Joan Carles: "Explicacions de què?"

La vigília de la trobada amb Felip VI a la Zarzuela, l'emèrit es pren a broma la idea que hagi d'explicar-se

4 min
Joan Carles I, abans de participar en la tercera jornada de regata a Sanxenxo

SanxenxoEn el seu últim dia a Sanxenxo, el rei emèrit ha semblat jugar al joc dels disbarats amb la premsa, que en cada ocasió que ha pogut li ha preguntat què li diria dilluns al seu fill, el rei Felip VI, i si pensava donar-li cap mena d'explicació. Les respostes a mitges, múrries, s'han acabat al vespre, quan al tornar a casa del seu amic Pedro Campos, davant la insistència sobre si en donaria, d'explicacions, ha deixat anar un "Explicacions de què?" i tot seguit unes quantes rialles. Com si tot fos, en efecte, una broma. Una reacció, la de l'exrei, que ha comportat la immediata indignació a les xarxes socials després que La Sexta n'hagi emès les imatges.

"‚Explicaciones?"

El xou ja havia començat a primera hora:

"Té ganes de veure Felip VI i la seva família a la Zarzuela?"

"Pregunta-ho, pregunta-ho tu. Jo soc aquí a Sanxenxo", responia.

Indesxifrable, Joan Carles I vacil·lava així sobre el dinar privat que aquest dilluns mantindrà amb el seu fill a la Zarzuela, on té vetat passar la nit. El to i la gesticulació portaven a pensar que l'emèrit creu que qui hauria de contestar la pregunta és Felip VI, però la resposta una mica incoherent i els seus problemes d'oïda en dificultaven la interpretació. I si en un primer moment no havia expressat un desig explícit de reunir-se amb el seu successor a la Corona, després de rebre el premi de guanyador de la regata que se celebrava a Sanxenxo, els periodistes l'hi han tornat a plantejar:

"Què n'espera de la visita de demà?"

"Moltes abraçades i veure la família".

Joan Carles I evita respondre si té ganes de veure Felip VI.

Des que va marxar, fa gairebé dos anys, s'ha vist amb les seves filles i nets, però amb el rei només van parlar per telèfon fa uns dies, coincidint precisament amb una visita del monarca als Emirats Àrabs Units. La tensió envolta, doncs, una trobada que la Casa del Rei ha circumscrit a l'àmbit privat: l'agenda oficial del monarca està buida aquest dilluns. Segons el comunicat que dimecres va publicar la Zarzuela, hi assistiran Felip VI, la reina Sofia –que ha hagut de tornar abans d'hora d'un viatge a Miami– i "altres membres de la seva família". No s'esmenta la reina Letícia ni tampoc la infanta Sofia –la seva germana, Elionor, està estudiant a Cardiff (Gal·les)–. Fonts de la Casa del Rei no volen concretar qui hi assistirà ni avançar quin missatge vol traslladar Felip VI al seu pare, i remeten a la informació que es doni un cop s'hagi produït la trobada.

Després de tres dies perseguint una declaració de l'emèrit que sortís del "molt bé" i el "moltes gràcies", amb contínues evasives de l'exmonarca quan se li demanava per si donaria explicacions sobre la seva fortuna a l'estranger, aquest diumenge ha decidit aturar-se dret davant dels periodistes i respondre les seves preguntes. Justament, aquest diumenge El País ha publicat que, segons fonts del govern espanyol, la Casa del Rei considera que Joan Carles està "fora de control" i que això pot fer mal a la institució.

Un cop la Fiscalia va acreditar les irregularitats de l'emèrit tot i no poder-s'hi querellar, va comunicar al seu fill que fixava la seva residència a Abu Dhabi i que volia viure amb la "màxima privacitat possible". La discreció, en canvi, és l'últim que s'ha viscut a Sanxenxo aquest cap de setmana llarg d'oci i gaudi de l'exmonarca amb els seus companys de tripulació. En canvi, que dissabte a la tarda anés a veure jugar a handbol el seu net Pablo Urdangarin a Pontevedra està més d'acord amb el que expressava a la carta del 5 de març. Al final del partit, un membre de seguretat del rei emèrit es va acostar al jugador i el va instar a saludar el seu avi, i així ho va fer.

Evitar el desprestigi

El retorn de Joan Carles I àmpliament retransmès per les televisions espanyoles ha incomodat encara més la Moncloa, que malda per gestionar la relació entre Felip VI i el seu pare amb l'objectiu d'evitar el desprestigi de la monarquia. L'exigència que l'emèrit no pernocti a la Zarzuela –a l'escrit del 5 de març quedava clar que dormiria en residències privades sempre que viatgés a Espanya– ha provocat una logística estranya, en la qual la visita al seu fill serà l'última cosa que Joan Carles farà abans de tornar cap a Abu Dhabi.

El govern espanyol, a més, continua expressant, sense èxit, que l'emèrit hauria de donar explicacions sobre el seu periple judicial. "Soc conscient de la transcendència pública dels esdeveniments passats de la meva vida privada, que lamento sincerament", va dir quan va comunicar a Felip VI que es quedava a Abu Dhabi. No hi va haver disculpes, com tampoc aquests dies a Sanxenxo. Mentrestant, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, fa equilibris. Des de Pontevedra, aquest diumenge ha dit que l'emèrit té el "dret i la llibertat" per visitar Espanya quan vulgui. Ara bé, no ha anat a veure'l ni tampoc ho ha fet ningú de la Xunta de Galícia.

stats