Felip VI i Joan Carles I, asseguts junts al funeral d'Elisabet II

Els dos monarques, al costat de Letícia i Sofia, han coincidit per primera vegada des de la fugida de l'emèrit als Emirats Àrabs Units

4 min
Felip VI, Leticia, Joan Carles I i Sofia al funeral d'Elisabet II

MadridDes que el 8 de setembre la casa reial britànica va comunicar la mort de la reina Elisabet II, el Regne Unit col·lecciona imatges històriques dia rere dia. Però la mort de la monarca n'ha forçat una altra amb repercussió a l'estat espanyol: la primera fotografia conjunta de Joan Carles I i Felip VI des que l'emèrit va marxar als Emirats Àrabs Units acorralat per diversos casos de corrupció. Pare i fill no han pogut evitar la imatge plegats, perquè el protocol britànic ha dissenyat que tots quatre s'asseguessin de costat: Felip VI, Letícia, Joan Carles I i Sofia, per aquest ordre. Feia més de dos anys que els quatre monarques no apareixien conjuntament en públic: va ser el gener del 2020 a El Escorial, en el funeral de la infanta Pilar, la germana gran de Joan Carles I. Des de llavors que la Zarzuela i la Moncloa han teixit una estratègia de distanciament de l'emèrit per intentar salvar la monarquia espanyola i han evitat qualsevol imatge conjunta de Felip VI amb el seu pare.

La casa reial espanyola havia intentat esquivar aquesta fotografia en els actes de comiat d'Elisabet II. En la recepció que el rei Carles III va organitzar diumenge al vespre, tots dos van arribar per separat: primer ho va fer Joan Carles I acompanyat de Sofia –la primera imatge conjunta des de feia mesos, com a mínim des que l'emèrit va marxar d'Espanya– i després Felip VI i Letícia. L'emèrit va viatjar des dels Emirats Àrabs Units directament fins a Londres, mentre que Felip VI, Letícia i Sofia ho van fer tots junts des de Madrid, acompanyats del ministre d'Exteriors, José Luis Albares. El president espanyol, Pedro Sánchez, no ha pogut ser al funeral d'Elisabet II perquè serà a Nova York, on participa en l'obertura del nou període de sessions de l'assemblea de l'ONU.

La casa reial espanyola descarregava tota la responsabilitat al protocol britànic quan se li preguntava si hi hauria imatge pública de Joan Carles I i Felip VI. De fet, asseguraven no conèixer els detalls de la distribució i ubicació de les autoritats. Finalment, a la cerimònia del funeral, els quatre membres de la família reial espanyola han aparegut asseguts de costat. Fins i tot s'ha pogut veure com l'emèrit bromejava amb Sofia, sota la mirada seriosa de la reina Letícia, informa Joan Callarissa.

El rei Joan Carles fent broma amb la reina Sofia durant el funeral mentre Letícia els mira amb cara d'estupor.

Aquesta serà, però, l'única imatge pública de pare i fill junts. Un cop acabat el funeral, Felip VI i Sofia assistiran a una cerimònia al castell de Windsor prèvia a la sepultura d'Elisabet II. La reina Letícia no hi serà perquè tenia ja programat agafar un vol cap a Nova York, on a partir d'aquest dilluns participa en una sèrie d'accions benèfiques. Carles III també hi va convidar Joan Carles I, però el rei emèrit ha declinat la invitació, segons ha informat l'ambaixada espanyola al Regne Unit.

La trobada del mes de maig

La casa reial ja va evitar també la imatge pública entre Felip VI i Joan Carles I durant l'última trobada que van mantenir pare i fill. Va ser al Palau de la Zarzuela al maig, quan l'emèrit va tornar a Espanya per primera vegada des que va marxar el 2020. Ho va fer després que la Fiscalia Anticorrupció decidís arxivar (no per falta d'indicis delictius, sinó per la inviolabilitat de l'emèrit i la prescripció dels delictes) totes les causes obertes per presumpta corrupció per les obres de l'AVE entre les ciutats d'Aràbia Saudita de Medina i la Meca; per les despeses de la Fundació Zagatka, i pel trust a l'illa de Jersey vinculat a l'exmonarca.

De la trobada del mes de maig, la casa reial no en va facilitar ni imatges ni informació. Joan Carles I va passar el cap de setmana a Sanxenxo (Galícia), on va participar en les regates i se li va poder veure i sentir la veu per primer cop. "Explicacions de què?", va respondre l'emèrit quan els periodistes li van preguntar si donaria explicacions sobre les investigacions que el relacionaven amb casos de corrupció. La visita va generar malestar al govern espanyol i, de fet, per evitar un altre espectacle, la visita que l'emèrit tenia prevista per al mes de juny es va acabar anul·lant.

De fet, aquest mateix dilluns el govern espanyol ha intentat desviar aquest focus d'atenció quan la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha demanat centrar-se en el funeral d'Elisabet II en si i no en la imatge conjunta dels monarques espanyols, que ha considerat una "anècdota". El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, per la seva banda, ha insistit que els únics reis que han representat Espanya en els actes de comiat de la reina britànica són Felip VI i Leticia. Un missatge que ja va llançar la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, la setmana passada i que contrasta amb el del seu soci a l'executiu, Podem. El coportaveu de la formació lila, Pablo Fernández, ha titllat de "vergonya" la presència de l'emèrit al funeral d'Elisabet II i ha assegurat que aprofundeix encara més en el "desprestigi" de la monarquia.

stats