Milers de persones han estat hores tant als carrers de Londres com de Windsor esperant la processó fúnebre d'Elisabet II per presentar-li el seu darrer homenatge. El taüt primer ha estat transportat a peu des de l'abadia de Westminster fins a l'Arc de Wellington, on s'ha col·locat en un cotxe fúnebre que l'ha traslladat fins al castell de Windsor.
Les imatges i anècdotes que no et pots perdre del funeral de la reina Elisabet II
Els prínceps Andreu i Enric sense uniforme militar, el retard de Biden i un cel sense avions, entre les anècdotes del dia

Els actes de comiat de la reina Elisabet II, guiats per un rígid protocol ancestral, han estat carregats de simbolisme i moments solemnes. Però també hi ha hagut espai per a imatges anecdòtiques i fins i tot per a algun desencert. Repassem les fotografies que resumeixen el funeral de la reina Elisabet II, la reina que només va plorar un dia.
Uns 2.000 convidats –incloent-hi la majoria de mandataris internacionals– s'han congregat a l'abadia de Westminster, on s'ha celebrat un funeral d'estat d'una hora.
El rei Carles III ha encapçalat la processó fúnebre de la seva mare, la reina Elisabet II, tant a Londres com a Windsor. Les imatges de televisió han permès comprovar que el nou rei estava molt emocionat, gairebé a punt de plorar, en el moment en què l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, ha fet la benedicció del segon ofici religiós del dia, a Windsor, i posteriorment s'ha cantat el God save the King.
Una de les imatges destacades del dia ha sigut la dels prínceps Andreu i Enric, fill i net d'Elisabet II respectivament, vestits de dol –amb esmòquing negre– però sense uniforme militar, com sí que portaven la resta de fills de la reina i el príncep Guillem, fill gran de Carles III. Això s'explica perquè el protocol només permet dur uniforme als membres actius de la casa reial: Enric va abandonar-la voluntàriament, mentre que Andreu va ser apartat de l'activitat pública per les seves connexions amb Jeffrey Epstein i les acusacions d'abús sexual contra ell.
Des que el 8 de setembre la casa reial britànica va comunicar la mort d'Elisabet II, el Regne Unit ha col·leccionat imatges històriques dia a dia. Però la mort de la monarca n'ha forçat una amb repercussió a l'estat espanyol: la primera fotografia conjunta de Joan Carles I i Felip VI des que l'emèrit va marxar als Emirats Àrabs Units per uns quants casos de corrupció. Pare i fill no han pogut evitar la imatge plegats, perquè el protocol britànic ha fet seure plegats Felip VI, Letícia, Joan Carles I i Sofia.
Un policia, un membre del personal del palau de Buckingham i cinc militars s'han desmaiat aquest dilluns durant els actes de comiat de la reina Elisabet II. Durant el cap de setmana, més de 400 persones han necessitat assistència mèdica mentre feien cua per entrar a la capella ardent a Westminster Hall, on estava exposat el fèretre de la monarca.
Rufus, el falcó de l'abadia de Westminster, també ha hagut de treballar amb motiu del funeral. L'ocell, de 15 anys, sobrevola l'església des de dijous per espantar els coloms i que no puguin pertorbar la cerimònia. El falconer, Wayne Davis, explica al diari The Guardian que li han retirat els picarols que porta habitualment perquè feien massa soroll. I també ha confessat la seva impressió: "És surrealista, no havia vist mai res així".
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha arribat tard a l'abadia de Westminster, on s'oficiava el funeral d'estat, perquè ha volgut arribar-hi amb el seu vehicle blindat –conegut com The Beast, la Bèstia– en comptes de pujar a un dels autobusos que s'han utilitzat per traslladar la resta de caps d'estat estrangers. Quan Biden i la seva dona Jill han arribat al temple s'han hagut d'esperar una estona a la porta, en comptes de ser conduïts directament cap als seus llocs assignats. Finalment, s'han pogut asseure a les 10.05 hores, mentre que l'horari publicat pel palau de Buckingham deia que els 500 mandataris convidats havien d'ocupar els seus llocs a tot estirar a les 9.55 h. Els Biden han estat ubicats a la fila 14, darrere del president polonès, Andrzej Duda, i Jill Biden ha tingut al costat al president suís, Ignazio Cassis.
La corona de l'estat imperial ha estat col·locada damunt del taüt durant tot el dia, fins que s'ha acabat el segon ofici religiós, celebrat al castell de Windsor. Entre les moltes pedres precioses que inclou hi ha un robí que va viatjar fins a Anglaterra com a botí de guerra després que els invasors se l'emportessin d'un monestir de la Rioja.
Una de les imatges curioses del dia ha sigut la dels corgis de la reina, Muick i Sandy, a l'exterior del castell de Windsor, abans del segon servei religiós per acomiadar la reina Elisabet II.
El funeral d'Elisabet II s'ha retransmès a pantalles de tot el món. La monarca regnava en 14 països més a part del Regne Unit i, a més, encapçalava la Commonwealth, una organització que aplega 56 països. A la foto, Gail Leibman i la seva treballadora domèstica, Liz Thage, veuen la retransmissió en directe per televisió des de casa seva a la ciutat sud-africana de Johannesburg.
La corona de l'estat imperial col·locada damunt del taüt de la reina. Entre les moltes pedres precioses que té incrustades hi ha un robí que va viatjar fins a Anglaterra com a botí de guerra producte del saqueig d'un monestir de la Rioja.
El carro d'armes conegut com State Gun Carriage ha transportat el taüt de la reina Elisabet II des de l'abadia de Westminster fins a l'arc de Wellington, passant pel palau de Westminster, que era la residència oficial de la reina. El personal del palau ha sortit i s'ha alineat per esperar el seguici.