fruits secs

La cuinera Núria Bonet, del restaurant Ca la Núria de Bellver de la Cerdanya, ensenya a preparar a casa una recepta amb xai de Bellver de la Cerdanya, que és un clàssic de la seva carta.

La cuinera Núria Bonet del restaurant Ca la Núria

Ingredients per a 4 persones

  • 2 quilos de xai barrejat (sense les costelles)
  • 200 g de ceba
  • 150 g de pastanaga
  • 1 cabeça d’alls
  • 1 branca de romaní
  • 200 ml de vi blanc
  • Fruits secs (panses, orellanes, prunes sense os, avellanes torrades)
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Puré de moniato (opcional)

Elaboració

  1. Marqueu la carn de xai, tallat a tres centímetres si és possible i salada, en una cassola amb oli d’oliva verge extra. Quan el tingueu ben daurat, retireu-lo i reserveu-lo en un plat.
  2. A la mateixa cassola on heu marcat el xai, poseu-hi les verdures, la ceba, la pastanaga i també els alls i el romaní.
  3. Quan estiguin fets, tireu-hi el vi blanc fins que redueixi, és a dir, que quedi absorbit.
  4. Llavors serà el moment de tornar a posar el xai a la cassola.
  5. Cobriu-ho tot amb aigua mineral i deixeu-ho coure durant quatre hores ben bones.
  6. Passades les hores, traieu el xai de la cassola. Poseu-lo en una cassola i desosseu-lo. Podeu fer-ho amb les mans.
  7. Prepareu un motllo de cinc centímetres d’alçada i folreu-lo amb paper film.
  8. A la base poseu-hi el xai, ben aixafat i esmicolat. Al damunt, en línies, poseu-hi els fruits secs. Primer, les orellanes. Després, una altra línia de panses. La tercera, d’avellanes i prunes. Tot seguit una altra capa de xai. I una altra dels fruits secs, en l’ordre descrit. 
  9. Premseu-ho tot molt bé, que quedi pla, i deixeu-ho a la nevera que es refredi durant quatre hores.
  10. Passades les quatre hores, traieu-ho de la nevera i desemmotlleu-ho.
  11. Talleu-lo a trossos. Podeu acompanyar-lo d’una salsa, que preparareu reduint l’oli on heu cuit el xai i les verdures en una paella amb un pensament de sal i una mica de mantega. Remeneu-ho tot i, quan hagi espesseït, ja tindreu la salsa a punt per posar al costat del plat. També podeu acompanyar el plat d'un puré de moniato.

Bon profit!

stats