La primera imatge, un retrat de la petita habitació de cinc metres quadrats, l'espai on viuré confinat durant els pròxims deu dies. La segona, un autoretrat de camí al CAP a fer-me el diagnòstic després de donar positiu en un test d'antígens.
Confinats des de Nadal, crònica gràfica en primera persona
Una de tantes històries que es succeeixen aquest dies, amb l'allau de contagis per òmicron, explicada en primera persona per un dels nostres fotoperiodistes

Barcelona i GavàEl 25 de desembre vaig ser positiu en covid-19. Però això, la nit anterior, la de Nadal, no m'ho podia ni imaginar. Aquell mateix matí, la meva família i jo ens vam fer un test d'antígens a casa. El resultat va ser negatiu. Vam decidir sopar junts, sense mascareta ni distància social. Al cap i a la fi, només érem tres: la meva mare, la meva germana i jo.
El confinament comença el dia de Nadal. Diuen que per Nadal si et portes bé tindràs regals, però que si has estat dolent els Reis et portaran carbó. Crec que aquest Nadal el carbó l'han substituït per la quarantena. Potser per això m'ha tocat a mi, encara que segurament és qüestió de mala sort.
És la segona vegada que agafo el virus durant aquests gairebé dos anys de pandèmia. La primera va ser l'octubre del 2020. La iaia Fina encara vivia a casa amb nosaltres, i el meu pare al petit i tranquil pis que tenia a la rambla Badal. Recordo que el primer positiu va ser la Fina, que tenia símptomes. La resta vam ser asimptomàtics. Després de fer-nos una PCR i esperar cinc dies el resultat, vam donar positiu en covid-19. Aquell tancament va ser diferent, en família i amb llibertat de moviment per la casa. També va ajudar-me moltíssim fer el reportatge Ha arribat un estrany a casa, sobre com vam viure el coronavirus l'àvia i els seus cuidadors, la família. Això em va distreure i em va omplir el temps de treball. Em va fer el confinament molt més amè.
Aquesta vegada és diferent. Estic sol i en un espai molt petit. Com que no acostumo a passar gaire temps a casa, només per dormir, la meva habitació és un caos. Desordre en estat pur. I això disminueix els cinc metres quadrats de l'estança segurament a dos terços. Estar aquí tancat em genera ansietat. Em sento petit i sol. Sé que és una cosa que totes les persones que es troben en aquesta situació pateixen en major o menor mesura. Però saber això tampoc tranquil·litza la meva angoixa. No estic així tot el temps. Són petits moments en què la motxilla se sobrecarrega i pesa massa. Aleshores acabes saturat i tot et sembla massa quan realment no ho és.
Hi ha una cua molt llarga al cribatge d'urgències. La cua és a peu de carrer per evitar més contagis. Després de trenta minuts dret començo a estar marejat i la vista se'm comença a ennuvolar. Suposo que estar-me a casa sense fer esforços no em pesava tant, però venir fins aquí m'ha fet sentir malament. Sembla que l'esforç físic requerit sigui una ximpleria, però passar-se diversos dies al llit, amb febre, fa que perdis forces. Després qualsevol cosa es fa una muntanya.
Mentre van cridant per a les visites, un senyor no para de queixar-se. "Quina merda de gestió, aquest nom ja l'han cridat quatre vegades, segur que ja l'han atès i és a casa". Està culpant els sanitaris que l'atendran, com si ells haguessin generat aquesta situació. Em pregunto què poden fer més, si no els augmenten els recursos ni s'amplia el nombre de treballadors.
Les queixes es barregen amb les discussions que tenen unes senyores cada cinc minuts. "Ha de fer la cua com tothom, senyora, qui es creu vostè per saltar-se-la?" "M'han dit que passi, que tinc prioritat".
La gent va entrant, mentre jo espero que diguin el meu nom, encara que sembla que en comptes de buidar-se la sala cada cop estigui més plena. A cada moment apareix algun conegut del barri a la sala d'espera. A hores d'ara gairebé arribem als cinquanta i jo començo a estar marejat i a tenir moltes nàusees.
"Que juga?", diu cridant un infermer a algú. Aixeco la vista per veure què està passant. A la sala d'espera, una senyora amb la mascareta abaixada se l'apuja amb cara de resignació. "És positiva, ho sap? Això no és una broma, posi's la mascareta o hauré de trucar als Mossos". La crispació i la tensió en aquesta sala van en augment, i el meu mareig fa que jo també estigui més tens i crispat.
Les meves dues limitacions per als dies que venen: la porta, tancada, i la mascareta per quan necessiti anar al lavabo.
És 28 de desembre. El meu pare ha donat positiu al test d'antígens. Em sap greu, ja que possiblement li he contagiat jo. Per altra banda, però, ens podrem fer companyia, i sobretot podré abandonar la meva petita fortalesa de cinc metres quadrats. A la imatge dinant llenties amb una copa de vi.
El Xavi llegeix un llibre al sofà. Aquests dies val més trobar distraccions i ocupar bé el temps per no avorrir-te. Així no t'atabales amb tanta facilitat.
Sembla que l'òmicron està atacant a tothom. Amb la Irene no ens veiem des del 23 de desembre. Ha estat passant les vacances de Nadal al poble de la seva germana, amb la família. Té amics que tenen el covid, per això suposo que no li he contagiat jo. Com que ara ella també és positiva i s'està sola a casa, hem decidit confinar-nos junts a Gavà, per fer-nos companyia i que aquests dies siguin més amens i divertits. A la imatge, la Irene es fa un test d'antígens mentre fem una videotrucada.